92% των δεδομένων του LinkedIn προς πώληση σε χάκερ forum

Author: No Comments Share:
Το 92 τοις εκατό των δεδομένων του LinkedIn προς πώληση σε χάκερ forum

Δεδομένα από το επαγγελματικό social network, LinkedIn, διέρρευσαν και πωλούνται σε χάκερ. Αφορούν 700 εκατομμύρια χρήστες.

Το επαγγελματικό social network, LinkedIn, ίσως δέχθηκε επίθεση χάκερ. Έχει περίπου 756 εκατομμύρια χρήστες και η εν λόγω παραβίαση αφορά πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες. Όμως, το LinkedIn αρνείται πως η πώληση γίνεται λόγω παραβίασης δεδομένων.

Το ενημερωτικό site Privacy Sharks παρατήρησε την δημοσίευση πώλησης στο RaidForums, site που αποτελείται από χάκερ. Ο TomLiner, χρήστης του site, δημοσίευσε την αγγελία η οποία ισχυριζόταν πως διέθετε τα δεδομένα 700 εκατομμυρίων χρηστών.

Για να αποδείξει τα λεγόμενα του, η αγγελία συμπεριλάμβανε ένα δείγμα δεδομένων από 1 εκατομμύριο χρήστες.

Ερευνητές του Privacy Sharks μελέτησαν το δείγμα και ανακάλυψαν πως περιλάμβανε πολλές προσωπικές πληροφορίες όπως ονοματεπώνυμα, φύλο, αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις email και πληροφορίες για τις ειδικότητες του κάθε χρήστη.

Αυτό το data leak ακολουθεί ένα παρόμοιο περιστατικό που έγινε τον Απρίλιο στο οποίο δεδομένα 500 εκατομμυρίων χρηστών του LinkedIn αναρτήθηκαν online. Ο υπεύθυνος για αυτήν την διαρροή απαιτούσε το λιγότερο «4ψήφια» ποσά για να δώσει πρόσβαση στα δεδομένα.

Σχολιάζοντας το leak, το LinkedIn παρέθεσε πως τα δεδομένα που δίνονται προς πώληση είναι ήδη διαθέσιμα στα προφίλ του κάθε χρήστη, οπότε δεν κάνει λόγο για παραβίαση δεδομένων.

 «Οι ομάδες μας ερευνούν υποτιθέμενα δεδομένα του LinkedIn που διατίθονται για πώληση στο διαδίκτυο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για παραβίαση δεδομένων και πως κάνενα δεδομένο ιδιωτικών χρηστών του LinkedIn δεν αποκαλύφθηκε» ανέφερε η εταιρεία. «Όταν κάποιος προσπαθεί να λάβει δεδομένα χρηστών και να τα χρησιμοποιήσει για λόγους που το LinkedIn και οι χρήστες του δεν έχουν συμφωνήσει δουλεύουμε για να τους σταματήσουμε και να τους θεωρήσουμε υπεύθυνους.»

Όπως και να έχει, η διαρροή είναι μεγάλο πρόβλημα για τους 700 εκατομμύρια χρήστες μιας και τα δεδομένα τους έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να δημιουργήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια προφίλ πιθανών θυμάτων και έτσι να εκτελέσουν στοχευμένο phishing ή social engineering επιθέσεις.

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να κάνουν spam σε email και τηλεφωνικούς αριθμούς ή να κάνουν brute-force επιθέσεις στους κωδικούς των χρηστών μαζί με τα συνδεδεμένα email.

«Παρ’όλο που οι κωδικοί και τα email δεν είναι μέρος της πρόσφατης διαρροής, είναι καλή ιδέα να ανανεώσετε τους κωδικούς σας στην ιστοσελίδα» ανέφερε το Privacy Sharks. «Η ενεργοποίηση του two-factor authenticator θα μπορέσει να αποτρέψει τις brute-force επιθέσεις.»

Previous Article

Το Samsung Galaxy S21 Ultra 5G βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Smartphone στο MWC 2021

Next Article

Οθόνη Philips Momentum Designed for Xbox – η πρώτη στον κόσμο