Αντίστροφη μέτρηση για το Microsoft Data Center στα Σπάτα

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Microsoft Data Center και Κοινωνία στα Σπάτα - Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός Από αριστερά, ο κύριος Ανάστασης Ρεμπούσκος, και η κυρία Μαρία Κοντάκη, ερευνητές του Istorima, η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima, ο Δημήτρης Μάρκου, Δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, η κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και η κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής. [Microsoft]

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη κατασκευής του Data Center της Microsoft στα Σπάτα. Σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα, η Microsoft μοιράστηκε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία αδειοδότησης και σχεδιασμού του Κέντρου Δεδομένων της στην Αττική. Κυρίως, επιδεικνύοντας το προφίλ κοινωνικής ευθύνης που τη διακρίνει, η εταιρεία παρουσίασε τη θετική επίδραση που θα έχει το έργο στην τοπική κοινωνία.

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ανέλυσε με λεπτομέρεια τη δράση και τη στενή συνεργασία της εταιρείας με τοπικούς φορείς και με το Δήμο Σπάτων πάνω στο τρίπτυχο Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός.

Από αριστερά, ο κύριος Ανάστασης Ρεμπούσκος, και η κυρία Μαρία Κοντάκη, ερευνητές του Istorima, η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima, ο Δημήτρης Μάρκου, Δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδος, η κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου,  διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και η κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής. [Microsoft]
Από αριστερά, ο κύριος Ανάστασης Ρεμπούσκος, και η κυρία Μαρία Κοντάκη, ερευνητές του Istorima, η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima, ο Δημήτρης Μάρκου, Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, η κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και η κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής. [Microsoft]

Λεπτομέρειες για το Data Center της Microsoft

Η συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κατοίκους της και να προδιαγράψει ένα φιλόδοξο μέλλον επενδύοντας μέσω της εκπαίδευσης, στη νέα γενιά που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής.

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους έγινε αναφορά στο “πράσινο” προφίλ των τριών Data Center που ξεκινά να κατασκευάζει η Microsoft στα Σπάτα και στο Κορωπί, με απαίτηση ισχύος περί τα 19,2MW για τα δύο πρώτα (στα Σπάτα). Η εταιρεία παραμένει πιστή στη δεύσμευσή της για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2023.

Όπως διευκρινίστηκε, το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εξαγγελία του έργου έως την έναρξη των εργασιών οφείλεται στις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να υποδεχθεί μια τέτοιου μεγέθους, και είδους επένδυση – διαδικασίες που αναμένεται να επιταχύνουν σημαντικά αντίστοιχες επενδύσεις και άλλων μεγάλων “παικτών” στο χώρο του Cloud, της Amazon και της Google στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση στην οποία θα φιλοξενηθεί το Data Center στα Σπάτα είναι περί τα 80 στρέμματα, με αξιοποίηση κατά 30% του συντελεστή δόμησης, από το 80% που είναι το μέγιστο επιτρεπτό. Το ίδιο το Data Center θα καλύπτει περί τα 10.000 τ.μ.

Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος της Άνοιξης και θα έχουν ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια από την έναρξη τους, όπως εκτιμά η Microsoft.

Σε ό,τι αφορά την επίδραση της επένδυση στο επειχειρείν, η Microsoft εκτιμά ότι θα είναι μεγάλη και θετική, καθώς θα μειώσει το κόστος χρήσης των υπηρεσιών Cloud της εταιρείας, ενώ θα αυξήσει και την ταχύτητα πρόσβασης σε αυτές.

Την Τετάρτη 13/3 αναμένεται να γίνει γνωστή η νικήτρια ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία από τις τρεις που είναι υποψήφιες για την κατασκευή του Data Center της Microsoft.

Η Microsoft σηματοδότησε την έναρξη των πρόδρομων εργασιών για την κατασκευή του Data Center στα Σπάτα, στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης που υλοποιεί η εταιρεία στην Ελλάδα, με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συνεργασίας με τον Δήμο Σπάτων για τη στήριξη της τοπικής κοινότητας στους τομείς Εκπαίδευσης, Εργασίας και Πολιτισμού.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, μίλησε για τη σημασία που έχει για την εταιρεία η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία των Σπάτων, με στόχο τη δημιουργία στοχευμένης στην περιοχή προστιθέμενης αξίας από την κατασκευή του Data Center.

Αναφορικά με την έναρξη των εργασιών, η κυρία Ανδρονοπούλου δήλωσε υπερήφανη που η Microsoft άνοιξε τον δρόμο για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι μετά από την απαραίτητη περίοδο ωρίμανσης, την έγκριση των σχετικών μελετών, την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και της άδειας για πρόδρομες εργασίες, η κατασκευή του Data Center ξεκινάει άμεσα.

Στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, κύριος Δημήτρης Μάρκου και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη.

Microsoft Data Center και Κοινωνία στα Σπάτα – Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός

Microsoft Data Center και Κοινωνία στα Σπάτα - Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός Ανάστασης Ρεμπούσκος, Μαρία Κοντάκη - ερευνητές του Istorima [Microsoft]
Ανάστασης Ρεμπούσκος, Μαρία Κοντάκη – ερευνητές του Istorima [Microsoft]

Εκπαίδευση

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει πρόσβαση των μαθητών στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό παιχνίδι Minecraft Education προκειμένου με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους να «ανασχεδιάσουν» την πόλη τους εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αρχές. Η συλλογική αυτή άσκηση θα συμπιέσει με την έναρξη των εργασιών για το Data Center της Microsoft, το οποίο μεταξύ άλλων θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τροφοδοτούμενο από 100% ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Εργασία

Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων , διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων: Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους. 

Πολιτισμός

Στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτριά του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα «cloud stories».

Προσλαμβάνοντας νέες και νέους από την περιοχή των Σπάτων ως τοπικούς ερευνητές οι οποίοι θα αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας. Ήδη οι πρώτοι δύο ερευνητές που συστήθηκαν στο δημοσιογραφικό κοινό – Μαρία Κοντάκη και Ανάστασης Ρεμπούσκος – έκαναν αναφορά μεταξύ άλλων στις πλούσιες ιστορίες του τόπου μιλώντας για τους Αρβανίτες, τους αμπελώνες και τα έθιμα της περιοχής,

Η κυρία Ανδρονοπούλου μίλησε και για την πρωτοβουλία «GRforGrowth 2.0 the AI era», που αποτελεί μετεξέλιξη του «GrforGrowth» στο πλαίσιο του οποίου η Microsoft Hellas έχει εκπαιδεύσει 60,000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 20000.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση – με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη, σε συνεργασία με το ReGenaration η Microsoft Hellas υλοποιεί το AI 360 School που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1000 άτομα από όλη τη χώρα με στόχο την άμεση απασχόληση τουλάχιστον του 50%. Με ίση εκπροσώπηση γυναικών & ανδρών, το πρόγραμμα απευθύνεται για πρώτη φορά και σε άτομα 45+ με ή χωρίς εκπαιδευτικό υπόβαθρο STEM ή/και επιστήμης υπολογιστών. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη για τη χώρα.

Το «GRforGrowth 2.0 the AI era», θα εστιάσει σε τρεις πυλώνες: Εκμάθηση, εργασία και καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που θα κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδα, Κύπρου και Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, είπε: «Στη Microsoft Ελλάδας είμαστε σήμερα τριπλά χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι. Πρώτον, επειδή με την έναρξη της κατασκευής του Data Center στα Σπάτα ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνει η χώρα ένα περιφερειακό hub για τα ψηφιακά δεδομένα και στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Το Data Center δημοκρατικοποιεί ακόμα περισσότερο την τεχνολογία επιτρέποντας σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό την πρόσβαση σε γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικές υπηρεσίες cloud, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεύτερον, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, λειτουργώντας όχι μόνο ως επιταχυντής της ψηφιακής της μετάβασης αλλά και ως συνοδοιπόρος στο ιστορικό της ταξίδι. Τέλος, επειδή η τεχνολογική υπεροχή της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να πολλαπλασιάζουμε την επίδραση των πρωτοβουλιών μας και να παρέχουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς να επιτυγχάνουν περισσότερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας».

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Δυνατά ηχεία LG ΧΒΟΟΜ για το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας

Next Article

Ομιλία της κυρίας Έφης Κουτσουρέλη στην Βουλή Ελλήνων για τη Γυναικεία Ηγεσία