Σε ισχύ οι παλαιές ταυτότητες έως 9/2027 – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Author: Κωνσταντίνος Λάμπρου Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
παλαιά ταυτότητα

Με νέα απόφαση, δίνεται παράταση στη χρήση των παλαιού τύπου δελτίων ταυτότητας έως τον Σεπτέμβριο του 2027, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση, κυρίως σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών συναλλαγών, παροχής υπηρεσιών εμπιστοσύνης ή άλλων διαδικασιών που απαιτούν ψηφιακή ταυτοποίηση μέσω πλατφορμών.

Ο χρόνος χρήσης για ταυτοποίηση παρατείνεται για τις παλαιού τύπου ταυτότητες, στις οποίες το όνομα και το επώνυμο αναγράφονται και στα λατινικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Αριθμ. 32590 ΕΞ 2024, ΦΕΚ Β 5441/30.09.2024), η ισχύς των παλαιών αστυνομικών ταυτοτήτων για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση παρατείνεται μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2027. Αυτή η απόφαση αντικαθιστά προηγούμενη απόφαση του 2021 (Αρ. 27499 ΕΞ 2021), που καθόριζε τα πρότυπα για την εξ αποστάσεως ταυτοποίηση και την έκδοση πιστοποιητικών εμπιστοσύνης, και αποφασίστηκε λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Εκτός από τις παλαιού τύπου αστυνομικές ταυτότητες, κατάλληλα για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση θεωρούνται και τα εξής πιστοποιητικά:

  • Τα δελτία ταυτότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τον Ν. 4251/2014 και το Π.Δ. 106/2007 και είναι σε ισχύ.

Ποιους αφορά η συγκεκριμένη απόφαση για τη χρήση των παλαιών ταυτοτήτων

Η παράταση αφορά όσους χρειάζονται να πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως ταυτοποίηση μέσω εγγράφων ταυτότητας, ιδίως σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης ή άλλες διαδικασίες που απαιτούν ψηφιακή ταυτοποίηση.

Αν και από το 2026 θα είναι υποχρεωτική η χρήση των νέων ταυτοτήτων, οι παλιές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2027 στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Η First Global – ΔΕΗ Team Greece κατακτά την 4η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής

Next Article

Γονικές ανησυχίες από την ασφάλεια έως τις σχολικές αγορές