Black Friday 2022: Θέστε τα δικά σας όρια!

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Καλές αγορές τεχνολογίας την Black Friday 2022 και την Cyber Monday 2022 στην Ελλάδα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να βγείτε κερδισμένοι.

Καλές αγορές τεχνολογίας την Black Friday 2022 και την Cyber Monday 2022 στην Ελλάδα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να βγείτε κερδισμένοι.

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την Black Friday 2022 και την Cyber Monday 2022 στην Ελλάδα.

Φέτος, η Black Friday είναι την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022.

Όπως μαθαίνουμε από στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε από τον κλάδο της τεχνολογίας, οι εταιρείες εισαγωγής και τα καταστήματα έχουν καταστρώσει τα σχέδιά τους για τη Black Friday 2022.

Ο νεόφερτος θεσμός -μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν οι προσφορές Black Friday στην Ελλάδα– παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος και φαίνεται να είναι ένα παιχνίδι για δυνατούς λύτες σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των παραγγελιών και των προσφορών που ανακοινώνονται, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί αισθητά, κυρίως από το ράλι δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων στα… πάντα.

Με βαση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι η Black Friday 2022 είναι ένα παιχνίδι για τις ισχυρές εταιρείες που έχουν περιθώρια να μείωσουν της τιμές.

Για τον καταναλωτή, οι εκπτώσεις της Black Friday είναι η απόλυτη ευκαιρία να για να αποκτήσει φθηνότερα κάποιες από τις συσκευές που επιθυμεί να κάνει δικές του.

Black Friday προσφορές σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ
(ΟΤΕ, 2021)

Όμως, απαιτείται προσοχή στις τελικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν έντονα από τις… (αληθινές ή μη) εκπτώσεις, αλλά και από το έντονο marketing της περιόδου αυτής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποδειχθούν άστοχες.

black friday vodafone -40% 2019
(Vodafone, 2019)

Αυτά και πολλά άλλα θα αναλύσουμε παρακάτω, με στόχο να είστε πανέτοιμοι για τις πραγματικές εκπτώσεις και να βγείτε κερδισμένοι από αυτές!

Black Friday και Cyber Monday: Δύο εβδομάδες προσφορών

Black Friday τιμές σε προϊόντα Honor
(Honor, 2019)

Πρακτικά, τουλάχιστον στη χώρα μας, η Black Friday διαρκεί και για όλο το Σαββατοκύριακό που ακολουθεί, αλλά και τις ημέρες που προηγούνται αυτής.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι η Black Friday στην Ελλάδα διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

Μετά το… τριήμερο της Black Friday, ακολουθεί η Cyber Monday, που είναι μια επιπλέον ευκαιρία για οικονομκές αγορές αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου. Φέτος η Cyber Monday πέφτει 28 Νοεμβρίου 2022.

Όπως και η Black Friday, έτσι και η Cyber Monday διαρκεί σχεδόν όλες της ημέρες μέσα στην εβδομάδα της.

Black Friday 2022: Θα μπορούσε είναι η καλύτερη μέχρι στιγμής;

Καλές αγορές τεχνολογίας την Black Friday 2022 και την Cyber Monday 2022 στην Ελλάδα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για να βγείτε κερδισμένοι
(Wind, 2020)

Άποψή μας είναι ότι η φετινή Black Friday μπορεί να είναι επιτυχημένη, όχι όμως όσο εκείνες των προηγούμενων ετών. Οι κύριοι λόγοι που συνηγορούν προς αυτή την εξέλιξη, εκτιμούμε ότι είναι :

  • Kατ’ αρχάς, η σχετικά μειωμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
  • H μειωμένη αγοραστική δύναμη μπορεί να λειτουργήσει, έως ένα βαθμό, και ως αντιστάθμισμα στη μείωση των πωλήσεων, καθώς ακόμη περισσότεροι θα είναι εκείνοι που περιμένουν τις καλές προσφορές της Black Friday (και την Cyber Monday) για να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.
  • Ανασχετικά λειτουργεί, ο κορεσμός που έχει επέλθει σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, λόγω των αυξημένων πωλήσεων των προηγούμενων ετών. Παραδείγματα τέτοιων προϊόντικών κατηγοριών είναι τα smartphone, τα PC monitor και -φυσικά- οι υπολογιστές.

Αν διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη, οι περισσότερο επιτυχημένες προσφορές, αυτές που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να είναι εκείνες που θα έκαναν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. Εκπτώσεις σε προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος που θα πλησιάζουν τις τιμές, π.χ., του 2020 και προγενέστερα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έκαναν θραύση – αν φυσικά είχαν την ίδια αίσθηση χιούμορ με εμάς οι πάροχοι και το τολμούσαν…

Θέστε τα δικά σας όρια!

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή μας είναι ότι, ως καταναλωτές, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην παρασυρθείτε από φαινομενικά καλές προσφορές, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν παραπλανητικά.

Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας, θα σας προτείναμε να επιλέξετε πριν την περίοδο των εκπτώσεων της Black Friday 2022 τα είδη και -αν είναι δυνατόν- τα μοντέλα των συσκευών που θέλετε να αποκτήσετε.

Θα επαναλάβουμε την πάγια συμβουλή μας, να μην ξοδέψετε χρήματα για να αποκτήσετε προϊόντα ευτελούς ποιότητας, ακόμη και αν αυτά προσφέρονται… σε τιμές ευκαιρίας.

Είναι πολύ πιθανό, για μερικές δεκάδες ή για μια ή δύο εκατοντάδες ευρώ, να φτάσετε να ανέχεστε χαμηλές επιδόσεις και σημαντικά υποδεέστερη εμπειρία χρήσης για μεγάλο χρονικό διάστημα – παράγοντες που είναι πολύ πιθανόν να σας οδηγήσουν στο να μετανιώσετε για τις αγορές σας πολύ λίγο καιρό μετά την έναρξη χρήσης των συσκυεών.

Θέστε τα δικά σας κατώτερα όρια προδιαγραφών και επιδόσεων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως βάση για την έρευνα αγοράς που θα κάνετε, όπως και για τις επιλογές σας τις ημέρες των εκπτώσεων.

Όταν θα έχετε εκτιμήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και θα έχετε καταλήξει στο ποια θα είναι φέτος τα δικάς σας όρια, η συμβουλή μας είναι να ασχοληθείτε μόνο με τις συσκευές που βρίσκονται πάνω πάνω από αυτά και να αποφύγετε να κινηθείτε κάτω από αυτά. Όσο οικονομικά και αν είναι τα προϊόντα που θα βρεθούν στο διάβα σας.

Η προέλευση της Black Friday

Η Black Friday ή αλλιώς Μαύρη Παρασκευή, oρίζεται συνήθως την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών που το 2022 “πέφτει” 24/11. Συνεπώς, η Black Friday φέτος είναι την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Black Friday

Η «Black Friday» ξεκίνησε εθιμοτυπικά στις ΗΠΑ και εξαιτίας της επιτυχίας που γνώρισε, έγινε θεσμός που υιοθέτησαν και άλλες χώρες, καθώς δίνει την ευκαιρία για κάποιες γενναίες εκπτώσεις.

Το όνομα της προήλθε από το μαύρο χρώμα του μελανιού που χρησιμοποιούνταν στα λογιστικά φύλλα και στις αποδείξεις κατά τη δεκαετία του ’50. Μαύρο χρώμα μελάνης χρησιμοποιούνταν για να επισημανθούν οι ημέρες με θετικό ισολογισμό. Αντίθετα, οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό επισημαίνονταν με το κόκκινο μελάνι που χρησιμοποιούνταν για αυτές. Οι αυξημένοι τζίροι πωλήσεων -λόγω των εκπτώσεων- της τελευταίας Παρασκευής του Νοέμβρη οδήγησαν η ημέρα αυτή να ονομαστεί “Black Friday”.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία, ενώ όπως είναι φυσικό, τα καταστήματα που συμμετέχουν αυξάνονται.

  Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα mobile data έως 31/10
Previous Article

Εντυπωσιάζει το trailer του sequel Avatar: The Way of Water

Next Article

Η LG και η Unity αναπτύσσουν τεχνολογίες για το Meta-Home