Ικανοποιητική αύξηση στον μέσο όρο του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας διαπιστώνει η έρευνα «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» του ELTRUN, σε συνεργασία με την COSMOTE που διεξήχθη το 2024. Η έρευνα δείχνει συνεχόμενη αύξηση του δείκτη της ψηφιακής ωριμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται στο 17% σε σχέση με το 2022. Η έρευνα διενεργείται κάθε δύο χρόνια, από το 2020.
Τα κυριότερα οφέλη από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις είναι η καλύτερη διαχείριση σχέσεων, η καλύτερη επικοινωνία, η βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και η αυξημένη παραγωγικότητα. Στον αντίποδα, οι περιορισμένοι χρηματοοικονομικοί πόροι και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού κρίνονται ως ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση των τεχνολογιών για τις ΜμΕ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις το 25% των ΜμΕ αξιοποίησε σχετικές επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, δόθηκε, επίσης, έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια. Η εκπόνηση από τη μεριά των επιχειρήσεων ενός σχεδίου δράσης, για την προστασία από πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, θεωρείται απαραίτητη. Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση κυβερνοεπίθεσης και για την αύξηση της ανθεκτικότητας των ΜμΕ μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού, οργανωμένα και συστηματικά backup, λύσεις ασφαλείας στο Cloud, στο IoT ή και διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας – MSS.
«Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι κρίσιμο ζήτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι σημαντικό να τις βοηθήσουμε όλοι. Όπως είδαμε στην έρευνα, οι ΜμΕ έχουν προοδεύσει αρκετά στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, υπάρχουν όμως περιθώρια βελτίωσης. Στην COSMOTE, μέλος του Ομίλου Telekom, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων, στηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με υπηρεσίες, εργαλεία, λύσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται για να το πετύχουν», δήλωσε ο κ. Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής B2B Marketing, CRM & Channel Management Ομίλου ΟΤΕ.
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), κ. Γιώργος Δουκίδης, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ψηφιακή αναβάθμιση των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παρ όλα αυτά η ψηφιακή τους ετοιμότητα είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια αφού χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο μόνο το 50% των γνωστών ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών, ενώ μόνο το 25% αξιοποίησαν επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις για τις τεχνολογικές επενδύσεις που έκαναν».
Έρευνα COSMOTE – ELTRUN 2024: Βασικά ευρήματα και συμπεράσματα
Βάσει των ευρημάτων, ο Μέσος Όρος του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας των ΜμΕ στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο 5,24/10 το 2024 από 4,49/10 το 2022, μια αύξηση της τάξης του 17%.
Το 2024, το 39% των ΜμΕ στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα δυο πρώτα στάδια, Elementary και Basic, του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας ενώ το 33% κατατάσσεται στα δύο προχωρημένα στάδια, Advanced και Ideal. Ειδικότερα, το 2024, το 32% των ΜμΕ βρίσκονται στο στάδιο Advanced, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 προσδιορίστηκε στο 18%. Παρατηρείται δηλαδή μια σημαντική μετακίνηση των ΜμΕ από τα πρώτα στάδια του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας προς τα προχωρημένα στάδια. Ωστόσο, παρά τον τριπλασιασμό των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο στάδιο Advanced – από 12% το 2020 στο 32% το 2024 – η ψηφιακή ετοιμότητα των ΜμΕ επιχειρήσεων είναι ακόμα πρώιμη, καθώς χρησιμοποιούν, κατά μέσο όρο, μόνο το 50% των διαθεσίμων ψηφιακών συστημάτων και τεχνολογιών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ψηφιακή ετοιμότητα επηρεάζεται και από το μέγεθος και από τον κλάδο των επιχειρήσεων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (>10 εργαζόμενοι) και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τοποθετούνται υψηλότερα στον Δείκτη, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι του εμπορίου, των επιστημονικών δραστηριοτήτων και της βιομηχανίας-μεταποίησης. Πάραυτα, εκτιμάται ότι ακόμη και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα τους, μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Ένα σημαντικό ποσοστό ΜμΕ, 7 στις 10, έχουν παρουσία στο Διαδίκτυο το 2024. Στις περισσότερες ψηφιακές τεχνολογίες καταγράφεται αύξηση των ποσοστών χρήσης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στις Ψηφιακές Καμπάνιες και στη χρήση Social Media, στην αξιοποίηση υποδομών Cloud και στις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας. Αντίθετα, παρά τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε το 2024 στη χρήση/ενσωμάτωση προχωρημένων ψηφιακών τεχνολογιών (IoT, AI, Data Analytics), η αξιοποίηση τους περιορίζεται σε απλές χρήσεις και κρίνεται ως αρκετά επιφανειακή. Ωστόσο, 8 στις 10 ΜμΕ είναι θετικές ως προς τη μελλοντική χρήση εργαλείων Generative AI.
Λύσεις κυβερνοασφάλειας αξιοποιούν 8 στις 10 ΜμΕ, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία περιορίζεται στη βασική επιλογή ενός antivirus.
Τέλος, αναφορικά με τις ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων, 1 στους 2 δε διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ μόλις 1 στους 3 παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Θετικό είναι το εύρημα είναι ότι οι μισές ΜμΕ (1 στις 2) έχουν την αναγκαία επιχειρηματική κουλτούρα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών θέτοντας τις ψηφιακές τεχνολογίες σε υψηλή προτεραιότητα και υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους στις τεχνολογικές αλλαγές.
Σχετικά με την έρευνα
Η έρευνα από το ELTRUN και την COSMOTE διεξήχθη πανελλαδικά τον Μάιο του 2024 ως συνέχεια των προηγούμενων αντίστοιχων ερευνών του 2022 και του 2020. Σκοπός της είναι η καταγραφή της ψηφιακής ωριμότητας των ΜμΕ σε όλους τους κλάδους της αγοράς (εμπόριο, μεταποίηση, επαγγελματίες-επιστήμονες, τουρισμός-εστίαση, κατασκευαστικές-οικοδομικές εταιρείες, υπηρεσίες), με κριτήριο την υιοθέτηση και χρήση από τις επιχειρήσεις 10 ψηφιακών εργαλείων και υποδομών με υψηλή σημαντικότητα. Τα ψηφιακά αυτά εργαλεία αφορούν την Ψηφιακή Παρουσία και Επικοινωνία (ιστοσελίδα, τηλεφωνικό κέντρο, τηλεδιάσκεψη), τις Ψηφιακές Συναλλαγές και Προώθηση (e-shop, Digital Campaigns, Social Media), τις Ψηφιακές Υποδομές (Cyber Security, Cloud) και τα Διοικητικά Συστήματα για τη διαχείριση πόρων (ERP, CRM, IoT ή Data Analytics ή ΑΙ).
Διαβάστε αναλυτικά για την έρευνα του ELTRUN, σε συνεργασία με την COSMOTE, που διεξήχθη το 2024, «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» στο https://www.growyourbusiness.gr/content/Psifiaki-Etoimotita-MME-2024
- Tags: COSMOTE, Έρευνες, Ψηφιακός Μετασχηματισμός