Γιατί να αγοράσει κάποιος 8Κ TV;

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
8Κ Association - Γιατί να αγοράσει κάποιος 8Κ TV;

Στη CES 2019, (σχεδόν) όλοι οι εμπλεκόμενοι με το 8K κατασκευαστές ίδρυσαν τη «Συμμαχία 8Κ», με στόχο την προώθηση του 8K.

Ιδρυτικά μέλη της 8Κ Association είναι οι Hisense, Panasonic, Samsung Electronics, TCL, η κατασκευάστρια εταιρία panel AU Optronics (AUO), ενώ υποψήφια προς ένταξη είναι η Samsung Display.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι στη Συμμαχία 8Κ δε συμμετέχουν οι LG και Sony, οι οποίες έχουν ήδη παρουσιάσει τηλεοράσεις 8K, αμφότερες στη CES 2019. Όμως, οι συζητήσεις με τις δύο εταιρίες είναι σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τη Hisense, η εταιρία δεν έχει παρουσιάσει 8K TV, πρόκειται όμως να διαθέσει 8K ULED προϊόντα. Αισθητή είναι κατά τη γνώμη μας και η απουσία της Sharp, η οποία χτίζει το δικό της οικοσύστημα 8K.

Κύριος στόχος της 8Κ Assosiation είναι να πείσει τους παρόχους περιεχομένου να στραφούν προς το 8Κ και να το υιοθετήσουν. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε θεωρείται ότι ανοίγει ο δρόμος για την ευρύτερη υιοθέτηση του 8Κ.

(φωτό: 8K Association)

Γιατί να αγοράσει κάποιος 8Κ TV;

H ερώτηση του τίτλου είναι μάλλον ρητορική, καθώς τα εμπόδια στην ταχεία διείσδυση του 8Κ είναι λίγο έως πολύ προφανή. Κυριότερο από αυτά είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη περιεχομένου – με φωτεινή εξαίρεση την κρατική ιαπωνική τηλεόραση που ξεκίνησε ήδη τις δοκιμαστικές εκπομπές 8Κ. Πέραν αυτού όμως, το πιθανότερο είναι ότι ευρέως διαθέσιμο περιεχόμενο 8Κ δεν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον.

Τα στάνταρ τηλεοπτικής μετάδοσης 4Κ που έχουν αναπτυχθεί για το 4Κ δεν υποστηρίζουν 8Κ. Οι τηλεοράσεις 8K κοστίζουν ακριβά σήμερα, και ο επαγγελματικός εξοπλισμός για τη δημιουργία περιεχομένου 8K είναι ακόμη ακριβότερος, αναλογικά μιλώντας.

Από το Hollywood δε, δεν υπάρχει ούτε ψίθυρος για περιεχόμενο 8K – ούτε καν για τα γνωστά remaster παλαιότερων ταινιών σε υψηλότερη ανάλυση.

Σε ότι αφορά της παρόχους περιεχομένου μέσω streaming, όπως το Netflix, για παράδειγμα, το ενδιαφέρον τους είναι δικαιολογημένα μηδαμινό: Δεν υπάρχει τεχνολογία συμπίεσης του σήματος τέτοια ώστε να υποστηρίζει τη μετάδοση 8Κ, μέσω των σημερινών υποδομών.

Τέλος, δεν υπάρχουν σχέδια επί του παρόντος για τη δημιουργία 8K Blu-ray.

Είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών
σήμερα, αλλά και στο ορατό μέλλον, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν έχει λόγο να επενδύσει σε μια τηλεόραση 8Κ. Η λογική κίνηση για τον καταναλωτή σήμερα είναι να αποκτήσει την κατά το δυνατό καλύτερη τηλεόραση 4Κ, την οποία μπορεί να πληρώσει. Εκτός και αν οι κατασκευαστές και η 8Κ Association μας εκπλήξουν ευχάριστα το επόμενο χρονικό διάστημα – κάτι για το οποίο θα ήμασταν χαρούμενοι, καθώς θα έδινε ενδιαφέρον στην αγορά των τηλεοράσεων και πλουραλισμό στις επιλογές των καταναλωτών.

hxos eikona show 2018 samsung qled 8k
Η Samsung ωθεί τις εξελίξεις στο 8K διαθέτοντας εμπορικά 8K TV από το φθινόπωρο του 2018. (φωτό: Electronicanto)

Τα σημεία υπέρ του 8Κ, κατά την 8ΚΑ

Για την ιαπωνική NHK, η οποία έχει ξεκινήσει εκπομπές 8Κ από την 1η Δεκεμβρίου 2018 γράψαμε ήδη. Στόχος της ΝΗΚ είναι η πλήρης κάλυψη και μετάδοση των Καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020.

Η ανάπτυξη του 5G αναμένεται να δώσει ώθηση και λύσεις για το 8Κ, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το στάνταρ Wi-Fi 802.11ax/Wi-Fi 6. Τέλος, η ανάπτυξη του VVC codec, (Versatile Video Coding), οποίος θα είναι περισσότερο αποδοτικός από τον HEVC (H.265) αναμένεται να δώσει, επίσης, ώθηση στο 8K.

Στην πραγματικότητα, όλες οι παραπάνω τεχνολογίες εξελίσσονται παράλληλα με το 8Κ και αναμένεται να ωριμάσουν σχεδόν ταυτόχρονα. Εναρκτήριο λάκτισμα για το 8K αναμένεται να είναι το 2020 – φυσικά μιλάμε για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι για την Ελλάδα.

Στόχος της 8KA είναι να πείσει την ATSC και την Blu-ray Disc Association (BDA) να επεκτείνουν τα φορμά τους στο 8Κ.

Η 8K Assosiation προτείνει ως ευκαιρία επίδειξης υψηλής τεχνολογίας από τους κατασκευαστές τη διάθεση από αυτούς 8K TV. To ίδιο προτείνει και προς τους κατασκευαστές hardware.

Ευκαιρία θεωρεί τη διάθεση περιεχομένου 8K από τους παρόχους, ενώ προτρέπει τους δημιουργούς να εκμεταλλευτούν την ανάλυση 8K με όφελος την αρχειοθετική αξία του υλικού τους.

Τέλος, την υψηλή αξία του 8K είναι σε θέση να εκτιμήσει μια μερίδα των καταναλωτών, εκτιμά η 8KA.

Συνοπτικά, οι στόχοι της 8Κ Association είναι:

  • H προώθηση των 8K TV και του περιεχομένου 8Κ στους καταναλωτές και τους παρόχους περιεχομένου
  • Η εκπαίδευση των καταναλωτών και των επαγγελματιών στο οικοσύστημα 8K
  • H εξασφάλιση περιεχομένου 8Κ για τα μέλη της Συμμαχίας
  • Η ενθάρρυνση των παρόχων περιεχομένου και ειδικότερα των OTT (σ.τ.σ.: οι πάροχοι περιεχομένου μέσω streaming) να προσφέρουν 8Κ
  • Η διευκόλυνση της επικοινωνίας εντός του οικοσυστήματος 8Κ με στόχο την υποβοήθηση της εμπορικότητας
  • Η ανάπτυξη των βασικών τεχνικών προδιαγραφών για τα σήματα εισόδου 8K
  • H ανάπτυξη των αρχικών κατηγοριών 8K TV και των βασικών προδιαγραφών σχετικών με την ποιότητα της εικόνας
Previous Article

Χειμερινές εκπτώσεις έως και 80% στη Vodafone

Next Article

Optoma P1: 4K Short-Throw προβολέας με ενσωματωμένο Sound bar