Samsung Galaxy Fold vs Huawei Mate X + LG ThinQ V50 = Η επανάσταση του Form Factor

Author: No Comments Share:

Galaxy Fold, Mate X, V50 ThinQ: Με, σχεδόν, διπλάσια οθόνη από το μέγεθος τους, βάζουν την έννοια του Form Factor στην εξίσωση επιλογής smartphone.

Τα Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X και LG V50 για πρώτη φορά βάζουν τόσο έντονα το form factor στην εξίσωση που καθορίζει ποιο smartphone είναι περισσότερο βολικό από τα άλλα. Και ενώ η συμβατική – ανεπίκαιρη, κατά τη γνώμη μας – σύγκριση μεταξύ κινητών είναι αυτή των τυπικών τεχνικών χαρακτηριστικών τους (μεταξύ των τύπων και των μεγεθών οθόνης, αριθμού καμερών, Mpixel, κ.ο.κ. ), για πρώτη φορά παράγοντες όπως το σχήμα και το μέγεθος, αλλά και ο τρόπος εξοικονόμησης όγκου και επιφάνειας, δηλαδή συμπίεσης του μεγέθους, εμφανίζονται τόσο σημαντικοί.

galaxy fold κλειστό
To Galaxy Fold κλειστό, για χρήση με το ένα χέρι. (φωτό: Samsung)
To Samsung Galaxy Fold σε μοβ χρώμα. (φωτό: Samsung)
To Samsung Galaxy Fold σε μοβ χρώμα. (φωτό: Samsung)
galaxy fold
To Samsung Galaxy Fold ανοικτό, στην όψη με τη μικρή οθόνη και την κύρια τριπλή κάμερα. (φωτό: Samsung)
galaxy fold tablet mode
To αναδιπλούμενο smartphone της Samsung σε tablet mode. (φωτό: Samsung)
galaxy fold notch
H μεγάλη οθόνη του Galaxy Fold. Άνω αριστερά διακρίνεται το notch που φιλοξενεί διπλή κάμερα. (φωτό: Samsung)

Η αξιοπιστία μιας συσκευής που διπλώνει, ή έστω, μπορεί διπλασιάζει σχεδόν το μέγεθος της, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμπορική επιτυχία της. Εκτιμούμε ότι, η ανάπτυξη των συστημάτων που επιτρέπουν στα smartphone να ξεδιπλώνουν ή να ανοιγοκλείνουν, αλλάζοντας το σχήμα τους είναι ακόμη σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες διάθεσης. Σημείο κλειδί για την επιτυχία είναι η μακροβιότητα. Όπως καταλαβαίνετε, εικόνες αναδιπλούμενων κινητών με φθαρμένες οθόνες OLED λόγω βλάβης του μηχανισμού αναδίπλωσης, ή κινητών με σπασμένο μεντεσέ συγκράτησης της δεύτερης οθόνης, που κάνουν το γύρο του κόσμου, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη φήμη ενός brand…

Samsung Galaxy Fold vs Huawei Mate X + LG V50: To σχήμα μετράει

Τα κινητά που “διπλώνουν” είναι… ήταν, για να είμαστε πιο ακριβείς, επιθυμία πολλών φίλων της τεχνολογίας και δη των smartphone. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο MWC 2019 για να ανακοινωθούν. Προσφέρουν το προφανές πλεονέκτημα ότι μπορούν να μειώνουν την επιφάνειά τους διπλώνοντας και, ως εκ τούτου, καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο στην τσέπη ή στην τσάντα του χρήστη. Επιπλέον, μπορούν να αυτοπροστατεύονται, υπό μία έννοια, ενθυλακώνοντας την οθόνη στο εσωτερικό τους, όταν είναι κλειστά, δηλαδή διπλωμένα.

mate-x-folding
To Huawei Mate X έχει μια μεγάλη οθόνη μόνο, η οποία διπλώνει. (φωτό: Huawei)
mate-x-screen-1
Το Mate X καθώς ξεδιπλώνει. Στο δεξί άκρο διακρίνεται το πλήκτρο on/off με τον ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. (φωτό: Huawei)
mate x triple camera
To Mate X αναδιπλωμένο. Διακρίνεται η τριπλή κάμερα. (φωτό: Huawei)
mate-x-open
To Mate X σε πλήρη ανάπτυξη, ως tablet 8″. (φωτό: Huawei)

Θεωρητικά, τα αναδιπλούμενα smartphone μπορούν να προσφέρουν στον χρήστη σχεδόν διπλάσιου μεγέθους οθόνη, από ό,τι τα συμβατικά κινητά που είναι σήμερα διαθέσιμα.

Μπορεί οι τρόποι υλοποίησης ενός αναδιπλούμενου smartphone είναι περισσότεροι του ενός, όλοι όμως έχουν ως στόχο και προσφέρουν το ζητούμενο: Μεγαλύτερη οθόνη για δεδομένο μέγεθος συσκευής.

mate x Falcon Wing
Η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών στη μία πλευρά του Mate X το κάνει ιδιαίτερα λεπτό. Στο κέντρο διακρίνεται η σύνδεση Falcon Wing. (φωτό: Huawei)
mate-x-open
Το τμήμα με τα ηλεκτρονικά του Mate X βοηθά στο κράτημά του. (φωτό: Huawei)
mate-x-smartphone
To Mate X ως κανονικό smartphone με οθόνη 6,6″. (φωτό: Huawei)

Foldable smartphones και ο παράγοντας κόστος

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο αναδιπλούμενα smartphone, το Galaxy Fold και το Mate X – με σειρά λανσαρίσματος –, όπως και το V50 ThinQ, το οποίο δεν είναι αναδιπλούμενο, αλλά προσφέρει διπλή οθόνη, είναι 5G. Η επιλογή των κατασκευαστών να παρουσιάσουν τώρα τα “διπλά” και αναδιπλούμενα smartphone τους έχει, κατά τη γνώμη μας, σχέση με την κατανομή (και αιτιολόγηση) του υψηλού κόστους σε περισσότερους τους ενός τομείς καινοτομίας. Η ενσωμάτωση 5G chip δεν περικλείει μόνο το κόστος του modem στο ολοκληρωμένο κύκλωμα, αλλά απαιτεί επανασχεδιασμό καίριων συστημάτων και προσεκτική κατανομή της διαθέσιμης από τη μπαταρία ηλεκτρικής ισχύος, προκειμένου μια τέτοια συσκευή να λειτουργεί απρόσκοπτα και με επαρκή αυτονομία.

lg v50 με διπλή οθόνη
Η δεύτερη οθόνη στο LG V50 προστίθεται μέσω αξεσουάρ. (φωτό: LG)
LG V50
H δεύτερη οθόνη στο V50 είναι προαιρετική και μπορεί να περιστραφεί κατά 104 μοίρες και κατά 180 μοίρες, σύμφωνα με την LG. (φωτό: LG)
LG V50 με Διπλή Οθόνη.
LG V50 με Διπλή Οθόνη. To gaming σε μερικά παιχνίδια γίνεται ευκολότερο. (φωτό: LG)
LG V50
LG V50 (φωτό: LG)

Samsung Galaxy Fold vs Huawei Mate X + LG V50: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του ιδίου ζητούμενου

  • Το Galaxy Fold διαθέτει δύο ξεχωριστές οθόνες, μια μικρή εξωτερικά, για χρήση με το ένα χέρι, και μια μεγάλη εσωτερικά που εμφανίζεται όταν το smartphone ξεδιπλώσει. Διπλωμένο το Fold είναι κάπως παχύ, σαν δύο smartphone μαζί. Φαντάζει όμως αρκετά εύχρηστο διπλωμένο.
  • Το Mate X έχει μια οθόνη, μεγάλου μεγέθους που διπλώνει προς τα πίσω. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανονικό κινητό όταν είναι διπλωμένο και ως tablet όταν ξεδιπλώσει. Δείχνει και είναι λεπτότερο από το Galaxy Fold, καθώς μέρος από τα ηλεκτρονικά του φιλοξενούνται στη μία άκρη, όπως και οι κάμερες. Το τμήμα που φιλοξενεί τα ηλεκτρονικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το κράτημα… του tablet.
  • Το V50 ThinQ υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση προσθέτοντας την έξτρα οθόνη ως αξεσουάρ. Η λύση είναι ευφυής, αν και όχι τόσο φαντεζί (για αυτό είναι και ευφυής, άλλωστε). Η προαιρετική έξτρα οθόνη λειτουργεί ως κάλυμμα της κύριας.

Samsung Galaxy Fold vs Huawei Mate X + LG V50: Οθόνη δεν είναι μόνο μια

Θα ξεκινήσουμε από τα δύο πρώτα που είναι και οι άμεσοι ανταγωνιστές. Τόσο το Galaxy Fold, όσο και το Mate X, είναι αναδιπλούμενα. Ενδιαφέρον, ωστόσο παρουσιάζουν οι μεταξύ τους διαφορες:

  • Η εξωτερική οθόνη του Galaxy Fold είναι ΑΜOLED 21: 9, με διαγώνιο 4,6″ και ανάλυση 1960×840. Είναι σχεδιασμένη, σχεδιασμένη για χρήση με το χέρι. Στο εσωτερικό βρίσκεται οθόνη ΑΜOLED, 7,2″ με ανάλυση 2152×1536 pixel, η οποία φιλοξενεί σε notch το module της κάμερας.
  • Το Mate X έχει μια μόνο οθόνη OLED, 8″, ανάλυσης 2480×2200 pixel που όταν διπλώνεται δίνει μια οθόνη 6,6″, 2480×1148 pixel στην εμπρόσθια όψη και μια οθόνη 6,38″, 2480×892 pixel, στο πίσω μέρος. Στην περίπτωση του Mate X δεν υπάρχει notch, καθώς οι κάμερες ενσωματώνονται στη λαβή που βρίσκεται στην άκρη της συσκευής, η οποία στο εσωτερικό της φιλοξενεί τα ηλεκτρονικά.
  • Το LG V50 διαθέτει μια κύρια οθόνη 6,4″, 1440×3120 pixel 19,5:9. Η δεύτερη οθόνη OLED, 6,2″, προστίθεται με προαιρετικό αξεσουάρ και λειτουργεί ως κάλυμμα στην κύρια. Έχει ανάλυση 2160×1080 pixel και ελέγχεται από το smartphone ασύρματα.

SoC, RAM, ROM, μπαταρίες, αισθητήρες αποτυπωμάτων, κλπ

To Galaxy Fold έχει μπαταρία 4.380mAh, συνολικά, ενώ το Mate X 4.500mAh. To αναδιπλούμενο της Samsung φορτίζει και ασύρματα, ενώ της Huawei μόνο ενσύρματα.

To Galaxy Fold χρησιμοποιεί επεξεργαστή στα 7nm, 64-bit, octa-core, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ενώ το το Mate X τον Kirin 980 που “φορά” και το Mate 20 Pro. To Samsung έχει 12GB RAM και το Huawei 8GB.

Αμφότερα ενσωματώνουν 512GB ROM. Το Fold δέχεται κάρτες microSD έως 512GB, ενώ το Χ κάρτες Nano Memory έως 256GB.

Επίσης, και τα δύο ενσωματώνουν τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε να είναι, στο πλήκτρο on/off.

Το LG V50 χρησιμοποιεί τον Snapdragon 855 με 6GB RAM, 128GB ROM και δέχεται microSD έως 512GB. H μπαταρία του είναι 4000mAh, φορτίζει ενσύρματα και έχει τον αισθητήρα αποτυπωμάτων στην πίσω όψη.

Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X, LG V50: Τιμές και διαθεσιμότητες

Η διάθεση του Galaxy Fold θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη από τις 26 Απριλίου 2019, σε εκδόσεις LTE και 5G σε τιμές που ξεκινούν από τα 2000€.

To Mate X αναμένεται στα μέσα του έτους, το πιθανότερο Ιούνιο 2019 σε τιμή 2.299€.

Για το LG V50 ThinQ δεν έχει ανακοινωθεί τιμή και είναι γνωστό, επί του παρόντος, ότι δεν θα διατεθεί επίσημα στην Ελλάδα.

Previous Article

MAIC mini: Το νέο μέλος της οικογένειας MAIC

Next Article

Honor Gaming+: Νέα δεδομένα στο mobile gaming