Πώς γίνεται ο συντονισμός καναλιών και ο επανασυντονισμός – ρύθμιση στους ψηφιακούς δέκτες για τα κανάλια της Digea και της ΕΡΤ για λήψη τηλεοπτικών εκπομπών ΕΡΤ.
Διαβάστε ακόμη:
Κατά τη μετάβαση στις νέες κατοχυρωμένες συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης, όσοι τηλεθεατές λαμβάνετε ήδη επίγειο ψηφιακό σήμα μέσω της Digea θα χρειαστεί να συντονίσετε τα κανάλια εκ νέου τους δέκτες σας, στην τηλεόραση ή στον αποκωδικοποιητή.
Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε αναλυτικά, βήμα-βήμα, πώς γίνεται ο συντονισμός καναλιών Digea και ΕΡΤ.
Διαβάστε ακόμη:
- Μετρήστε την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet – επίσημα
- HDMI 2.1: Το χρειάζεστε, πότε και γιατί;
- Wi-Fi 6: Πλεονεκτήματα και απαιτήσεις σωστής λειτουργίας
- Local Dimming: τι είναι – FALD vs Edge LED Dimming – τα mini LED
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τον δέκτη σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και στη συνέχεια να γίνει εκ νέου ο συντονισμός καναλιών. Αυτό δεν πρέπει να σας φοβίζει. Αντιθέτως, μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα.
Συντονισμός καναλιών δέκτη Digea για ψηφιακές εκπομπές και ΕΡΤ
Απαιτούμενος χρόνος 15 λεπτά
Για την πραγματοποίηση του ψηφιακού συντονισμού καναλιών του δέκτη στις εκπομπές Digea και ΕΡΤ, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Μεταβείτε στο ΜΕΝΟΥ του δέκτη σας και στη συνέχεια ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (MENU > SETTINGS)
- Επιλέγετε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ (MENU > SETTINGS > DIGITAL TUNING)
- Πραγματοποιήστε ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ (MENU > SETTINGS > DIGITAL TUNING, DIGITAL AUTO TUNING), όπου ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα, ή…
- …Πραγματοποιήστε ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ (MENU > SETTINGS > DIGITAL TUNING > DIGITAL MANUAL TUNING), όπου αποθηκεύονται στη συγκεκριμένη θέση μνήμης τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας
- Στο τέλος της αναζήτησης πατήστε ΟΚ/ ΝΑΙ
- Επιλέξτε ΕΞΟΔΟ (ΕΧΙΤ) ώστε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε
Επαναφορά του ψηφιακού δέκτη Digea στις εργοστασιακές ρυθμίσεις – reset του δέκτη για εκ νέου συντονισμό καναλιών
Σε περίπτωση που χρειαστεί, προτείνουμε να πραγματοποιήσετε και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δέκτη και στη συνέχεια να γίνει ο συντονισμός καναλιών:
- Από την καρτέλα ΕΡΓΑΛΕΙΑ (TOOLS) επιλέξτε ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (FACTORY RESET) και πατήστε ΝΑΙ (ΟΚ).
- Επιβεβαιώστε την επιλογή σας πατώντας ΝΑΙ (ΟΚ).
- Εάν σας ζητηθεί κωδικός, πατήστε 0-0-0-0 ή 1-2-3-4.
- Στην αρχική καρτέλα εγκατάστασης επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε και πατήστε ΝΑΙ (ΟΚ).
- Όταν η αναζήτηση ολοκληρωθεί πατήστε ΝΑΙ (ΟΚ)για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.
Κάθε δέκτης ενδέχεται να παρουσιάζει διαφορές στα λεκτικά των επιλογών του Μενού του. Συνεπώς, προτείνουμε να συμβουλευθείτε και τις Οδηγίες Χρήσης της συσκευής σας, τόσο για την επαναφορά, όσο και για τον συντονισμό καναλιών.
Διαβάστε ακόμη:
Ενδεχόμενα προβλήματα κατά τον συντονισμό καναλιών Digea και ΕΡΤ – τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση
Κατά τη διαδικασία του επανασυντονισμού των καναλιών ενδέχεται να συναντήσετε ορισμένα προβλήματα, τα οποία οφείλονται στον τρόπο που ο κάθε δέκτης αναζητά και αποθηκεύει τα κανάλια για ψηφιακά τηλεοπτικά προγράμματα.
Ακολουθούν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλημάτων επανασυντονισμού καναλιών που ίσως αντιμετωπίσετε, μαζί με συμβουλές για την επίλυσή τους.
Ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες (που είναι πλέον ανενεργές), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου.
Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις (συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για τη διαδικασία) και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
Σε περίπτωση που μετά τον επανασυντονισμό βλέπετε σε κάποια κανάλια μαύρη οθόνη, το όνομα του σταθμού και ακούτε τον ήχο τότε η συσκευή σας δεν υποστηρίζει την λήψη των προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition). Μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε τυπική ευκρίνεια ή εναλλακτικά να προμηθευτείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την λήψη σε Υψηλή Ευκρίνεια.
Μετά από τη διαδικασία της αυτόματης αναζήτησης, ο δέκτης σας πιθανότατα να έχει αλλάξει σειρά στους τηλεοπτικούς σταθμούς που παρακολουθείτε. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη σειρά τους, θα πρέπει (1) να πατήσετε στο menu ή τις ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια (2) να βρείτε τη ρύθμιση επεξεργασία καναλιών. Καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία διαφέρει από δέκτη σε δέκτη προτείνουμε να συμβουλευθείτε τις οδηγίες χρήσης της συσκευής σας.
Συνδυαστικά με τη 2η ψηφιακή μετάβαση θα ξεκινήσει και η εκπομπή του σήματος των σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και σε υψηλή ευκρίνεια (HD) από τα Κέντρα Εκπομπής «Πήλιο», «Σωρός», «Σκιάθος», «Σκόπελος» και «Σκύρος». Με την πραγματοποίηση του απαραίτητου επανασυντονισμού του δέκτη στον οποίο θα προβείτε τα ξημερώματα της Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου, θα εμφανιστούν αυτόματα και τα κανάλια σε Υψηλή Ευκρίνεια (High Definition) εφόσον διαθέτετε τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία HD.
Με την νέα ψηφιακή μετάβαση, δε θα χρειαστεί να αλλάξετε τίποτα στον εξοπλισμό σας. Αρκεί να κάνετε μια νέα αυτόματη αναζήτηση προκειμένου να γίνει συντονισμός της συσκευής σας στις νέες συχνότητες.
Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.
Ναι, η μετάβαση αφορά όλους τους τηλεθεατές, που λαμβάνουν σήμα επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από τα δίκτυα της ΕΡΤ και της Digea. Πλέον η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν ορισθεί από το κράτος με το νέο Χάρτη Συχνοτήτων και συνεπώς θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί επανασυντονισμός της τηλεόρασης ή του αποκωδικοποιητή.
Subscribe to our newsletter!
Μπορείτε να ενημερώνεστε για το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης στις ενότητες Χρονοδιάγραμμα και Ψηφιακή Μετάβαση 2020.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Digea.