LG OLED & NanoCell TV: Ηχητική τεχνική ανάλυση

Author: No Comments Share:
LG oled E9 hxeio ηχειο

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις τεχνολογίες των τηλεοράσεων LG για να επιτύχετε το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα. H ηχητική σχεδίαση των LG TV.

Η ηχητική σχεδίαση μιας τηλεόρασης OLED –ακόμη περισσότερο από ό,τι σε μια LED / LCD – αποτελεί πρόκληση λόγω του μικρού βάθους που διαθέτουν, κατά κανόνα, οι τηλεοράσεις αυτές, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ο χώρος για τη σχεδίαση τους ηχητικού συστήματος μια τηλεόρασης OLED είναι σημαντικά περιορισμένος, εκ των πραγμάτων, μικρότερος από ό,τι σε μια ογκωδέστερη συσκευή. Οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι κατασκευαστές για να ανταπεξέλθουν της πρόκλησης είναι πολλές και ο συνδυασμός τους μπορεί να οδηγήσει σε τηλεοράσεις με αξιοσημείωτες ηχητικές επιδόσεις.

Στόχος: Τηλεόραση με άριστο ήχο

LG oled E9 hxeio ηχειο
Για λόγους αισθητικής, τα ηχεία των σύγχρονων τηλεοράσεων είναι διακριτικά τοποθετημένα. (φωτό: LG)
LG TONE FN7 banner

Το άρθρο που διαβάζετε αφορά όλες τις τηλεοράσεις LG, το ηχητικό τους τμήμα και τις δυνατότητες που έχει ο χρήστης τους να πάρει από αυτές τον καλύτερο δυνατό ήχο. Αξίζει όμως να μοιραστούμε μαζί σας μερικά πράγματα και σκέψεις από το “παρασκήνιο”, από το make-off του παρόντος άρθρου.

Αφορμή για τη συγγραφή του LG OLED & NanoCell TV: Ηχητική τεχνική ανάλυση μας έδωσε η ηχητική απόδοση της LG OLEDE9 την οποία δοκιμάσαμε. Στο κοντινό μέλλον θα μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας το αναλυτικό review. H OLEDE9 είναι μια τηλεόραση με άριστη εικόνα, αλλά και με ηχητική συμπεριφορά άνω του μέσου όρου, πολύ πάνω από αυτό που αναμένει ο χρήστης από μια τόσο λεπτή συσκευή.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό προϊόν, το οποίο μπορεί, από μια άποψη, να εκπαιδεύσει τον ακροατή και να τον οδηγήσει μελλοντικά σε μια εκ βάθρων αναβάθμιση του ηχητικού μέρους του κινηματογραφικού του συστήματος. Η πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της οικιακής οπτικοακουστικής του ψυχαγωγίας είναι η προσθήκη στην τηλεόραση του ενός Soundbar, πριν την αναβάθμιση σε ένα πλήρες πολυκαναλικό ηχητικό σύστημα.

Με αναφορά λοιπόν την OLEDE9 και με αφορμή την ηχητική της απόδοση ετοιμάσαμε το παρόν how-to άρθρο σχετικά με το ηχητικό σύστημα των τηλεοράσεων της LG. Παρουσιάζουμε τα επιμέρους συστήματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να αναβαθμίσει την ηχητική συμπεριφορά των τηλεοράσεων της. Στη συνέχεια, κάνουμε προτάσεις για το πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση, με βάση την επίδρασή τους στο soundtrack, με στόχο την βελτιστοποίηση της ηχητικής εμπειρίας για τον θεατή-ακροατή.

Το ηχητικό σύστημα των τηλεοράσεων LG

LG tv oled E9 profile
Η ηχητική απόδοση λεπτών τηλεοράσεων, όπως οι OLED TV, είναι στοίχημα για τους κατασκευαστές. Εικονίζεται η LG OLED E9 (φωτό: LG)

Βάση για καλή ηχητική απόδοση μιας τηλεόρασης είναι τα ηχεία που ενσωματώνει. Η καλά μελετημένη σχεδίαση των ηχείων μιας τηλεόρασης είναι συνθήκη αναγκαία, όχι ικανή, για να οδηγήσει σε μια τηλεόραση με ήχο αξιώσεων. Επικουρικά (και σχεδόν απαραίτητα) λειτουργούν τα εφέ που επιλέγει να ενσωματώσει ο εκάστοτε κατασκευαστής προκειμένου να βελτιστοποιήσει την ηχητική απόδοση ενός μοντέλου τηλεόρασης.

Έτσι, παρατηρούμε ότι διαθέσιμα είναι συνήθως εφέ που επιδρούν στη χωρική πληροφορία, αλλά και preset που σχετίζονται με το είδος του προγράμματος που αναπαράγεται.

LG tv oled E9 back
Οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται τον χώρο που βρίσκονται τα ηλεκτρονικά σε μια τηλεόραση λεπτού προφίλ, συνήθως στο πίσω μέρος της, για να ενσωματώσουν τα αντηχεία των μεγαφώνων, ή και να προσθέσουν μικρά υπογούφερ. (φωτό: LG)

Η LG είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες και στους δύο αυτούς τομείς και όχι μόνο. Πλέον των εφέ προσομοίωσης χώρου που διαθέτουν οι τηλεοράσεις της, όπως για παράδειγμα τα Dolby Atmos και Dolby Surround, που προσφέρονται σε συνεργασία με τη Dolby, η LG έχει επιστρατεύσει και συστήματα αυτόματης βελτιστοποίησης του ήχου ανάλογα με το πρόγραμμα που αναπαράγεται, μέσω αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης – ΑΙ. Επιπλέον, από τα μενού των τηλεοράσεων της δεν απουσιάζουν τα κλασικά τονικά ρυθμιστικά και ο γραφικός ισοσταθμιστής. Highlight στον τομέα είναι η λειτουργία AI Acoustic Tuning την οποία συναντάμε τόσο στην OLEDE9 που χρησιμοποιούμε ως αναφορά στην παρούσα τεχνική ανάλυση, όσο και σε άλλες premium τηλεοράσεις της εταιρείας. Το σύστημα AI Acoustic Tuning χρησιμοποιεί το μικρόφωνο που είναι ενσωματωμένο στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης (βρίσκεται εκεί για τις φωνητικές εντολές προς τον ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό) για να βελτιστοποιήσει την ηχητική απόδοση των τηλεοράσεων LG στη θέση θέασης. Ως επιστέγασμα των παραπάνω έρχονται τα ρυθμιστικά χρονικού συγχρονισμού μεταξύ εικόνας και ήχου.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους η LG επεμβαίνει για να βελτιώσει την ηχητική απόδοση των τηλεοράσεων της;

Time needed: 2 minutes.

Οι παράγοντες και τα επιμέρους συστήματα που καθορίζουν την ηχητική απόδοση των τηλεοράσεων LG, σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ηχεία, συνοψίζονται ως εξής:

 1. Η σχεδίαση των ηχείων

  Σωστό ταίριασμα ενισχυτή-μεγαφώνων και βελτιστοποίηση της ηχητικής εκπομπής

 2. Τα ηχητικά preset (Sound Modes)

  Ανάπτυξη και ενσωμάτωση στα μενού των τηλεοράσεων της ειδικών εφέ που είναι σχεδιασμένα για την βελτιστοποίηση της ηχητικής απόδοσης σε επί μέρους είδη προγραμμάτων. Τα διαθέσιμα Sound Mode είναι: Standard (User), Cinema, Clear Voice III, Sports, Music, Game. lg tv sound modes

 3. Dolby Atmos – Dolby Surround

  Χρήση εφέ χωρικής πληροφορίας και αναπαραγωγή τους μέσω προσομοίωσης από τα ηχεία της τηλεόρασης – Dolby Atmos, Dolby Surround. lg tv dolby atmos

 4. Virtual Surround

  DTS Virtual:X / Virtual Surround Plus / Virtual Stadium Surround Plus / Ultra Surround / Ultra Stadium Surround / OLED Surround. lg tv oled surround

 5. EQ – Χρήση τονικών ρυθμιστικών

  Γραφικός ισοσταθμιστής πέντε περιοχών. lg tv sound equalizer

 6. ΑΙ Acoustic Tuning

  Βελτιστοποίηση της ηχητικής απόδοσης στη θέση ακρόασης μέσω του ενσωματωμένου στο Magic Remote μικροφώνου.lg tv ai acoustic tuning

 7. AV Sync Adjustment

  Μικρορύθμιση του συγχρονισμού μεταξύ εικόνας και ήχου. LG TV av sync adjustment

Στην επόμενη σελίδα: Tips για τη βελτιστοποίηση της ηχητικής απόδοσης των τηλεοράσεων LG

Previous Article

ΕΛ. ΑΣ.: Ενημέρωση για απατηλό email, δήθεν από την Ελληνική Αστυνομία

Next Article

Δώρα “Balcony Photography” από την Xiaomi