Huawei P30 Pro review – Android Smartphone

Author: Share:

Huawei P30 Pro camera review

Τεχνική ανάλυση των καμερών του P30 Pro

To Huawei P30 Pro διαθέτει set-up κύριας τριπλής κάμερας, το οποίο επικουρείται από έναν αισθητήρα ToF (time-of-light). Η Huawei μετρά τον αισθητήρα ToF στο set up της κύρια κάμερας του P30 Pro, και την ονομάζει “τετραπλή“.

Το σύστημα φακών και αισθητήρων του P30 Pro καλύπτει το μεγαλύτερο, έως σήμερα, εύρος εστιακών αποστάσεων σε smartphone, το οποίο ξεκινά από τα 16mm και καταλήγει στα 125mm (ισοδύναμα), με οπτική μεγέθυνση x5. Η μεγέθυνση αυτή επιτυγχάνεται με περισκοπική σχεδίαση του τηλεφακού, στην οποία χρησιμοποιείται αναδιπλούμενο σύστημα οπτικών.

To πρίσμα στο σύστημα οπτικών της τηλέ-κάμερας του P30 Pro.
To πρίσμα στο σύστημα οπτικών της τηλέ-κάμερας του P30 Pro. (φωτό: Huawei)

H Huawei χρησιμοποιεί προηγμένο αλγόριθμο, ο οποίος συνδυάζει πολλαπλά καρέ σε επίπεδο raw για να δώσει υβριδικό zoom x10 και με την αρωγή και του ψηφιακού zoom τελική μεγέθυνση της εικόνας x50.

Huawei P30 Pro: Κάμερα με ευαισθησία ISO 409.600

Για να επιτύχει ευαισθησία ISO 409.600 στο P30 Pro, η Huawei κάνει χρήση αισθητήρα RYB στην κύρια κάμερα, τον οποίο έχει αναπτύξει η ίδια. O αισθητήρας RYΒ έχει pixel που συλλαμβάνουν κίτρινο φως, αντί πράσινο, όπως συμβαίνει στους RGB. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ο αισθητήρας αυτός δίνει εικόνες με καλή έκθεση ακόμη και με φωτισμό 1 Lux, καθώς είναι κατά 40% πιο ευαίσθητος από έναν συμβατικό RGB. Στις φωτογραφικές επιδόσεις χαμηλού φωτισμού του P30 Pro συμβάλουν η οπτική σταθεροποίηση της εικόνας στον αισθητήρα της νορμάλ κάμερας των 27mm και το διάφραγμα F/1.6 του φακού της.

Η κάμερα ToF στο P30 Pro

Για την προσομοίωση βάθους στις εικόνες και τη δημιουργία bokeh εφέ, η Huawei χρησιμοποιεί αισθητήρα ToF. Ο αισθητήρας 3D ToF της Huawei χρησιμοποιεί laser για την ανίχνευση των αποστάσεων των αντικειμένων από την κύρια κάμερα του κινητού για την αυτόματη εστίαση ανίχνευσης φάσης, ενώ χρησιμοποιείται και σύστημα ανίχνευσης της αντίθεσης. Με το σύστημα αυτό, ο προσδιορισμός των αποστάσεων των αντικειμένων από την κάμερα επιτυγχάνεται κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Τα δεδομένα από τον αισθητήρα ToF συνδυάζονται με δεδομένα από την ευρυγώνια κάμερα και τις κύριες κάμερες για την αναπαραγωγή πειστικής εικόνας, σε ό,τι αφορά το βάθος πεδίου.

Οι φακοί μπροστά από τους τέσσερις αισθητήρες του P30 Pro ανεπτυγμένοι σχηματικά. (φωτό: Huawei)
Οι φακοί μπροστά από τους τέσσερις αισθητήρες του P30 Pro ανεπτυγμένοι σχηματικά. (φωτό: Huawei)

Τα specs της κύριας κάμερας του P30 Pro συνοπτικά

  • Υπέρ-ευρυγώνιος φακός 16mm (ισοδύναμα), 20Mpixel, f/2.2
  • Κύρια κάμερα 27mm (ισοδύναμα), 40Μpixel με αισθητήρα RYYB, 1/1,7 της ίντσας, f/1.6, IOS
  • Τηλεφακός 135mm (ισοδύναμα), με αναδιπλούμενα οπτικά, 8Mpixel, f/3.4, OIS
  • To P30 Pro διαθέτει selfie κάμερα 26mm (ισοδύναμα), 32Mpixel, f/2.0, με δυνατότητα λήψης HDR.
  • H κύρια κάμερα κάνει λήψη 4K video με μεταβλητό frame-rate, 60fps ή 30fps, ανάλογα με την ένταση του φωτισμού.

Huawei P30 Pro: Φωτογραφικές επιδόσεις

Πώς μεταφράζονται στην πράξη οι καινοτομίες που εισάγει το P30 Pro στη φωτογράφιση με κινητό τηλέφωνο; Παρακάτω θα αναλύσουμε τα κύρια σημεία που χαρακτηρίζουν τις επιδόσεις της κάμερας του Huawei P30 Pro.

Βασικό χαρακτηριστικό του P30 Pro είναι ότι “γράφει καλά”. Αυτό ισχύει και για τις τρεις επιμέρους κάμερες που συνθέτουν το σύστημα της κύριας “τετραπλής”κάμερας στην πίσω όψη του. Οι εικόνες που δίνει είναι χρωματικά πυκνές, ευκρινείς και ουσιαστικά απαλλαγμένες από artifacts, κατά τη φωτογράφιση μια ηλιόλουστη ημέρα, ή με συννεφιά. Οι επιδόσεις αυτές δεν είναι αυτονόητες, ούτε για τα smartphone ούτε για τα jpeg των φωτογραφικών μηχανών. Θετικές εντυπώσεις προκαλούν οι επιδόσεις ευκρίνειας που επιτυγχάνουν οι μικροί (εκ των πραγμάτων) φακοί και αισθητήρες.

Η AI της Huawei, που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στη φωτογραφία στο Mate 10 Pro και στη συνέχεια στο P20 Pro, φτάνει πλέον σε ικανοποιητικές επιδόσεις, χωρίς τα σφάλματα του παρελθόντος στην αναγνώριση των αντικειμένων και του θέματος.

Λήψη με την ultra-ευρυγώνια κάμερα, 16mm (ισοδύναμα), του Huawei P30 Pro. (φωτό: Electronicanto)

Λήψη με την ευρυγώνια κάμερα, 27mm (ισοδύναμα), του Huawei P30 Pro (φωτό: Electronicanto)

Λήψη με τηλεφακό 135mm (ισοδύναμα), x5 οπτικό zoom, Huawei P30 Pro. Κλικ για πλήρες μέγεθος σε νέο παράθυρο. (φωτό: Electronicanto)

Λήψη με τηλεφακό 270mm (ισοδύναμα), x10 υβριδικό zoom, Huawei P30 Pro. Κλικ για πλήρες μέγεθος σε νέο παράθυρο. (φωτό: Electronicanto)
Zoom x25 με το Huawei P30 Pro. Κλικ για πλήρες μέγεθος σε νέο παράθυρο. (φωτό: Electronicanto)

Zoom x50 με το Huawei P30 Pro. Κλικ για πλήρες μέγεθος σε νέο παράθυρο. (φωτό: Electronicanto)

Bokeh εφέ

Δανεισμένο από επαγγελματικές μηχανές φαίνεται να είναι το βάθος πεδίου των εικόνων, το οποίο περιγράφεται με ιδιαίτερα ομαλό για την προέλευσή του bokeh εφέ. Μόνο ένας παρατηρητικός θεατής μπορεί να καταλάβει ότι θόλωση του βάθους προέρχεται από κινητό τηλέφωνο και όχι από μια μεγάλη μηχανή. Ο αισθητήρας ToF συμβάλει σε αυτές τις επιδόσεις, οι οποίες είναι σημαντικά καλύτερες από εκείνες του P20 Pro και του Mate 20 Pro. Βέβαια, αστοχίες υπάρχουν και γίνονται φανερές όταν το foreground είναι πολύπλοκο. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, το P30 Pro θα δουλέψει καλά και πειστικά ως φωτογραφική μηχανή αξιώσεων στον τομέα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η αποτύπωση του βάθους πεδίου που επιτυγχάνει το P30 Pro αναβαθμίζει την ποιότητα και την αίσθηση του συνόλου των εικόνων που παράγει το smartphone και όχι μόνο εκείνες που είναι τραβηγμένες με το ειδικό Aperture mode.

P30 Pro: Οπτικό zoom x5 και υβριδικό zoom x10

Ενδιαφέρον έχει να δούμε ποιες είναι οι επιδόσεις του P30 Pro σε ό,τι αφορά το κύριο χαρακτηριστικό του, το x5 οπτικό zoom, το οποίο γίνεται x10 υβριδικό zoom. Όσο και αν η θεωρία λέει ότι οι διαφορές στην υφή των εικόνων μπορούν να είναι μηδαμινές, μιας και η επεξεργασία γίνεται, εν πολλοίς, σε επίπεδο raw, η πράξη αποδεικνύεται πάντοτε πιο σκληρή. Η διαφορές στην οξύτητα και στην αντίθεση του ίδιου κάδρου με x5 zoom και x10 zoom είναι εμφανείς, λίγο έως πολύ, ανάλογα με τη λήψη. Αυτό όμως δε μειώνει την αξία του P30 Pro, σε σχέση με τα άλλα smartphone, καθώς δεν υπάρχει ανταγωνισμός στον τομέα. Καλύτερα να υπάρχει μια δυνατότητα, παρά να απουσιάζει καθόλου. Έτσι, ο χρήστης του P30 Pro μπορεί να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει το υβριδικό zoom ανάλογα με το κάδρο του ή αν θα περιοριστεί στο οπτικό x5.

Λήψη με x5 οπτικό zoom (135mm, eq.) με την κάμερα του Huawei P30 Pro. (φωτό: Electronicanto)
Λήψη με x5 οπτικό zoom (135mm, eq.) με την κάμερα του Huawei P30 Pro. (φωτό: Electronicanto)
Λήψη με x10 υβριδικό zoom (270mm, eq.) με την κάμερα του Huawei P30 Pro. (φωτό: Electronicanto)
Λήψη με x10 υβριδικό zoom (270mm, eq.) με την κάμερα του Huawei P30 Pro. (φωτό: Electronicanto)

Επίσης, ενώ η οπτική σταθεροποίηση της εικόνας λειτουργεί χωρίς να γίνεται αισθητή, όσο το zoom είναι μόνο οπτικό, στο εύρος που επεμβαίνει ο επεξεργαστής εικόνας, στο υβριδικό zoom, οι διορθώσεις γίνονται απότομα και δυσκολεύει η αποτύπωση στενών κάδρων.

Huawei P30 Pro: Λήψεις με χαμηλό φωτισμό – οι selfies

Σε εσωτερικούς χώρους με δυνατό φωτισμό το P30 Pro τα πηγαίνει περίφημα αποτυπώνοντας εικόνες με ευκρίνεια, ενώ και η ισορροπία του λευκού είναι άριστη. Αυτό ισχύει ακόμη και για την περίπτωση που το θέμα είναι πρόσωπα. Μέχρι ευαισθησία ISO 800 και σε εσωτερικούς χώρους με τεχνητό, μεικτό φωτισμό, η κύρια κάμερα του P30 Pro smartphone δίνει αποτελέσματα επαγγελματικού επιπέδου – και το λέμε αυτό μετά λόγου γνώσεως. Όμορφο και επιτυχημένο είναι το fill-in φλας. Ως εκ τούτου, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα αποτυπώσετε με άριστο τρόπο εκδηλώσεις και συνεστιάσεις. Με τα παραπάνω να ισχύουν για την αυτόματη λειτουργία, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον το P30 Pro, η χειροκίνητη επέμβαση ενός χρήστη που γνωρίζει τι κάνει, μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα, ανά περίπτωση.

Αν η κύρια κάμερα του κινητού είναι άριστη με τεχνητό φωτισμό, σε εσωτερικούς χώρους, η selfie κάμερα είναι εξαιρετική. Οι επιδόσεις της ξεπερνούν ακόμη και εκείνες που επιτυγχάνουν οπίσθιες κάμερες σε άλλα smartphone. Αν δεν είναι γνωστό εκ τον προτέρων, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο θεατής ότι πρόκειται για λήψεις προσώπων που έχουν γίνει με εμπρόσθια κάμερα smartphone – και αυτό αφορά τόσο την ευκρίνεια, τα χρώματα και τη φωτεινότητα, όσο και τη γεωμετρία.

huawei-p30-pro-night-shot-sample
Παρά το μειωμένο φωτισμό, το Huawei P30 Pro καταφέρνει να δίνει εικόνες με λεπτομέρεια και διαβαθμίσεις. Άριστη η σταθεροποίηση της εικόνας, κάνει δυνατή τη λήψη στο χέρι ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες (16mm, F/2.2, 1/17sec, ISO2500). Κλικ για πλήρες μέγεθος σε νέο παράθυρο. (φωτό: Electronicanto)

Όταν το σκοτάδι πυκνώσει, τo P30 Pro, στην αυτόματη λειτουργία, αρχίζει να προηγείται με διαφορά από τους επίδοξους ανταγωνιστές του. Είναι… λίγο υπεραισιόδοξο σε ό,τι αφορά τη φωτεινότητα και τα χρώματα τείνουν λίγο, αλλά αισθητά, προς το κίτρινο, όμως οι όποιες παρατηρήσεις μπορεί να κάνει κάποιος περιορίζονται σε αυτά. Άριστη είναι η σταθεροποίηση της εικόνας, και η ευκρίνεια πολύ υψηλή. Η Huawei έχει δώσει προσοχή στην απόδοση των διαβαθμίσεων και στην περιγραφή των λιγότερο σκοτεινών σημείων του κάδρου.

H ευαισθησία άνω των ISO 6400 (Ultra-high ISO) επιτυγχάνεται με πουσάρισμα του αισθητήρα και είναι χρήσιμη σε ειδικές μόνο περιπτώσεις λήψεων.

Λήψη macro με το Huawei P30 Pro (16mm, F/2.2, 1/359sec, ISO50). Κλικ για πλήρες μέγεθος σε νέο παράθυρο. (φωτό: Electronicanto)

Το video

Το video που δίνει το P30 Pro είναι ικανοποιητικό, με τη σταθεροποίηση της εικόνας να λειτουργεί καλά. Οι επιδόσεις στον τομέα δεν είναι εφάμιλλες εκείνων στην ακίνητη εικόνα, η οποία είναι το δυνατό σημείο του κινητού.

Οι κάμερες του Huawei P30 Pro συνολικά

Παρά τις όποιες αδυναμίες, οι οποίες είναι δικαιολογημένες για το είδος της συσκευής, οι εικόνες που δίνει το smartphone της Huawei είναι εξαιρετικές. Η ελευθερία έκφρασης που δίνει το x5 zoom, η υψηλή ευαισθησία και οι επιδόσεις σε ποικίλες συνθήκες λήψης καθιστούν το P30 Pro αυτονόητη επιλογή αντί μιας μέσου κόστους compact φωτογραφικής μηχανής.

  1. Εισαγωγή
  2. Σχεδίαση και Εμπειρία Χρήσης
  3. Οι κάμερες του Huawei P30 Pro
  4. Συμπέρασμα
  5. Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Τιμή

Διαβάστε ακόμη