Πόλεις-αστεροειδείς στο μέγεθος του Μανχάταν: Μια ημέρα οι άνθρωποι θα ζουν και εκεί

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Τα συντρίμια ενόςς αστεροειδή σε ένα εύκαμπτο, διχτυωτό πλέγμα από εξαιρετικά ελαφριές και υψηλής αντοχής νανοΐνες άνθρακα που λειτουργούν ως το κλειδί για τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων στο διάστημα. (Εικονογράφηση του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ / Michael Osadciw)

Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν πόλεις-αστεροειδείς, σε τόσο μεγάλο μέγεθος όπως το Μανχάταν;

“Με βάση τους υπολογισμούς μας, ένας αστεροειδής διαμέτρου 300 μέτρων, μόλις λίγα γήπεδα ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν κυλινδρικό διαστημικό βιότοπο με περίπου 57 τετραγωνικά χιλιόμετρα για διαβίωση”. “Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Μανχάταν“.

Καθηγητής Φυσικής, Άνταμ Φρανκ

Οι τεράστιοι αστεροειδείς θα μπορούσαν μια μέρα να είναι το σπίτι των μελλοντικών αποικιστών του διαστήματος.

Το όνειρο πολλών να επισκεφθούν ή και να ζήσουν στο… Μανχάταν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αλλά όχι επί Γης

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ δημοσίευσε, αυτό που αποκαλούν, ένα «wildly theoretical paper» που περιγράφει πώς θα μπορούσαμε μια μέρα να χρησιμοποιήσουμε τους αστεροειδείς ως τεράστιους διαστημικούς βιότοπους μεγέθους πόλης.

Η θεωρητική μέθοδος περιλαμβάνει έναν μεγάλο, περιστρεφόμενο αστεροειδή και ένα τεράστιο πλέγμα, σε ρόλο “σακούλας”, από νανοΐνες από νανοΐνες άνθρακα.

Μια ιδέα πόλης-αστεροειδούς βασισμένη σε σχέδιο της NASA από τη δεκαετία του ’70

Η νέα θεωρία είναι μια συστροφή στον λεγόμενο «κύλινδρο O’Neill», που επινοήθηκε από τον φυσικό Gerard O’Neill αφού η NASA του ανέθεσε το 1972 να σχεδιάσει έναν διαστημικό βιότοπο που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν στο διάστημα.

Ο κύλινδρος O’Neill είναι ένας περιστρεφόμενος βιότοπος που συνήθως αποτελείται από δύο κυλίνδρους που συνδέονται με μια ράβδο και οι οποίοι περιστρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Οι κύλινδροι περιστρέφονται αρκετά γρήγορα για να δημιουργήσουν τεχνητή βαρύτητα – αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να προκαλούν ναυτία.

Οι επιστήμονες που επινόησαν τη νέα μέθοδο, που περιγράφεται σε άρθρο στο περιοδικό Frontiers in Astronomy and Space, το έκαναν ως μέρος ενός πειράματος σκέψης. Σκοπός τους ήταν να σκεφτούν μια ιδέα διαστημικού οικοτόπου που δεν θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες υλικών να εκτοξεύονται στο διάστημα.

Ένας διαστημικός βιότοπος αστεροειδούς στο μέγεθος του Μανχάταν

Ένας κυλινδρικός, περιστρεφόμενος βιότοπος πόλης-αστεροειδούς που έχει καλυφθεί με ηλιακούς συλλέκτες και στο εσωτερικό του υπάρχει μια πόλη στο μέγεθος του Μανχάταν.
Ένας κυλινδρικός, περιστρεφόμενος βιότοπος που έχει καλυφθεί με ηλιακούς συλλέκτες. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα παχύ στρώμα από συντρίμια αστεροειδούς και ρηγόλιθου που χρησιμεύει ως ασπίδα ακτινοβολίας. Ακριβώς κάτω από τα ηλιακά πάνελ υπάρχει ένα ισχυρός, άκαμπτος περιέκτης που εμποδίζει τα ερείπια να εκτοξευθούν μακριά λόγω της φυγόκεντρου δύναμης. Ο βιότοπος περιστρέφεται γύρω από τον κατά μήκος άξονά του για να δημιουργήσει βαρύτητα στην εσωτερική επιφάνεια. (University of Rochester)

Η ιδέα που βρήκαν τελικά ήταν να χρησιμοποιήσουν υλικά που ήδη ιπτανται ελεύθερα γύρω από το διάστημα σε τεράστιες ποσότητες με τη μορφή αστεροειδούς.

Ωστόσο, ένα πρόβλημα εξακολουθούσε να υπάρχει: Οι αστεροειδείς δεν είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να παρέχουν αρκετή βαρύτητα για έναν διαστημικό βιότοπο-πόλη. Επιπλέον, εάν περιστρέφονται αρκετά γρήγορα για να δημιουργήσουν τεχνητή βαρύτητα -όπως στην ιδέα του κυλίνδρου O-Neill- απλώς θα διασπώνταν, καθώς δεν σχεδιάστηκαν και δεν κατασκευάστηκαν για να έχουν δομική ακεραιότητα, όπως συμβαίνει με ένα διαστημόπλοιο.

“Άγρια θεωρία”

Πόλεις-αστεροειδείς. Τα συντρίμια ενός αστεροειδή μέσα σε ένα εύκαμπτο, διχτυωτό πλέγμα από εξαιρετικά ελαφριές και υψηλής αντοχής νανοΐνες άνθρακα που λειτουργούν ως το κλειδί για τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων στο διάστημα. (Εικονογράφηση του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ / Michael Osadciw)
Σε αυτό που θεωρούν μια «άγρια θεωρητική» εργασία, οι ερευνητές του Ρότσεστερ φαντάζονται ότι καλύπτουν τα συντρίμια ενός αστεροειδή μέσα σε ένα εύκαμπτο, διχτυωτό πλέγμα από εξαιρετικά ελαφριές και υψηλής αντοχής νανοΐνες άνθρακα ως το κλειδί για τη δημιουργία ανθρώπινων πόλεων στο διάστημα. (Εικονογράφηση του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ / Michael Osadciw)

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι εκεί που μπαίνει στο παιχνίδι το «άγρια θεωρητικό» μέρος. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι μελλοντικοί αποικιστές του διαστήματος θα μπορούσαν να τυλίξουν ένα τεράστιο δικτυωτό πλέγμα από νανοΐνες άνθρακα γύρω από έναν αστεροειδή περίπου στο μέγεθος του Bennu (ένας από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς για να συγκρουστούν με τη Γη έως το 2.300, σύμφωνα με τη NASA), ο οποίος έχει διάμετρο 300 μέτρων.

“Προφανώς, κανείς δεν θα χτίσει πόλεις με αστεροειδείς σύντομα, αλλά οι τεχνολογίες που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του είδους μηχανικής δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο της φυσικής”, εξήγησε ο καθηγητής φυσικής Άνταμ Φρανκ, ο οποίος εργάστηκε στο έργο μαζί με ένα αριθμό φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στη συνέχεια θα περιστρέψουν τον αστεροειδή στο σημείο που θα διασπαστεί. Όλα τα συντρίμμια από τον διαστημικό βράχο θα πιαστούν στο πλέγμα νανοϊνών, δημιουργώντας ένα κοίλο εξωτερικό στρώμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εξωτερική δομή για έναν διαστημικό βιότοπο.

Μία πόλη-αστεροειδής χτισμένη πάνω σε συντρίμια

Αυτό το στρώμα ¨μπάζων” από τον αστεροειδή θα λειτουργούσε ως ασπίδα έναντι της ακτινοβολίας. Ένας κύλινδρος που χρησιμοποιείται για την περιστροφή του αστεροειδή θα δημιουργούσε αρκετή τεχνητή βαρύτητα στην εσωτερική επιφάνεια για έναν λειτουργικό διαστημικό βιότοπο της πόλης-αστεροειδούς.

“Με βάση τους υπολογισμούς μας, ένας αστεροειδής διαμέτρου 300 μέτρων, μόλις λίγα γήπεδα ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να επεκταθεί σε έναν κυλινδρικό διαστημικό βιότοπο με περίπου 57 τετραγωνικά χιλιόμετρα για διαβίωση”. “Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Μανχάταν“..

Καθηγητής Φυσικής, Άνταμ Φρανκ

Πηγή

Πηγή

Previous Article

Χριστουγεννιάτικες προσφορές στα Xiaomi Stores – τιμές δώρο!

Next Article

Nova και Wind γίνονται «ένα»