Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ή σχεδόν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν τουλάχιστον ένα λογαριασμό σε ένα από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες του διαδικτύου διεθνώς περνούν περίπου δυόμισι ώρες κάθε μέρα διαβάζοντας ειδήσεις, μοιράζοντας ιστορίες και ανταλλάσσοντας φωτογραφίες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής τους. Με άλλα λόγια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το διαδύκτιο έχουν ανυπολόγιστη επίδραση στη ζωή μας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συναναστρεφόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους.
Διαβάστε ακόμη:
Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι όλα όπως φαίνονται, προειδοποιεί ο Phil Muncaster από την ομάδα της εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET. Όπως συμβαίνει γενικά με το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες αυτές έχουν γίνει εστία απατεώνων και διακινητών ψευδών ειδήσεων. Ο τεράστιος όγκος των χρηστών, τα ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δυναμική φύση του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες και η ευελιξία των κακόβουλων παραγόντων καθιστούν την επιτήρηση αυτών των μέσων εξαιρετικά δύσκολη για τους παρόχους.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Ανάμεσα στις μεγαλύτερες απειλές που πρέπει να προσέχετε είναι οι φίλοι και οι ακόλουθοι που δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συχνά καταχωρούνται και διαχειρίζονται από αυτοματοποιημένα ρομπότ, για να στέλνουν spam στους χρήστες με προσφορές που είναι υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές, ιστορίες clickbait, ρομαντικές απάτες και πολλά άλλα. Οι απάτες μπορούν να περιλαμβάνουν έναν κακόβουλο σύνδεσμο της μορφής «κάντε κλικ για να δείτε ποιος επισκέφτηκε το προφίλ σας», μια ψεύτικη επενδυτική ευκαιρία σε κρυπτονομίσματα ή μια προσφορά δωρεάν δωροκάρτας.
Η ουσία είναι ότι θέλουν τα χρήματά σας ή/και τα δεδομένα σας. Μπορεί να ελπίζουν ότι θα κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, ενεργοποιώντας κρυφά τη λήψη κακόβουλου λογισμικού, ή ότι θα παραδώσετε οικειοθελώς προσωπικές πληροφορίες. Μπορεί ακόμη και να σας παγιδεύουν για μια ρομαντική απάτη ή απάτες με κρυπτονομίσματα.
Subscribe to our newsletter!
- Tags: Social Media