Η Google έχει εισάγει το σύστημα προειδοποίησης σεισμού στην Ελλάδα με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις εγκαίρως για σεισμό στο κινητό σας.
Επίσημος ψηφιακός χάρτης με καταφύγια διαφυγής για προστασία από φυσικές καταστροφές
Πώς λειτουργεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στο Android
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τα επιταχυνσιόμετρα των Android smartphones ώστε να εντοπίζει σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού.
Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του.
Σεισμός τώρα! Το σύστημα προειδοποίησης σεισμού –Android Earthquake Alerts– προσφέρεται δωρεάν και παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στην Αναζήτηση Google (Google Search) για σεισμικές δονήσεις.
Σεισμός τώρα – Η Google έχει εισάγει το σύστημα προειδοποίησης σεισμού στην Ελλάδα με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις εγκαίρος για σεισμό στο κινητό σας.
Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία είναι οι πρώτες χώρες που έχουν πρόσβαση στις σεισμικές καταγραφές και τις ειδοποιήσεις του Android Earthquake Alerts System, καθώς οι δύο χώρες δεν διαθέτουν άλλο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για σεισμούς.
“Σεισμός τώρα” & προειδοποιήσεις για σεισμούς: Πώς λαμβάνονται

Η πρόσβαση στο σύστημα Android Earthquake Alerts σημαίνει ότι οι χρήστες κινητών Android στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτόματα έγκαιρες ειδοποιήσεις κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στη περιοχή τους.
Όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις για σεισμό στην περιοχή τους θα μπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία από τη συσκευή τους.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πάνω από το 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα.
Πώς λειτουργεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στο Android
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τα επιταχυνσιόμετρα των Android smartphones ώστε να εντοπίζει σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού. Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του.

Εναλλακτικός τρόπος ενημέρωσης για έναν σεισμό στην περιοχή σας
Σεισμός τώρα; Πέρα από τις αυτόματες προειδοποιήσεις, ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί για κάποιο σεισμό στην περιοχή του. Αυτό γίνεται με πληκτρολόγηση Earthquake near me, στην Aναζήτηση Google.
Το πρόγραμμα Android Earthquake Alerts ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 από την Google, σε συνεργασία με το United States Geological Survey (USGS) και το ShakeAlert, παρέχοντας έγκαιρες ειδοποιήσεις σεισμών στους χρήστες Android στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, η υπηρεσία επεκτάθηκε στο Όρεγκον, ενώ από τον Μάιο 2021 είναι διαθέσιμη και στην Ουάσιγκτον.
Subscribe to our newsletter!
Παράδειγμα ειδοποίησης για σεισμό στο Earthquake Alerts
Η Ελλάδα είναι η περισσότερο σεισμογενής περιοχή στην Ευρώπη και μια από τις περισσότερο σεισμογενείς στο κόσμο.
Παρακάτω, παραθέτουμε παράδειγμα για το πώς εμφανίζονραι οι ειδοποιήσεις για σεσμό σε ένα Android smartphone, στο οποίο ο χρήστης του έχει ενεργοποιήσει το σύστημα της Google.
Οι εικόνες για το παράδειγμά μας προέρχονται από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 4,9 στην κλίμακα Ρίχτερ στην Εύβοια, στις 28 Δεκεμβρίου 2022 το μεσημέρι. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, όπου είμασταν εμείς και λάβαμε το σχετικό Google Android Earthquake Alert στο smartphone μας.
Η πρώτη εικόνα της ειδοποίησης ενημερώνει για το επίκεντρο, το μέγεθος και την ώρα οπότε και ανιχνεύθηκε ο σεισμός.

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες προς τον χρήστη, για το πώς μπορεί να προφυλαχθεί, ενώ στη διάθεση του είναι και μερικά πιο προχωρημένα tips.
Επίσης, γίνεται και μια εκτίμηση για την περιοχή που υπολογίζεται ότι έχει γίνει αισθητός ο σεισμός. Στην περίπτωση του σεισμού της Εύβοιας που χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα, σχεδόν σε ολόκληρο το νησί όπου εντοπίζεται το επίκεντρο, στο μεγαλύτερο μέρος της Βοιωτίας και σε μεγάλο μέρος της Φθιώτιδας.



Το σύστημα της Google δεν ενημερώνει με βάση επίσημα στοιχεία, αλλά από πληροφορίες που συλλέγει από τα Android smartphone των χρηστών της.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά Απρίλιο 2021 στο Electronicanto και στη συνέχεια έχει ενημερωθεί πολλές φορές, ανάλογα με τα στοιχεία που γίνονται διαθέσιμα.
- Tags: Android, Google, Smartphones, Σεισμός