Φόρο εισόδου πόλεων θεσπίζει η ΕΕ

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Φόρο εισόδου πόλεων θεσπίζει η ΕΕ

Φόρο εισόδου σε πολλείς θεσπίζει η ΕΕ. Καθώς τα ρεκόρ επισκεψιμότητας στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σπάνε το ένα ρεκορ μετά το άλλο, μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται στους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων από τον υπερτουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Βενετία και η Αθήνα λαμβάνουν μέτρα ανάμεσα σε αυτά και εισπρακτικά και για τον περιορισμό της επισκεψιμότητάς τους.

Στην ουσία πρόκειται για έναν ακόμη φόρο ο οποίος θεσπίζεται από την ΕΕ με το πρόσχημα “οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ζήσουν στις πόλεις τους”. Συγκεκριμένα, η ΕΕ θεσπίζει μια ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ταξιδιού μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS), βάση της οποίας κάθε τουρίστας εκτός ΕΕ, θα πληρώνει 7 € φόρο εισόδου στις πόλεις. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2025 και θα υιοθετηθεί από 30 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Εκτίμησή μας είναι ότι το μέτρο αυτό καθεαυτό μόνο αύξηση εισπράξεων στα αντίστοιχα ταμεία πρόκειται να έχει ως αποτέλεσμα, καθώς ένας τουρίστας, ή ακόμη και μια οικογένεια ολόκληρη, που έχε έρθει στην Ευρώπη για να επισκεφθεί κάποια πόλη δε θα εμποδιστεί από τα συγκεκριμένα πρόστιμα.

Δραστικά μέτρα περιορισμού του υπερτουρισμού στην Ευρώπη

Μάλλον, χρειάζονται άλλου είδους περιορισμοί, όπως αυτοί που πρόκειται να εφαρμόσει η Βενετία, μια από τις περισσότερο τουριστικές πόλεις στον κόσμο, η οποία αυστηροποιεί τους κανονισμούς για τις ομαδικές επισκέψεις. Οι τελευταίες περιορίζονται στα 25 άτομα και απαγορεύεται η χρήση μικροφώνων από τους ξεναγούς. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο 2024 οπότε και ξεκινά το πρόγραμμα προώθησης λιγότερο γνωστών περιοχών γύρω από την πόλη της Βενετίας με την ονομασία Detourism.

Αντίστοιχα, στο Άμστερνταμ έχουν απαγορευθεί τα τουριστικά λεωφορεία άνω των 7,5 τόνων, έχει διπλασιαστεί σχεδόν ο φόρος επισκεπτών από κρουαζιερόπλοιο από 8€ στα 14€, ενώ η δημοτική αρχή έχει απαγορεύσει το άνοιγμα νέων B&B και Airbnb σε κεντρικές περιοχές. 

Στο Παρίσι, ο τουριστικός φόρος διπλασιάστηκε το 2024, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι με τα έσοδα θα χρηματοδοτήσει τη βελτίωση των ΜΜΜ.

Μέτρα και στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι περιοχές γύρω από την Ακρόπολη ασφυκτιούν, ενώ πέρα οι τουρίστες μάλλον δεν υποπτεύονται καν αν υπάρχει πόλη εκτός του εμπορικού κέντρου. Ο υπερτουρισμός δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον δράσης των πορτοφολάδων και των εμπόρων ναρκωτικών, ενώ οι κατοικίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης έχουν κάνει σχεδόν αδύνατο στους Αθηναίους να βρουν στέγη σε λογική τιμή (για αγορά ή ενοικίαση) σε παραδοσιακές γειτονιές όπως το Θησείο και τα Πετράλωνα.

Ως αντιστάθμισμα των ανωτέρω, το Μουσείο της Ακρόπολης αναμένεται να περιορίσει από την 1η Απριλίου 2024 τον αριθμό των επισκεπτών από 23.000 σε 20.000. Το μέτρο ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον Σεπτέμβριο του 2023.

Subscribe to our newsletter!

Κύρια φωτογραφία άρθρου: Electronicanto

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr

Previous Article

Σε σαμποτάζ οφείλεται η βλάβη στο δίκτυο της Cosmote στη βόρεια Ελλάδα;

Next Article

Ντεμπούτο για το LG Business Cloud στην ISE 2024