Sonos Roam: Πολύ “σκληρό”… για να χαλάσει

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Το φορητό ηχείο Sonos Roam λασπωμένο, το κρατάει ένα γυναικείο χέρι

Το φορητό ηχείο Sonos Roam θέλει -και μπορεί- να είναι το πάντοτε παρόν, υπερ-ανθεκτικό μέλος της παρέας σας, για τις φετινές εξορμήσεις στη φύση – σε βουνό και θάλασσα. 

Στην Ελλάδα έχουμε το προνόμιο, όσο ελάχιστες άλλες χώρες στον κόσμο- να απολαμβάνουμε τη φύση σχεδόν τις μισές από τις 365 ημέρες του έτους. Αυτό σημαίνει, αμέτρητες ευκαιρίες για εξορμήσεις σε βουνό και σε θάλασσα, με φίλους, οικογένεια, σύντροφο, παιδιά (μικρά και μεγάλα), εξορμήσεις που είναι αδιανόητο να γίνονται χωρίς μουσική!

Λευκό Sonos Roam σε εκδρομή στο βουνό, στην τσάντα κοπέλας που περπατά στη φύση
(Sonos)

Στο παρόν άρθρο, θα επικεντρωθούμε στις outdoor δυνατότητες που διαθετει το φορητό ηχείο μπαταρίας Sonos Roam, ώστε να είναι μαζί σας και εκτός σπιτιου. Δηλάδή θα αναδείξουμε πόσο γερό είναι το Sonos Roam. Για την in-house ευχρηστία του ηχείου έχουμε μιλήσει ήδη στο αναλυτικό review του Roam. Για τη χρήση σε ταξίδια, στην ύπαιθρο, σε εκδρομές και στις διακοπές, οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Στη διάθεση του ιδιοκτήτη είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες του ηχείου, ενώ οι άλλες θα… περιμένουν να επιστρέψει στη βάση του για να φανούν και πάλι χρήσιμες. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει οικιακό δίκτυο το Roam μπορεί να χειριστεί μέσω του Wi-Fi του δικτύου και της εφαρμογής Sonos S2.

Πώς ανταπεξέρχεται το Sonos Roam στις outdoor προκλήσεις 

Ένα μαύρο (shadow black) Sonos Roam πάνω σε πετσέτα στην παραλία
To Sonos Roam είναι πλήρως αδιάβροχο (IP67) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε μια αμμώδη παραλία, ή ακόμη να πέσει και στο νερό. (φωτό: Sonos)

Κρίνοντας από την “πολιτισμένη” σχεδίαση, αλλά και από το μικρό μέγεθος, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το Roam δεν είναι τόσο “σκληρό” όσο χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Μην ξεχνάμε όμως ότι το Roam έχει κάτι περισσότερο από αξιοπρεπή εμφάνιση. Είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί και εντός και εκτός σπιτιού, οπότε ο κατασκευαστής έχει προνοήσει ώστε η εμφάνισή του να απέχει παρασάγγας από ένα μαύρο, ασχημο κουτί – εμφάνιση που είναι απαντάται στις συσκευές του είδους.

Η κομψή εμφάνιση και η σχεδίαση που δεν ακολουθεί την πεπατημένη, δεν αποτελούν εμπόδιο για τη Sonos, να κατασκευάσει το ανθεκτικό Roam τόσο , έτσι ώστε να αντέχει στην ακούσια κακομεταχείριση. Το φορητό έχει ελαστικά στην άνω και κάτω μεριά του (όταν είναι τοποθετημένο κάθετα). Οι ελαστικές αυτές βάσεις, αλλά και ο τρόπος που έχουν αναρτηθεί στο περίβλημα, εξασφαλίζουν την αντοχή του ηχείου στις πτώσεις. Επίσης, η σχεδίασή του είναι τέτοια, ώστε οι βάσεις αυτές το προστατεύουν από την πρόσκρουση, υπό οποιαδήποτε γωνία, σε επίπεδη επιφάνεια.

Το σχήμα του Roam που θυμίζει τρισδιάστατο στερεό ρόμβο, έχει ειδικό λειτουργικό ρόλο, πέρα από το κάνει το Roam ξεχωριστό σε εμφάνιση: Κάνει δυνατή τη σταθερή κάθετη τοποθέτηση, οπότε το ηχείο καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο. Αξίζει η υπενθύμιση ότι αυτό το μικρό ηχείο ενσωματώνει μπαταρία λιθίου με αυτονομία που φτάνει τις 10 ώρες

Ένα μαύρο Sonos Roam πέφτει στο νερό και βυθίζεται χωρίς να πάθει βλάβη
(Sonos)

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανθεκτικό Roam είναι πλήρως αδιάβροχο (IP67), Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φοβηθεί το νερό που θα πέσει πάνω του, όταν για παράδειγμα… μοιραστεί ένα “μπουγέλο” με τον ανέμελο παραθεριστή, για τον οποίο προοριζόταν, καθώς αυτός απολαμβάνει τον μεσιμεριανό ήλιο στην παραλία.

Μήπως… αρκεί το smartphone;

Στο κοντινό παρελθόν, το να μπορεί μια παρέα να “έχει μαζί” της μουσική, ήταν κάτι αρκετά δύσκολο Οι λόγοι για αυτό ήταν πολύ περισσότεροι του ενός. Ο μεγάλος όγκος και το βάρος των φορητών συσκευών δεν διευκόλυναν την κατάσταση. Επιπλέον, η μηδαμινή ή μη επαρκής, σε αρκετές περιπτώσεις αυτονομία των φορητών συσκευών, ήταν ακόμη ένα εμπόδιο. Μια από τις πρώτες εναλλακτικές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν τα smartphone. Το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση ήταν – και είναι ακόμα- η ποιότητα και η στάθμη του ήχου: Τα μικροσκοπικά ηχεία των smartphone, μόνο θόρυβο και παραμόρφωση μπορούν να παράγουν όταν “παίζουν στο τέρμα”, προκειμένου να φτάσει ο ήχος τους σε όλη την παρέα. Ή διαφορετικά, δεν ακούγονται…

Ένα λευκό και ένα μαύρο Sonos Roam τοποθετημένα σε πάτωμα (μωσαϊκό) σε εξωτερικό χώρο, το πρώτο οριζόντια κια το δεύτερο κάθετα
(Sonos)

Καθοριστικό ρόλο, εκτός σπιτιού, παίζει η ασφάλεια της ηχητικής συσκευής. Εκ των πραγμάτων, η τελευταία εκτίθεται σε στοιχεία της φύσης, οπότε θα πρέπει να είναι ανθεκτική σε αυτά. H σκόνη παραμονεύει, το πιτσίλισμα με νερό -ή ακόμη και η από λάθος βύθιση σε αυτό- μπορούν να αποβούν μοιραία για τη λειτουργία της. Φυσικά, καθώς οι ρυθμοί ανεβαίνουν  προκύπτουν ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις: Αν υποθέσουμε ότι η συσκευή ηχητικής αναπαραγωγής είναι ένα φορητό ηχείο και με δεδομένο ότι αυτό έχει επιβιώσει του -σχεδόν πάντα αναπόφευκτου- “στριμώγματος” κατά τη μεταφορά, οι επί… του πεδίου κίνδυνοι της ακούσιας κακομεταχείρισης καραδοκούν. Μαζί με το κέφι μπορεί… να απογειωθεί και το ηχείο και να προσγειωθεί από ύψος σε σκληρή επιφάνεια, ενώ δεν αποκλείεται να σκοντάψει κάποιος πάνω του, ή και να το πατήσει! Πολλά έχουν δει τα μάτια μας…

“Σκληρό” φορητό και καλόηχο, γίνεται;

Όπως αναφέραμε το “σκληρό” Roam μπορεί να τοποθετηθεί καθέτως και οριζοντίως, ανάλογα το τι είναι περισσότερο βολικό για τον χρήστη του. 

Στο Roam χρησιμοποιείται ψηφιακή επεξεργασία ήχου (DSP), μέσω του equalizer στο Sonos S2 app, αλλά και στο σύστημα Trueplay.  H Trueplay tuning τεχνολογία, ανιχνεύει μέσα από το far-field μικρόφωνο του ψηφιακού βοηθού στο Roam, τον χώρο στον οποίο γίνεται η μουσική αναπαραγωγή από το ηχείο και προσαρμόζει αυτόματα την καμπύλη EQ σε αυτό. 

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από το short video που ακολουθεί, στο εσωτερικό του Roam βρίσκονται μονάδες μεγαφώνων υψηλής ποιότητας – τόσο υψηλής που δεν απαντώνται συχνά σε φορητά ηχεία. Στόχος της Sonos δεν είναι το booming, αλλά η αναπαραγωγή μουσικής σε όλο το ακουστικό φάσμα – μέσα στα όρια του λογικού, για το είδος και το μέγεθος του ηχείου. Το υψηλής ποιότητας tweeter θόλου, όπως και το οβάλ mid-woofer συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και οι δύο ψηφιακοί H-Class ενισχυτές – ναι, το Sonos Roam χρησιμοποιεί διενίσχυση! 

(Sonos)

Πληροφορίες για το Sonos Roam, όπως και για τα υπόλοιπα προϊόντα της Sonos, μπορείτε να πάρετε από την αντιπροσωπεία της Sonos την Ελλάδα.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

To νέο Samsung Internet 17.0 περιλαμβάνει smart anti-tracking

Next Article

LG: Λανσάρει τις τηλεοράσεις OLED και QNED και τα Soundbars για το 2022 στην Ελλάδα