Πολύς λόγος γίνεται και πολύ σύγχυση επικρατεί σχετικά με το Local Dimming στο Backilight των LCD τηλεοράσεων και πώς αυτό μπορεί να κάνει την εικόνα τους καλύτερη. Επίσης, κάνουμε μια πρώτη παρουσίαση της τεχνολογίας mini LED ρίχνωντας… “τοπικά” φως στο σκοτάδι.
Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία LCD είναι η περισσότερο ώριμη, έννοιες όπως το Local Dimming, το Edge LED Local Dimming και το Full Array Local Dimming –FALD– ακόμη προκαλούν σύγχυση. Στο παρόν, ανανεωμένο, άρθρο θα αναλύσουμε τις διαφορετικές τεχνολογίες Local Dimming που χρησιμοποιούνται στις τηλεοράσεις LCD, ενώ θα δείξουμε και θα εξηγήσουμε με video τη διαφορετική επίδρασή τους στην ποιότητα της εικόνας που απολαμβάνει ο θεατής.
Διαβάστε ακόμη:
- Μετρήστε την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Internet – επίσημα
- Digea: Πώς γίνεται ο συντονισμός καναλιών & FAQ
- HDMI 2.1: Το χρειάζεστε, πότε και γιατί;
Local Dimming και οπίσθιος φωτισμός – LCD backlight
Η τεχνολογία LCD είναι η περισσότερο διαδεδομένη, αλλά και η περισσότερο ώριμη από αυτές που είναι διαθέσιμες σήμερα στις τηλεοράσεις. Με την πάροδο των ετών, καθώς η τεχνολογία των LCD TV εξελισσόταν, οι κατασκευαστές – και πριν από αυτούς οι απαιτητικοί θεατές – άρχισαν να παραδέχονται και να διαπιστώνουν τα μειονεκτήματα της εν λόγω τεχνολογίας απεικόνισης.
Πέρα από την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του LCD πάνελ που χρησιμοποιείται σε μια τηλεόραση αυτού του τύπου, σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εικόνας που μπορεί να προσφέρει παίζει ο οπίσθιος φωτισμός.
Στις μέρες μας, καλής ή άριστης ποιότητας LCD πάνελ χρησιμοποιούνται ευρέως στις τηλεοράσεις με καλή ή άριστη εικόνα. Για να επιτευχθούν όμως αυτές οι επιδόσεις, ο οπίσθιος φωτισμός είναι καθοριστικής σημασίας.
Γιατί οι LCD TV χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό;
Τα LCD πάνελ, όπου δημιουργείται η εικόνα με βάση το σήμα εισόδου στην τηλεόραση, δεν εκπέμπουν φως. Δηλαδή, σχηματίζουν την εικόνα, αλλά αυτή για να γίνει ορατή με χαρακτηριστικά αποδεκτά από τον θεατή πρέπει να φωτιστεί με κάποιο τρόπο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση στοιχείων φωτισμού που είναι τοποθετημένα πίσω από το πάνελ και ακριβώς εδώ είναι που υπεισέρχεται στη συζήτηση η έννοια του οπίσθιου φωτισμού.
Τα είδη φωτιστικών στοιχείων στο backlight των LCD TV
Φωτιστικά στοιχεία τριών τύπων χρησιμοποιούνται ως οπίσθιος φωτισμός στο backlight των LCD TV:
Τα φωτιστικά στοιχεία CCFL δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τις κοινές και γνωστές στους περισσοτέρους μακρόστενες λάμπες φθορισμού. Η χρήση CCFL στον backlight φωτισμό των LCD TV, όπως και των monitor, θεωρείται (και είναι) μέθοδος απαρχαιωμένη. Όμως, δεν αποκλείεται να συναντήσετε ακόμα και σήμερα φτηνές (και συνήθως, έντονα προτεινόμενες ως “ευκαιρίες”) συσκευές απεικόνισης με CCFL πίσω από το LCD.
Το βασικότερο μειονέκτημα των CCLF είναι ότι “μοιράζουν” το φως τους ανομοιογενώς και χωρίς έλεγχο περιοχών σε όλη την οπίσθια επιφάνεια του LCD, ενώ δεν κάνουν dimming, δεν μπορούν, δηλαδή, να μειώσουν τη φωτεινότητά τους.
Επιπλέον, η κατανάλωση ενέργειας που απαιτούν είναι σχετικά υψηλή, σε σχέση με τις άλλες μεθόδους οπίσθιου φωτισμού LCD που χρησιμοποιούνται.
Τα LED αποτελούν σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τις λυχνίες CCFL, καθώς το μέγεθος τους είναι μικρότερο και μπορούν να ομαδοποιηθούν ως προς τον έλεγχο της φωτεινότητάς τους, χρονικά και σε ένταση, για την υλοποίηση Local Dimming. Στην εικόνα που δημοσιεύει το Electronicanto, από τη Samsung, φαίνεται πώς τα LED και ακόμη καλύτερα τα mini LED κάνουν δυνατούς τους έλεγχους φωτεινότητας περιοχής και ισχύος.
Τα mini LED είναι αυτό που περιγράφει το όνομά τους: Μικροσκοπικά LED τα οποία κάνουν ακόμη πιο εύκολη την ομαδοποίησή τους με στόχο το τοπικό dimming. Μπορούν και δίνουν έλεγχο της φωτεινότητας σε μικρότερες περιοχές και με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Στη φωτογραφία του Electronicanto που ακολουθεί, φαίνονται – σε mockup της Samsung – τα διαφορετικά μεγέθη και δίνονται πληροφορίες φωτεινότητας για συμβατικά LED σε σύγκριση με mini LED. Τα mini LED της Samsung μετά βίας διακρίνονται, καθώς είναι 40 φορές μικρότερα από τα συμβατικά, ενώ η φωτεινότητά τους μπορεί να είναι 4 φορές υψηλότερη.
Edge LED Dimming
Edge LED είναι η χρήση LED στην περιφέρεια του LCD πάνελ. Τα περιφερειακά LED δεν αποτελούν λύση στο ζητούμενο που είναι η αύξηση της αντίθεσης της εικόνας των LCD. Ακόμα και σήμερα, σε υλοποιήσεις χαμηλού κόστους και ποιότητας, τα LED στην περιφέρεια του LCD δεν προσφέρουν απαραίτητα σημαντική αύξηση στην ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας. Εκτός της περίπτωσης που μπορούν να σβήνουν ή να μειώνουν τη φωτεινότητά τους, δεν προσφέρουν ουσιαστική αναβάθμιση σε σύγκριση με τις λυχνίες CCLF – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση της αντίθεσης της εικόνας.
Edge Local Dimming
Η περισσότερο προηγμένη χρήση Edge LED είναι αυτή που συνδυάζει στοιχεία τοπικού dimming. Το Edge Local Dimming χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στις LCD TV, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αντίθεσης της εικόνας, ενώ παράλληλα βοηθά τους κατασκευαστές να σχεδιάζουν “λεπτές”, με μικρό βάθος, τηλεοράσεις.
Subscribe to our newsletter!
Full Array Local Dimming
Ο περισσότερο προηγμένος τύπος LCD backlight είναι αυτός με χαρακτηριστικά Local Dimming. Το Full Array Local Dimming θα το δείτε εν συντομία ως FALD, ενώ ανάλογα με τον κατασκευαστή, η ονομασία μπορεί να αλλάζει. Στην ουσία όμως, ο λόγος γίνεται για παρόμοιες τεχνολογίες: Πίσω από το LCD πάνελ, σε όλη την επιφάνειά του, υπάρχει κάλυψη από LED. Τα LED αυτά, χωρισμένα σε ομάδες που λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τη φωτεινότητά τους με τρόπο διαφορετικό, ανάλογα με το περιεχόμενο της εικόνας. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται υψηλότερη αντίθεση και καλύτερη απόδοση του μαύρου, όπου απαιτείται.
Καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη συμβολή του backlight στην αντίθεση της εικόνας παίζουν δύο παράγοντες:
- Το εύρος φωτεινότητας των LED
- Ο αριθμός των ανεξάρτητων ομάδων LED που υλοποιούν το Local Dimming
Για το εύρος της φωτεινότητας των LED στον οπίσθιο φωτισμό σχεδόν ποτέ δε γίνεται λόγος από τους κατασκευαστές, παρά μόνο έμμεσα. Έμμεσα, αλλά με διαφορετικό για τον καθένα από αυτούς τρόπο, γίνεται η αναφορά στις ανεξάρτητες ομάδες των Local Dimming LED. Φυσικά, όσο περισσότερα είναι τα LED και, κυρίως, όσο περισσότερες είναι οι ανεξάρτητες ομάδες από αυτά με τις οποίες επιτυγχάνεται το Local Dimming, τόσο το καλύτερο.
mini LED & Quantum Mini LED
Με τα συμβατικά LED, οι ανεξάρτητες ομάδες Dimming μπορούν να είναι έως κάποιες δεκάδες. Με τη χρήση mini LED η απόδοση του Local Dimming μπορεί να εκτοξευτεί – και μαζί με αυτή η αντίθεση της εικόνας. Σε τηλεοράσεις μεγάλων διαστάσεων, στις οποίες χρησιμοποιούνται mini LED στον οπίσθιο φωτισμό, οι ανεξάρτητες ομάδες τοπικού Dimming στο LCD backlight μπορεί να είναι χιλιάδες.
Η Samsung ονομάζει τα δικά της mini LED, Quantum Mini LED, τα οποία έχουν το 1/40 του ύψους ενός τυπικού LED. Αντί να χρησιμοποιεί ένα φακό για το διασκορπισμό φωτός και διάταξη για τη σταθεροποίηση του LED, το Quantum Mini LED προσφέρει λεπτότερα στρώματα, με πολλά περισσότερα LED. Η τεχνολογία Quantum Matrix επιτρέπει τον εξαιρετικά λεπτομερή και ακριβή έλεγχο των mini LED αποτρέποντας την διάχυση του φωτός. H Samsung παρουσίασε την τεχνολογία Quantum Mini LED στη CES 2021 με τις τηλεοράσεις Neo QLED. Τα Quantum Mini LED στις τηλεοράσεις Neo QLED του 2022 υποστηρίζουν 16.384 διαβαθμίσεις φωτεινότητας, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα σε αντίθεση με την πρώτη γενιά.
FALD – Full Array Local Dimming vs Edge LED Dimming
Στα παρακάτω video, που επέδειξε η LG στο InnoFest 2018, φαίνεται η διαφοροποίηση στον οπίσθιο φωτισμό LED backlight των Super UHD TV της εταιρείας με FALD (Full Array Local Dimming) σε σύγκριση με το Edge LED backlight που απαντάται στις συμβατικές LED LCD TV.
Οι τηλεοράσεις αριστερά αναπαράγουν την εικόνα, ενώ στη δεξιά μεριά οι ίδιες οθόνες εμφανίζονται να λειτουργούν χωρίς όμως να διαθέτουν LCD πάνελ. Έτσι, στις δεξιές οθόνες γίνεται εύκολα αντιληπτή η ομαδοποίηση των LED στο backlight που λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο κατά την αναπαραγωγή video.
Οι τηλεοράσεις στην άνω μεριά, και στα δύο video, χρησιμοποιούν Full Array Local Dimming LED, ενώ αυτές στο κάτω μέρος χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό τύπου Edge LED.
Από τα video γίνεται φανερό με ποιο τρόπο οι περισσότερες ομάδες LED στο Full Array Local Dimming, οδηγούν σε καλύτερη αντίθεση εικόνας και σε πιο πυκνό μαύρο. Οι τηλεοράσεις στην κάτω μεριά, και στα δύο video, διαθέτουν Edge Local Dimming, η ομαδοποίηση των LED γίνεται περισσότερο “χονδρικά” με αποτέλεσμα όχι τόσο καλές σχετικές επιδόσεις αντίθεσης και μαύρου στις ίδιες σκηνές.
Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ για τις Super UHD TV, τις OLED TV και τα προϊόντα Audio της LG στο InnoFest 2018.
* Ακολουθήστε το Electronicanto στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ., Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το Electronicanto στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://electronicanto.net/feed/ στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.
Subscribe to our newsletter!