Ταχύτητες Internet: Ποιες είναι οι γρηγορότερες χώρες – η Ελλάδα

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Ταχύτητες Internet: Ποιες είναι οι γρηγορότερες χώρες - η Ελλάδα

Σε ποιες χώρες περιηγούνται οι άνθρωποι με τις υψηλότερες ταχύτητες στο Internet; Τι κάνει η Ευρώπη σε σχέση με την υπόλοιπη υφήλιο και ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ταχυτήτων Internet;

LG Corporate banner

Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί, εξετάζοντας τα ποσοστά ταχύτητας από την Ookla. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το Speedtest.net, ίσως την πιο γνωστή πλατφόρμα για μετρήσεις ταχύτητας και δημοσιεύει ετησίως τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest.

Περιεχόμενα

  1. Ταχύτητες Internet – oι χώρες τις Ευρώπης κάνουν την έκπληξη
  2. Το παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό τοπίο στις ταχύτητες Internet και στις συνδέσεις Broadband
  3. Πού βρίσκεται η Ελλάδα στις ταχύτητες Internet
  4. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τη σύνδεση στο Internet

Είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς Internet και χωρίς όλες τις συσκευές που το χρειάζονται για να επιτελέσουν πολλές από τις λειτουργίες τους, όπως τα smartphones, οι υπολογιστές, ακόμη και οι συσκευές για την τηλεόραση. Είτε δουλεύει κανείς από το σπίτι, είτε ψάχνει για κάποια συνταγή, είτε απλώς κάθεται μπροστά από την τηλεόραση, χρησιμοποιεί τη σύνδεση στο Internet τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Φυσικά, η ταχύτητα αυτής της σύνδεσης είναι κάτι που μετράει αρκετά. Λαμβάνουμε όμως πραγματικά γρήγορες ταχύτητες Internet; Η απάντηση προκύπτει από την devolo, συγκρίνοντας τις διάφορες ταχύτητες Internet παγκοσμίως για την ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου.

Ταχύτητες Internet – oι χώρες τις Ευρώπης κάνουν την έκπληξη

Από τα δεδομένα αυτά (δεδομένα από τον Φεβρουάριο 2023) προκύπτει πως η Σιγκαπούρη αποτελεί και φέτος τον ηγέτη στην ταχύτητα παγκοσμίως, καθώς κατά μέσο όρο, μετρούνται ταχύτητες λήψης 237,15 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 199,58 Mbps.

Παρόμοιες ταχύτητες σύνδεσης μπορούν να επιτευχθούν και στην Ευρώπη. Τουλάχιστον όσον αφορά στο Μονακό, το οποίο είναι ο Ευρωπαίος νικητής της σύγκρισης ανάμεσα στις χώρες και βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως με μέσες ταχύτητες λήψης 226,03 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 149,62 Mbps.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή χώρα είναι η Δανία, στην έβδομη θέση, με ταχύτητες λήψης 200,62 Mbps και ταχύτητες μεταφόρτωσης 107,59 Mbps.

Το παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό τοπίο στις ταχύτητες Internet και στις συνδέσεις Broadband

Τα καλά νέα είναι πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ookla, είναι πως η ταχύτητα λήψης για συνδέσεις σταθερής γραμμής αυξήθηκε παγκοσμίως το 2022 κατά 28%. Η ανάλυση Speedtest Global Index δείχνει επίσης αύξηση για τις μεταφορτώσεις. Έτσι, η παγκόσμια υποδομή αυξάνεται για να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για εύρος ζώνης.

Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης από τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ευρυζωνικότητα, δείχνουν πως ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στις 38 χώρες μέλη αυξήθηκε κατά 12,3% μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022 (Φεβρουάριος 2023).

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στις ταχύτητες Internet

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest της Ookla προκύπτει πως η Ελλάδα έχει για σταθερές συνδέσεις ταχύτητες λήψης 45,41 Mbps και μεταφόρτωσης 8,02 Mbps δεδομένα τα οποία την κατατάσσουν στην 93η θέση, δηλαδή μία θέση χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2022.

Ωστόσο, για κινητές συνδέσεις Internet, οι ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης βρίσκονται στα 67,54 Mbps και 13,95 Mbps αντίστοιχα, δεδομένα που τη φέρνουν στην 31η θέση. Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα, πως το πρόβλημα με τις ταχύτητες Internet φαίνεται να υπάρχει κυρίως στις σταθερές συνδέσεις.

Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τη σύνδεση στο Internet

Για τους χρήστες είναι πολύ σημαντικό, να αξιοποιούν στο έπακρο την υπάρχουσα ταχύτητα της σύνδεσής τους στο Internet. Σε πολλά νοικοκυριά, ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του πιθανού εύρους ζώνης φτάνει στις τελικές συσκευές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση του οικιακού WiFi από τις οροφές και τους τοίχους.

Οι σύγχρονες λύσεις δικτύου Powerline της devolo προσφέρουν μια πολύ καλή λύση. Για παράδειγμα, οι εύχρηστοι προσαρμογείς της σειράς προϊόντων devolo Magic εγκαθίστανται εύκολα σε οικιακές πρίζες και ανάλογα με το μοντέλο που επιλέγεται, λειτουργούν ως προσαρμογείς δικτύου μέσω καλωδίου LAN με ταχύτητα Gigabit ή ως Wi-Fi σημεία πρόσβασης υψηλής απόδοσης χάρη στο WiFi 6. Οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν την ηλεκτρική καλωδίωση για να μεταφέρουν δεδομένα χωρίς παρεμβολές.

Για αυτό το λόγο, οι προσαρμογείς Powerline είναι καταλληλότεροι για μεγαλύτερους χώρους διαβίωσης. Μία εναλλακτική λύση για μικρότερους χώρους, όπως για παράδειγμα διαμερίσματα ενός ορόφου, αποτελούν τα devolo WiFi 6 Repeater 3000 και devolo WiFi 6 Repeater 5400. Και οι δύο συσκευές επεκτείνουν το σήμα WiFi και μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα, χάρη στη λειτουργία mesh που διαθέτουν.

Subscribe to our newsletter!

Ookla Speedtest Global Index, Μάρτιος 2023 (Src: Electronicanto)

Με πληροφορίες από δελτίο τύπου της devolo AG

  ΕΕΤΤ: Σε διαβούλευση αν οι συνδρομητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν router της επιλογής τους
Previous Article

Η Info Quest Technologies πιστοποιείται ως «Best Workplace 2023»

Next Article

Samsung SmartThings Find: 300 εκ. κόμβοι εντοπίζουν… τα γυαλιά σας