Τι είναι το HDR 10, HDR10+ – είναι καλύτερο από το Dolby Vision;

Author: No Comments Share:
Το HDR10+ αναπτύσσεται από τις Panasonic, Samsung και 20th Century Fox (φωτό: Samsung)

Μπορεί το νέο πρότυπο HDR10+ να συναγωνιστεί σε ποιότητα εικόνας το Dolby Vision; Ποια είναι η σχέση του νέου προτύπου με το κλασικό HDR;

Panasonic,  Samsung, και 20th Century Fox συνεργάζονται για τη δημιουργία του ανοικτού συστήματος HDR10+. Το σύστημα HDR10+ αποτελεί εξέλιξη του HDR10. Το HDR10 βασίζεται σε στατικά metadata για την απεικόνιση video HDR. Με τη στατική τονική χαρτογράφηση του HDR10, οι επεμβάσεις στο περιεχόμενο από τις HDR TV είναι οι ίδιες για το σύνολο του περιεχομένου. Για παράδειγμα, σε μια “σκοτεινή” ταινία, στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί κωδικοποίηση HDR10 για τη δυναμική περιοχή, οι φωτεινές σκηνές, που ενδεχομένως περιλαμβάνονται σε αυτή, θα είναι υπερβολικά φωτεινές έως και “καμένες”. Αντίστροφα, μια ταινία που ο σκηνοθέτης την επιθυμεί φωτεινή, η εφαρμογή των στατικών metadata του HDR10 θα κάνει τις σκοτεινές σκηνές να δείχνουν υπερβολικά μαύρες, με λίγες λεπτομέρειες.

Πώς λειτουργεί το HDR10+

To πλεονέκτημα του HDR10+, σύμφωνα με τη Samsung. (φωτό: Samsung)
To πλεονέκτημα του HDR10+, σύμφωνα με τη Samsung. (φωτό: Samsung)

Το HDR10+ υιοθετεί δυναμική τονική χαρτογράφηση. Στη δυναμική τονική χαρτογράφηση, metadata δημιουργούνται κατά το γύρισμα της κάθε σκηνής και αντιστοιχίζονται με αυτή. Η αντιστοίχιση μπορεί να γίνει  ακόμη και σε επίπεδο frame. Τα δυναμικά metadata μεταβάλλονται σε συνάρτηση με τον χρόνο. Κατά  την αναπαραγωγή περιεχομένου με δυναμικά metadata, η εικόνα βελτιστοποιείται από τις συμβατές HDR TV για κάθε σκηνή και όχι για το σύνολο του περιεχομένου. Αυτό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δώσει ποιότητα εικόνας καλύτερη από ό,τι τα συμβατικά συστήματα HDR. Η βελτιστοποίηση της εικόνας αφορά την αντίθεση, τη φωτεινότητα και το χρώμα. Δυναμικά metadata χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή μόνο το Dolby Vision.

HDR10+ vs Dolby Vision

Το HDR10+ αναπτύσσεται από τις Panasonic, Samsung και 20th Century Fox (φωτό: Samsung)
Το HDR10+ αναπτύσσεται από τις Panasonic, Samsung και 20th Century Fox (φωτό: Samsung)

Παρά την υιοθέτηση δυναμικών metadata από το HDR10+, το Dolby Vision εξακολουθεί να υπερτερεί σε επίπεδο προδιαγραφών. Το Dolby Vision υποστηρίζει βάθος χρώματος 12bit και επίπεδα φωτεινότητας 10.000nits, προδιαγραφές που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Επίσης, το Dolby Vision είναι συμβατό με έξοδο HDMI 1.4a, ενώ το HDR10 για να λειτουργήσει απαιτεί HDMI 2.0. Εξάλλου, το Dolby Vision είναι «προς τα πίσω συμβατό» με το HDR10, παρότι, επισήμως, πρόκειται για διαφορετικά πρότυπα. Πάντως, και το HDR10+ είναι ανοικτό σε αναβαθμίσεις, λένε οι Panasonic, Samsung και 20th Century Fox.

To νέο πρότυπο HDR10+ θα αναπτυχθεί και θα διατίθεται στους κατασκευαστές hardware, δωρεάν. Είναι, πιστεύουμε, κάτι περισσότερο από φανερό ότι οι Panasonic, Samsung και 20th Century Fox θέλουν να απαλλαχθούν από τα τέλη αδειοδότησης που χρεώνει η Dolby για το Dolby Vision -τα οποία μετακυλίονται, τουλάχιστον εν μέρει, στον τελικό καταναλωτή.

Τον ερχόμενο Ιανουάριο, στη CES 2018, αναμένεται να ανακοινωθούν οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες πιστοποίησης για το νέο προτύπο, έτσι ώστε να γίνει διαθέσιμο στους κατασκευαστές TV, Blu-ray player/recorder, όπως και στους προμηθευτές SoC.

O εμπνευστής του HDR10+

Τον Απρίλιο 2017, η Samsung ήταν αυτή που ξεκίνησε την «αμφισβήτηση» του μονοπωλίου των «δυναμικών metadata» από την Dolby, με την ανακοίνωση του HDR10+. Ως συνεργάτης της Samsung επιλέχθηκε η Amazon, λόγω της εμπλοκής της στις υπηρεσίες video streaming. H Samsung συνεργάστηκε με την Colorfront στον τομέα του transcoding για να χρησιμοποιήσει το Colorfront Transkoder. Για την ενσωμάτωση του HDR10+ στον HEVC codec, η Samsung έκανε χρήση τεχνογνωσίας της MulticoreWare.

H Samsung έχει ανακοινώσει ότι όλα τα μοντέλα HDR TV που βρίσκονται στη γκάμα της το 2017, θα αποκτήσουν δυνατότητα απεικόνισης HDR10+ μέσω firmware update.

Επί του παρόντος, οι LG, Sony και TCL χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους το Dolby Vision, ενώ σε συμφωνία με τη Dolby βρίσκονται και τα στούντιο Warner Bros, MGM, Universal.

Οι πρώτες πληροφορίες τη συνεργασία των Panasonic,  Samsung, και 20th Century Fox και το νέο πρότυπο HDR έγιναν γνωστές στην IFA 2017.

Previous Article

Media Streaming με κάθε τρόπο από τη D-Link στην IFA 2017

Next Article

Συνεργασία Nintendo-Western Digital για κάρτες μνήμης Nintendo Switch

Leave a Reply