HDR cinema – High Frame Rate στους κινηματογράφους

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
H πρώτη κινηματογραφική οθόνη 4Κ HDR Samsung Cinema LED στο Lotte Cinema World Tower στην Κορέα.

Η προδιαγραφή HDR για τους εμπορικούς κινηματογράφους, όπως και για το High Frame Rate, βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

 Φαντάζεστε εικόνα HDR στον κινηματογράφο; Εϊναι αλήθεια ότι μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει σαν από σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι φίλοι του κινηματογράφου και του οικιακού κινηματογράφου, ή έστω όσοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν ταινίες στο σπίτι σε μια καλής ποιότητας, ικανού μεγέθους, τηλεόραση 4K HDR το γνωρίζουν: Η εικόνα στο σπίτι – όπως άλλωστε, εν δυνάμει, αυτό μπορεί να ισχύει και για τον ήχο – είναι, καλύτερη από εκείνη που βλέπουμε στους εμπορικούς κινηματογράφους. Δεν υπάρχει αντίρρηση στο ότι, η έξοδος με την οποία συνδυάζεται η επίσκεψη σε έναν κινηματογράφο είναι αναντικατάστατη. Όπως ακριβώς, δεν μπορεί να υπάρξει αντίρρηση στο ότι, η εικόνα που μπορεί να δει κάποιος στο σπίτι του, σε ένα καλοστημένο σύστημα οικιακού κινηματογράφου, είναι καλύτερη από εκείνη που μπορεί να δει σε ένα εμπορικό cinema.

Τα παραπάνω είναι γνωστά στους επαγγελματίες της εικόνας, όπως άλλωστε και στους αναγνώστες του Electronicanto. Οι πρώτοι αποφάσισαν να φέρουν σε κάποια ισορροπία την ποιότητα της εικόνας στους εμπορικούς κινηματογράφους, σε σχέση με αυτή που βλέπουμε στις σύγχρονες HDR TV, με την έκδοση της προδιαγραφής HDR cinema για τους εμπορικούς κινηματογράφους. Την ετοιμασία της προδιαγραφής έχει αναλάβει η γνωστή DCI (Digital Cinema Initiative), όμιλος εταιριών στον οποίο συμμετέχουν οι 20th Century Fox, Disney, Paramount, Sony Pictures, Universal και Warner Bros. Οι συμμαχία των στούντιο δουλεύει εδώ και μήνες πάνω στην προδιαγραφή HDR Cinema, η οποία βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την τελική της έκδοση. Την αναβάθμιση των προδιαγραφών και του hardware για τους εμπορικούς κινηματογράφους υποστηρίζουν οι Samsung και Sony. 

Samsung cinema LED - Direct view display
H κινηματογραφική αίθουσα Super S με Samsung Cinema LED στο Lotte Cinema World Tower στην Κορέα. (φωτό: Samsung)

HDR cinema: Η προδιαγραφή draft

Η προσωρινή προδιαγραφή HDR cinema προβλέπει χρήση της κβαντοποίηση PQ (SMPTE ST-2084), 12-bit videο για τα σήματα HDR, ελάχιστο επίπεδο μαύρου 0,005 nits και μέγιστη φωτεινότητα 500 nits. Χρωματικό διάστημα είναι το DCI-P3, γνωστό από τις τηλεοράσεις 4K HDR, και σημείο λευκού το P3D65. Η ανάλυση της εικόνας προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 4K.

HDR cinema και Direct view display

Όπως ίσως υποψιάζεστε, κινητήριος μοχλός για την υιοθέτηση των παραπάνω προδιαγραφών είναι οι οθόνες OLED και τα LED display. LED display χρησιμοποιεί η Samsung στους κινηματογράφους Cinema LED που υλοποιεί ήδη σε διάφορες τοποθεσίες στον πλανήτη. Εξάλλου, η Sony στη CES 2012 είχε επιδείξει το πρωτότυπο LED display με την ονομασία Crystal LED, αλλά έκτοτε μάλλον έχει θέσει το project σε αναμονή.

Οι draft προδιαγραφές HDR που προβλέπονται για τους κινηματογράφους είναι αδύνατο να επιτευχθούν με τους προβολείς laser που χρησιμοποιούνται σήμερα. Και αυτό γιατί, η εικόνα που βλέπουμε στους εμπορικούς κινηματογράφους σήμερα είναι ανακλώμενη, ενώ τα LED display και τα OLED display εκπέμπουν φως. H υψηλή φωτεινότητα και αντίθεση της εικόνας που δίνουν τα OLED display και τα LED display κάνουν δυνατή την προβολή ακόμη και όταν δεν υπάρχει σκοτάδι στην αίθουσα, όπως απαιτείται συμβαίνει σήμερα.

Φυσικά, οι προβολείς laser δεν θα απαγορευτούν. Όμως, η προδιαγραφή High Dynamic Range D-Cinema, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι δύσκολο να επιτευχθεί – εκτός και αν εφευρεθεί κάποια νέα τεχνολογία προβολής. 

High Frame Rate στον κινηματογράφο

Σήμερα, το σύνολο σχεδόν των κινηματογραφικών παραγωγών γίνεται στα 24fps. H νέα draft προδιαγραφή της DCI θέτει τις βάσεις για τον κινηματογράφο HFR. Αυτό που προβλέπεται είναι το frame rate μπορεί να είναι έως 2Κ / 120fps, σε2D. H ελάχιστη απαίτηση από ένα display Direct view είναι  2K / 60fps, 2D και 4K / 24fps, 2D.

 H εικόνα σε έναν κινηματογράφο HDR

Τι θα βλέπουμε στους κινηματογράφους HDR, όταν αυτοί γίνουν διαθέσιμοι; Τι διαφορά θα έχει η εικόνα τους σε σχέση με τους συμβατικούς; Η εικόνα ενός κινηματογράφου HDR θα είναι πλούσια σε χρώματα, θα διαθέτει μεγαλύτερη αντίθεση και θα είναι περισσότερο ευκρινής. Η εικόνα θα θυμίζει, χωρίς να ταυτίζεται ποιοτικά, με την εικόνα που βλέπουμε στις 4K HDR τηλεοράσεις στο σπίτι, αλλά το μέγεθος της θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πόσο σύντομα θα είναι κοντά μας τα HDR cinema; Μάλλον θα αργήσουν. Λίγες μόνο κινηματογραφικές οθόνες υπάρχουν σήμερα σε διάφορες χώρες, οι οποίες να είναι σε θέση να υποστηρίξουν κινηματογραφική εικόνα HDR, με βάση την προδιαγραφή v0.9 της DCI. Αναλογιζόμενοι ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου κινηματογράφου είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, ίσως αυτή η τεχνολογία να αργήσει να υιοθετηθεί. Εκτιμώ ότι η υλοποίηση των κινηματογράφων Direct view θα βρει πλήρη εφαρμογή με την ανάλυση 8K.

Τέλος, θα σας εκφράσω τους προβληματισμoύς μου: Θα μου φαινόταν άσχημο να χάσω τη λεγόμενη κινηματογραφική κίνηση για χάρη του HFR. Για εμένα, σήμερα, κινηματογράφος χωρίς 24fps δεν μπορεί να υπάρξει. Εκτός και αν η DCI μας εκπλήξει ευχάριστα… Επίσης, εκτιμώ, χωρίς να έχω δει κάποιον κινηματογράφο Cinema LED, ότι η ανάλυση 4K, ίσως, να μην είναι επαρκής για “προβολές” σε μεγάλες οθόνες LED. Μπορεί η ανάλυση 8K να αποδειχθεί καταλύτης για την γρήγορη εξάπλωση του κινηματογράφου Direct view. 

Σίγουρο είναι ότι, βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμοϊστορικά γεγονότα για τον κινηματογράφο, ο οποίος αναμένεται, τα επόμενα χρόνια, να γνωρίσει τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του, για εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η κύρια φωτογραφία του άρθρoυ είναι της Samsung.

Previous Article

Cat B35: Σε επαφή στις πιο σκληρές συνθήκες

Next Article

Samsung Blue Week: Galaxy σε προσφορές