Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στην Huawei να αγοράζει προϊόντα από Αμερικανούς προμηθευτές.
H είδηση έγινε γνωστή μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Οσάκα της Ιαπωνίας.
Ο πρόεδρος Trump είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι, “οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να πουλούν εξοπλισμό τους στην Huawei … δεν υπάρχει μεγάλο εθνικό πρόβλημα έκτακτης ανάγκης”, .
Οι δύο πρόεδροι μίλησαν και για τη Huawei.
“Είπα ότι είναι O.K., ότι θα συνεχίσουμε να πουλάμε αυτό το προϊόν, αμερικανικές εταιρείες είναι αυτές που κάνουν αυτά τα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό (το θέμα) είναι πολύ περίπλοκο”, είπε ο Trump. “Έχω συμφωνήσει να τους επιτρέψω να συνεχίσουν να πωλούν το προϊόν αυτό, έτσι ώστε οι αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν”.
O Λευκός Οίκος είχε προηγουμένως είχε απαγορεύσει, με ανακοίνωσή του, στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την Huawei. Η απόφαση είχε επηρεάσει πολλές εταιρείες όπως η Google, η Intel, η Qualcomm και η Broadcom, αλλά και διεθνών φορέων, όπως η WiFi Alliance και SD η Association. Ανυπέρβλητο ίσως ήταν το πλήγμα αποκλεισμού της Huawei από τις τεχνολογίες της ARM. Παράταση άδειας συνεργασίας ανακοινώθηκε στη συνέχεια, για 90 ημέρες, δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δίκτυα στις ΗΠΑ και να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση για τους πελάτες της Huawei.
Με την τελευταία εξέλιξη, η Huawei μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύεται υλικό και υποστήριξη λογισμικού για τα προϊόντα της. Πριν από αυτό, η Huawei χαρακτηρίστηκε ως απειλή για την ασφάλεια από τις ΗΠΑ, λόγω ισχυρισμών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Huawei διεξάγει κατασκοπεία για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης – κάτι που η Huawei αρνήθηκε έντονα, ενώ έκανε και νομικές ενέργειες υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική.
Ένας βασικός λόγο άρσης του αποκλεισμού είναι επιθυμία αμερικανικών εταιρειών, όπως η Google, να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Huawei για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφάλειας.
H Huawei είχε δηλώσει ότι αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα προς αντικατάσταση του Android και των Microsoft Windows, ενώ είχε συνάψει συμφωνία για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη Ρωσία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ο ιδρυτής και CEO της Huawei, Ren Zhengfei, είχε πει μετά την επιβολή του εμπάργκο ότι, “η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποτιμά την Huawei” και φαίνεται ότι κάτι παραπάνω γνώριζε.
- Tags: 5G, Huawei, Huawei Εμπάργκο, Smartphones