Νέες ταυτότητες ID1: Πώς γίνεται έκδοση νέας ψηφιακής ταυτότητας μέσω gov.gr

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
ID1 - νέες ταυτότητες - ψηφιακή ταυτότητα

Πώς γίνεται η αίτηση μέσω του gov.gr για την έκδοση νέας ψηφιακής ταυτότητας ID1 – η διαδικασία έκδοσης για τις νέες ταυτότητες ID1 – τι στοιχεία περιλαμβάνει το νέο δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας – ID1.

Οι νέες ταυτότητες ID1 είναι ασφαλέστερες, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες για αεροπορικά ταξίδια, ενώ θεωρητικά δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όλες οι ταυτότητες παλαιού τύπου θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί μέσα σε δύο χρόνια, έως το 2026. Ώς εκ τούτου, η έκδοση παλαιού τύπου ταυτότητας το προηγούμενο διάστημα ήταν άσκοπη καθώς σε δύο χρόνια θα χρειαστεί να αντικατασταθούν.

id.gov.gr κλείστε ραντεβού για νέα ταυτότητα ID1

Έως το 2026 ο μόνος τύπος ταυτότητας που θα κυκλοφορεί θα είναι ο νέος ψηφιακός τύπος ταυτότητας με τσιπάκι (ID1), ενώ θα περιλαμβάνουν και μέρος μηχανικής αναγνώρισης (όπως οι πιστωτικές κάρτες).

Το κόστος για την έκδοση νέας ταυτότητας είναι 10 ευρώ και καταβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι νέες ψηφιακές ταυτότητες ID1 έχουν διάρκεια 10 έτη.

ID1 - νέες ταυτότητες - ψηφιακή ταυτότητα
Η νέα κάρτα ψηφιακής ταυτότητας με τσιπάκι, ID1.

Ποια στοιχεία περιέχει η νέα ψηφιακή ταυτότητα ID1

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες ID1 είναι, κατά κύριο λόγο, αυτά της ταυτοποίησης. Στην μπροστινή πλευρά έκτος από τη φωτογραφία του πολίτη αναγράφονται:

 • Αριθμός ταυτότητας
 • Επώνυμο
 • Όνομα
 • Φύλο
 • Ιθαγένεια
 • Ημερομηνία γέννησης
 • Ημερομηνία έκδοσης
 • Ημερομηνία λήξης
 • Αρχή έκδοσης
 • Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN
 • Υπογραφή κατόχου

Σην πίσω πλευρά της ψηφιακής κάρτας ταυτότητας (ID1) αναγράφονται:

 • Όνομα πατέρα
 • Όνομα μητέρας
 • Τόπος γέννησης
 • Ομάδα αίματος
 • Ύψος
Η διαδικασία έκδοσης νέας ταυτότητας ID1

Πώς γίνεται η αίτηση και ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση νέας ψηφιακής ταυτότητας – ID1

Απαιτούμενος χρόνος 3 λεπτά

Πώς γίνεται η αίτηση και πώς κλείνεται το ραντεβού για την έκδοση ψηφιακής ταυτότητας ID1;

 1. Κλείνετε ραντεβού μέσα από το gov.gr στην Αρχή Έκδοσης της ταυτότητας

  Η διαδικασία για την έκδοσης της νέας ψηφιακής ταυτότητας ID1 γίνεται μέσα από την πλατφόρμα id.gov.gr, όπου ο πολίτης κλείνει ραντεβού σε ένα από τα 367 σημεία σ’ όλη τη χώρα. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με κωδικούς Taxinet.

 2. Καταχωρείτε τα στοιχεία του προσώπου που αφορά το ραντεβού

  i) Όνοματεπώνυμο, ii) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), iii) Αριθμό τηλεφώνου (προαιρετικά)

 3. Λαμβάνετε μήνυμα επαλήθευσης του email

 4. Λαμβάνετε email με τις βασικές πληροφορίες διεκπαιρέωσης

  Οι πληροφορίες αφορούν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας με την Αρχή Έκδοσης ταυτότητας που έχετε επιλέξει.

 5. Στην περίπτωση απώλειας του δελτίου ταυτότητας

  Στην περίπτωση απώλειας του δελτίου ταυτότητας, θα πρέπει να κάνετε δήλωση απώλειας δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια θα επικοινωνήστε τηλεφωνικά με την αρμόδια αστυνομική αρχή για την έκδοση νέας ταυτότητας, όπου υπάλληλος του αστυνομικού τμήματος θα σας κλείσει το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού.

Η διαδικασία έκδοσης νέας ταυτότητας ID1 - μέρος 2

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση ψηφιακής κάρτας ταυτότητας ID1

1. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσω για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας ID1;

Για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας ID1 θα υποβάλλετε αυτοπροσώπως στην Αρχή έκδοσης τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή. Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας στις Αρχές έκδοσης, είτε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος θα αναρτήσει τη φωτογραφία σας στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο φωτογράφος θα σας δώσει έναν κωδικάριθμο, τον οποίο στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής myPhoto θα πρέπει να αντιστοιχίσετε με το ΑΦΜ σας. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.
Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης, να αναζητήσει και να ανακτήσει τη φωτογραφία σας.
β) Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας. Η αίτηση συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης, με βάση τα στοιχεία σας, όπως αυτά προκύπτουν από το Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό του Δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε εγγεγραμμένος. Αφού την υπογράψετε ηλεκτρονικά (με ψηφιακή υπογραφή επί ειδικού εξοπλισμού), θα εκτυπωθεί και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε το ακριβές των στοιχείων που περιέχει και να την υπογράψετε και χειρόγραφα.
γ) Ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10,00€. Για την έκδοση κάθε δελτίου απαιτείται ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 10,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1894] – “Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη”), το οποίο αντιστοιχεί στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου, τα έξοδα εκτύπωσης – προσωποποίησής του, καθώς και τη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του.
Εάν είστε πολύτεκνος (ιδιότητα η οποία πρέπει να προκύπτει από σχετικό αποδεικτικό, π.χ. βιβλιάριο πολυτέκνων), το παράβολο που θα πρέπει να πληρώσετε είναι το μισό, 5,00€
(Τύπος Παραβόλου: [1895] – “Έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνα πολίτη (πολυτέκνων)”.
Επιπλέον, στην αίτηση έκδοσης επικολλάται το προβλεπόμενο ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 0,50€ (Τύπος Παραβόλου: [2043] – “Η αίτηση (καρτέλα) για την έκδοση δελτίου ταυτότητας Έλληνος υπηκόου (Ένσημο ΕΛ.ΑΣ.)”.
H έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων γίνεται με την υπηρεσία e-Παράβολο.
Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας, ακολουθώντας τις εξής οδηγίες.
δ) Παλαιού τύπου δελτίο ταυτότητα. Για την έκδοση του νέου δελτίου αυτότητας απαιτείται να προσκομίσετε και να παραδώσετε το παλαιό δελτίο ταυτότητας (μπλε δελτίο).
ε) Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το RHESUS, προαιρετικά εφόσον επιθυμείτε την αναγραφή τους στο δελτίο ταυτότητας

2. Πρόκειται να βγάλω ταυτότητα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται;

Θα χρειαστείτε όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω (ερώτηση 1) και επιπλέον ένας μάρτυρας για να βεβαιώσει τα στοιχεία σας. O μάρτυρας μπορεί να είναι οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο, το οποίο θα έχει στην κατοχή του ταυτοποιητικό έγγραφο σε ισχύ.
Εάν η αίτηση έκδοσης αφορά σε ανήλικο, τότε ως μάρτυρας μπορεί να παραστεί μόνο ένας από τους δύο γονείς  ή εκείνος/η που ασκεί την επιμέλεια ή επιτροπεία του. Σε περίπτωση επιμέλειας ή επιτροπείας θα πρέπει να επιδειχθούν τα νόμιμα έγγραφα που αποδεικνύουν την επιμέλεια ή επιτροπεία του ανήλικου.

3. Σε ποια ηλικία πρέπει να εφοδιαστώ με δελτίο ταυτότητας;

Από τον Ιούνιο του 2005 υποχρέωση για την απόκτηση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας.

4. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αντικαταστήσω το δελτίο ταυτότητάς μου;

α) Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
β) Αv έχει φθαρεί
γ) Αν έχει αλλάξει οποιοδήποτε στοιχείο της ταυτότητας σας
δ) Όταν έχει περάσει δεκαπενταετία από την έκδοσή του
ε) Αν δεν αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας η ιθαγένεια ή τα στοιχεία σας με λατινικούς χαρακτήρες

5. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αντικατάσταση του Δελτίου Ταυτότητας;

α) Έκδοση λόγω Απώλειας/Κλοπής
Εάν χάσατε ή σας έκλεψαν την ταυτότητά σας, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:
– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 1), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.
– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες απώλειας, για τις περιπτώσεις απώλειας.
– Πρόσφατη βεβαίωση Ελληνικής Αρχής (Αστυνομικής ή Προξενικής), για τις περιπτώσεις κλοπής.
– Ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – “Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας”), μόνο για τις περιπτώσεις απώλειας.
β) Έκδοση λόγω φθοράς
Εάν η ταυτότητά σας έχει φθαρεί, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:
– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 1), συμπεριλαμβανομένου του μάρτυρα.
– Το δελτίο ταυτότητας που έχει φθαρεί.
– Υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρονται οι συνθήκες φθοράς.
– Επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου, ύψους 9,00€ (Τύπος Παραβόλου: [1889] – “Αντικατάσταση δελτίων ταυτότητας λόγω φθοράς/απώλειας”).
γ) Έκδοση λόγω μεταβολής οποιουδήποτε στοιχείου ταυτότητας
Εάν έχει επέλθει μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου της ταυτότητάς σας, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 του Ν.Δ. 127/ 69, για την έκδοση του νέου σας δελτίου θα χρειαστούν:
– Τα δικαιολογητικά της αρχικής έκδοσης (βλέπε ερώτηση 1).
– Το δελτίο ταυτότητας που έχετε στην κατοχή σας.
– Αντίγραφο της σχετικής πράξης της Αρχής ακύρωσης (π.χ. λόγω αλλαγής επωνύμου, υιοθεσίας, λύσης ή ακύρωσης αυτής, αναγνώρισης, αποκήρυξης ή νομιμοποίησης τέκνου και σε οποιαδήποτε άλλη από το νόμο οριζόμενη περίπτωση).

Νέες ταυτότητες ID1 - δικαιολογητικά

Η έκδοση όλων των ανωτέρω παραβόλων γίνεται από την υπηρεσία e-Παράβολο. Σε περίπτωση έκδοσης λάθος παραβόλου, μπορείτε να αιτηθείτε την επιστροφή των χρημάτων σας, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Για τις νέες ταυτότητες και γενικά για τις ταυτότητες μπορείτε να δείτε σχετικά την υπ΄αριθ. 3021/19/53-κγ΄ από 28-8-2014 Κ.Υ.Α. «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3021/19/53 από 14-10-2005 κοινής υπουργικής απόφασης “Τύπος, δικαιολογητικά, αρμόδιες υπηρεσίες και διαδικασία έκδοσης δελτίων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών”» στο ΦΕΚ. Β-2339/29-8-2014, όπως και τις οδηγίες από την Ελληνική Αστυνομία.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την έκδοση νέας ψηφιακής ταυτότητας ID1

Η υπηρεσία έκδοσης νέας ψηφιακής ταυτότητας παρέχεται για:

 1. Έκδοση των νέων τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών
 2. Αντικατάσταση Δελτίου Ταυτότητας λόγω μεταβολής στοιχείων, φθοράς, λήξης ισχύος ή παλαιότητας

Λήψη δακτυλικού αποτυπώματος – δακτυλοσκόπηση στις νέες ταυτότητες ID1

Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για έκδοση νέου δελτίου, ο αρμόδιος υπάλληλος θα σας ζητήσει να σας δακτυλοσκοπήσει.

Η δακτυλοσκόπηση, η οποία γίνεται με ειδικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφορά τη λήψη δύο (2) δακτυλικών αποτυπωμάτων και συγκεκριμένα των δεικτών των δύο χεριών σας.

Σε περίπτωση μόνιμης ή προσωρινής αδυναμίας λήψης δακτυλικού αποτυπώματος δείκτη, λαμβάνεται κατά σειρά αποτύπωμα του αντίχειρα, μέσου ή παράμεσου του ιδίου χεριού, ενώ στην περίπτωση μονόχειρα λαμβάνεται αποτύπωμα και δεύτερου δακτύλου από το υπάρχον χέρι, με την ίδια ως άνω σειρά.

Επαναπρογραμματισμός ραντεβού

Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού για τις νέες ταυτότητες μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το έως και οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.

Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα ότι διατηρείται ικανή χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων στην ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ώστε να ολοκληρώνεται το ραντεβού πριν ξεκινήσει το επόμενο.

Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

Τα Γραφεία Ταυτοτήτων λειτουργούν καθημερινά κατά τις πρωινές ώρες (07.00-14.30 τη θερινή και 07.30-15.00 τη χειμερινή περίοδο), με εξαίρεση την Τετάρτη που λειτουργούν από 14:00 έως 20:30, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που εργάζονται. Επίσης, κάθε Σάββατο από 08:30 έως 13:00 εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τους μαθητές.

Η πλατφόρμα για την έκδοση νέας ψηφιακής κάρτας ταυτότητας για την υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πέρα από τα τις 367 Αρχές Έκδοσης, προβλέπεται η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων για κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Xiaomi Story in Sight: Μια νέα ευκαιρία για τους λάτρεις της φωτογραφίας

Next Article

Sony: Προς πώληση στο Dark Wed δεδομένα της από χάκερ