Ο Όμιλος Renault χρησιμοποιεί την πράσινη και ψηφιακή τεχνολογία AirSeT της Schneider Electric

Author: Γιώργος Πολυμενάκος Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η Schneider Electric προμηθεύει τον Όμιλο Renault με εξοπλισμό AirSeT χωρίς SF6, μια καινοτόμα λύση που εξαλείφει το επιβλαβές αέριο SF6 από τον εξοπλισμό μεταγωγής μέσης τάσης στο εργοστάσιο Flins Refactory.

Ο εξοπλισμός μεταγωγής Schneider Electric AirSeT χωρίς SF6 συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων κυκλικής οικονομίας του Ομίλου Renault

Ο Όμιλος Renault στοχεύει σε αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα στο Refactory έως το 2030 και σε πλήρως ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2040. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο όμιλος αξιοποιεί τον εξοπλισμό μεταγωγής μέσης τάσης SM AirSeT της Schneider Electric, ώστε να εξαλείψει το αέριο SF6 από τους διακόπτες μέσης τάσης στο εργοστάσιο Flins. Αυτός ο «πράσινος» εξοπλισμός μέσης τάσης χρησιμοποιεί τεχνολογία καθαρού αέρα και διακοπής κενού αντί για το επιβλαβές αέριο SF6, που συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Το SF6 χρησιμοποιείται συνήθως σε εξοπλισμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι 25.200 φορές περισσότερο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) όσον αφορά το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP). Γι’ αυτό τον λόγο το SF6 γίνεται όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης σχετικά με τους κανονισμούς και τις προσπάθειες που εστιάζουν στο κλίμα. Μάλιστα, η προσπάθεια εξάλειψής του έχει συμπεριληφθεί στο Πρωτόκολλο του Kyoto, μια διεθνή συνθήκη που δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη του ΟΗΕ να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πράσινος και ψηφιακός σχεδιασμός

Η εξάλειψη του SF6 και η αντικατάστασή του με καθαρό αέρα προσφέρει το άμεσο όφελος της αφαίρεσης ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου από την εξίσωση (Scope 4), αλλά απλοποιεί επίσης και την εγκατάσταση, την αποσυναρμολόγηση και την ανακύκλωση του εξοπλισμού, περιορίζοντας, παράλληλα το κόστος. Κατασκευασμένο με γνώμονα την κυκλικότητα, ο ειδικός σχεδιασμός του SM AirSeT χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις ψηφιακές δυνατότητές του για να επεκτείνει τη λειτουργική διάρκεια ζωής του εξοπλισμού μεταγωγής περισσότερο από 30%. 

Οι συνδεδεμένες, ψηφιακές δυνατότητες αυτής της λύσης ανταποκρίνονται επίσης στους ευρύτερους στόχους του Refactory σχετικά με:

  • Κυβερνοασφάλεια 
  • Αξιοπιστία ισχύος
  • Συντήρηση

Η τεχνολογία AirSeT αποτελεί μια λύση για αυτά τα τρία ζητήματα. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός μεταγωγής μέσης τάσης παρέχει ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διαθέτει ενσωματωμένους έξυπνους αισθητήρες που προσφέρουν αδιάκοπη συνδεσιμότητα. Αυτό επιτρέπει στον Όμιλο Renault να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις λειτουργίες του εξοπλισμού μέσης τάσης στο Refactory, για συντήρηση βάσει της κατάστασης του εξοπλισμού και για αυξημένη ασφάλεια. Τα δεδομένα των αισθητήρων μεταφέρονται στις τοπικές εφαρμογές του Refactory και σε εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης, όπως αυτά που προσφέρει η καινοτόμα πλατφόρμα EcoStruxure της Schneider Electric.

Η πλήρης γκάμα ψηφιακών λειτουργιών αξιοποιεί τα δεδομένα για βελτιστοποιημένες λειτουργίες και συντήρηση 

Η τεχνολογία AirSeT της Schneider Electric έχει σχεδιαστεί για τομείς δευτερεύουσας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εφαρμογές σε βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Οι χώροι αυτοί καλούνται όλο και περισσότερο να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη δράση για το κλίμα και να επιταχύνουν ενεργειακή μετάβαση. 

«Στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η απομάκρυνση από τα φθοριούχα αέρια είναι επιτακτική ανάγκη για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα», σχολίασε ο Frederic Godemel, Executive Vice President of Power Systems της Schneider Electric. «Η πράσινη ενέργεια είναι κάτι πολύ περισσότερο από την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και την αποδοτική κατανάλωση ενέργειας. Ο πίνακας Μέσης Τάσης SM AirSeT εντάσσεται στον κρίσιμο ενδιάμεσο χώρο, όπου πρόκειται να γίνουν σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις».

Η Schneider Electric πρωτοπορεί στις «πράσινες» λύσεις διακοπτών μέσης τάσης 

Όπως και ο Όμιλος Renault, η Schneider Electric έχει επικεντρωθεί στην εύρεση ευκαιριών για την προαγωγή της βιωσιμότητας. Η Schneider Electric πρωτοστάτησε στη στροφή προς την τεχνολογία Μέσης Τάσης SF6-free, αντικαθιστώντας το επιβλαβές αέριο με καθαρό αέρα. Από το λανσάρισμά του, το 2021, ο πίνακας διανομής μέσης τάσης SM AirSeT έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις ως καταλύτης της «πράσινης» και αποδοτικής ενεργειακής μετάβασης. Αυτά περιλαμβάνουν το Βραβείο Βιομηχανικής Ενεργειακής Απόδοσης στο Hannover Messe, το Βραβείο των 10 Κορυφαίων Καινοτομιών από το φόρουμ Innovation for Cool Earth και Βραβείο Σχεδιασμού iF. Επιπλέον, το έργο της εταιρείας με την E.ON στη Σουηδία κέρδισε το βραβείο enerTIC για το έξυπνο δίκτυο. Η τεχνολογία AirSeT διακρίθηκε επίσης πρόσφατα στα Energy Mastering Awards 2022 και αναγνωρίστηκε από το International Carbon Handprint Award στο Climate Week της Νέας Υόρκης. 

Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, υποδομές και κτίρια, από πελάτες όπως η GreenAlp στη Γαλλία, η EEC Engie στη Νέα Καληδονία και η Azienda Trasporti Milanesi στην Ιταλία.


Η Schneider Electric έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά το SF6 από τα προϊόντα της. Δημιουργεί συστηματικά ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο πράσινων εναλλακτικών λύσεων για τον εξοπλισμό μέσης τάσης που βασίζεται στο SF6, με νέες πράσινες λύσεις που μπορούν να εγκατασταθούν σε περισσότερες βιομηχανικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών με πιο έντονη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία θα περιορίσει το ισοδύναμο περίπου 4 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως μέσω αυτής της δράσης.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Πάγωσαν οι Καταρράκτες του Νιαγάρα – Απίστευτες εικόνες!

Next Article

Ειδοποίηση για σεισμό από το Google Earthquake Alerts στην Εύβοια