Προέλευση εικόνας AI – Πώς την Ανιχνεύει η Google

Author: Κωνσταντίνος Λάμπρου Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η Google επεκτείνει τις προσπάθειές της να επισημαίνει σωστά το περιεχόμενο που έχει παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη, ενημερώνοντας το εσωτερικό εργαλείο της «About This Image» με ένα παγκόσμιο πρότυπο για την ανίχνευση της προέλευσης εικόνων που έχουν επεξεργαστεί με AI.

Η Google είναι η πρώτη από τους βασικούς παίκτες, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Amazon, Meta και OpenAI, που προχωρά σε αυτό το βήμα, ενσωματώνοντας το νέο πρότυπο 2.1 της C2PA σε προϊόντα όπως το Google Search και μελλοντικά σε διαφημίσεις της Google (η επιλογή «About This Image» μπορεί να βρεθεί κάνοντας κλικ στις τρεις κάθετες τελείες που βρίσκονται πάνω από μια φωτογραφία που έχει βρεθεί σε αναζήτηση). Αυτό το πρότυπο περιλαμβάνει μια επίσημη «Λίστα Εμπιστοσύνης» συσκευών και τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην επαλήθευση της προέλευσης μιας φωτογραφίας ή βίντεο μέσω των μεταδεδομένων του.

Η Google ηγείται της ομάδας των τεχνολογικών εταιρειών που αναγνωρίζουν τις “φωτογραφίες” που έχουν υποστεί επεξεργασία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η νέα ετικέτα έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της Google με την παγκόσμια Συμμαχία για την Προέλευση και Αυθεντικότητα Περιεχομένου (C2PA). Τα μέλη της C2PA έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν και να υιοθετήσουν μια τυποποιημένη διαδικασία πιστοποίησης και ανίχνευσης AI, εφοδιασμένη με μια τεχνολογία επαλήθευσης που ονομάζεται «Content Credentials». Ωστόσο, όχι όλα τα μέλη της C2PA, τα οποία περιλαμβάνουν τις Amazon, Meta και OpenAI, έχουν εφαρμόσει τα πρότυπα αυθεντικοποίησης.

«Για παράδειγμα, αν τα δεδομένα δείχνουν ότι μια εικόνα τραβήχτηκε από ένα συγκεκριμένο μοντέλο κάμερας, η λίστα εμπιστοσύνης βοηθά στην επικύρωση ότι αυτή η πληροφορία είναι ακριβής», δήλωσε η Laurie Richardson, αντιπρόεδρος εμπιστοσύνης και ασφάλειας της Google. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία με την πάροδο του χρόνου και να χρησιμοποιήσουμε τα σήματα της C2PA για να ενημερώνουμε πώς εφαρμόζουμε βασικές πολιτικές».

Η Google έχει εκφραστεί έντονα υπέρ της ευρείας σήμανσης και κανονιστικής ρύθμισης του AI, ειδικά στις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση παραπληροφόρησης. Το 2023, η Google παρουσίασε το SynthID, ένα ψηφιακό εργαλείο υδατογράφησης σχεδιασμένο να βοηθά στην ανίχνευση και παρακολούθηση του περιεχομένου που έχει παραχθεί από AI, χρησιμοποιώντας τον γεννήτορα κειμένου προς εικόνα της Google DeepMind, Imagen. Εισήγαγε (περιορισμένες) υποχρεώσεις σήμανσης AI για βίντεο στο YouTube νωρίτερα φέτος και έχει δεσμευτεί να ασχοληθεί με το περιεχόμενο deepfake που έχει παραχθεί από AI στην Google Search.

Η εταιρεία συμμετείχε στην επιτροπή καθοδήγησης της C2PA τον Φεβρουάριο, μια ομάδα που περιλαμβάνει και άλλους σημαντικούς παίκτες της βιομηχανίας, καθώς και ειδησεογραφικούς οργανισμούς, όπως το BBC.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Φεστιβάλ για τα πανίσχυρα “street” ηχεία LG XBOOM

Next Article

Η Samsung ξεκινά τη παραγωγή του ισχυρότερου SSD για ΑΙ on-device