Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ψυχολογικά τεστ και άλλες πληροφορίες από 3,1 εκατομμύρια χρήστες του myPersonatlity quiz app στο Facebook ήταν διαθέσιμες στο διαδίκτυο χωρίς προστασία.
Όπως αναφέρει το New Scientist, τα ευαίσθητα δεδομένα που διέρρευσαν είναι αποτελέσματα ψυχολογικών τεστ, status updates, και πληροφορίες όπως η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση σχέσης.
Τα δεδομένα ήταν προσβάσιμα στον καθένα για τέσσερα χρόνια, καθώς τα πιστοποιητικά – username και password – για την πρόσβαση σε αυτά ήταν αναρτημένα μέσω του GitHub. Οποιοσδήποτε μπορούσε να εντοπίσει τα δεδομένα και να τα δει μέσω μιας απλής αναζήτησης στο Google.
Τα δεδομένα διαχειρίζονταν ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και προορίζονταν για χρήση από ερευνητές. Όμως, ήταν διαθέσιμά ακόμη και σε εμπορικούς ερευνητές, όχι μόνο σε ακαδημαϊκούς. Καθώς τα δεδομένα ήταν ελεύθερα προσβάσιμα, ίσως να μη γίνει ποτέ γνωστό πόσοι και ποιοι τα είδαν και ενδεχομένως τα χρησιμοποίησαν.
Εχθές, 14 Μαΐου, το Facebook ανακοίνωσε ότι περί τα 200 app κατέβηκαν από το website του. Το myPersonatlity app, από το οποίο προήλθαν (αυτή τη φορά) τα ελεύθερα προσβάσιμα δεδομένα χρηστών, έχει κατέβει επίσης και είναι υπό έρευνα από το Facebook.
Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο σκάνδαλο σχετικά με την Cambridge Analytica, το Facebook ενημερώνει τους χρήστες του για το αν μοιράστηκαν δεδομένα τους από την εταιρεία, μέσω αυτής της σελίδας.
- Tags: Facebook