MariSilicon Y: Επαναστατικό 24 bit / 192 kHz Bluetooth audio SoC από την Oppo!

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Marisilicon Y Bluetooth audio SoC

MariSilicon Y, 24 bit / 192 kHz Bluetooth audio SoC για mobile συσκευές! Και όμως, η Oppo έκανε αυτό που κανείς δεν είχε ως τώρα τολμήσει ( ή μπορέσει;) να κάνει αναπτύσσοντας το δικό της εξελιγμένο Bluetooth mobile audio SoC. Το SoC MariSilicon Y παρουσιάστηκε σήμερα στην OPPO INNO Day 2022 (Day One), που διεξήχθη στην Κίνα και μεταδόθηκε παγκοσμίως μέσα από τα επίσημα κανάλια της Oppo.

To καινοτόμο 24 bit / 192 kHz Bluetooth audio SoC, MariSilicon Y

Marisilicon Y Bluetooth audio SoC
Marisilicon Y Bluetooth audio SoC (Oppo)

Και όμως (ακόμη μια φορά!) η Oppo επέλεξε να επενδύσει στη δημιουργία ενός νέου Bluetooth SoC, σε μία τεχνολογία που στο μυαλό των περισσοτέρων είναι καταγεγραμμένη ως “commodity”. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο μπορεί ίσως να μοιάζουν εκ πρώτης όψεως. Η Oppo είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως και ο λόγος που πήρε αυτή την πρωτοβουλία είναι για να ξεφύγει από τα ευρέως διαδεδομένα “στεγανά” και από τους περιορισμούς που θέτουν στους στόχους της τα ήδη διαθέσιμα chip με δυνατότητα Bluetooth. 

Κατασκευάζοντας το δικό της Bluetooth audio SoC, η Oppo στοχεύει να σπάσει τα τεχνολογικά “bottleneck” και για να ανακαλύψει “εκ νέου” την ασύρματη εμπειρία ήχου για το μέλλον

Με βάση τις εξελισσόμενες απαιτήσεις των χρηστών, η OPPO παρατήρησε ότι λόγω των περιορισμών της τρέχουσας τεχνολογίας Bluetooth, οι χρήστες αναγκάζονται να θυσιάσουν την ποιότητα του ήχου στο βωμό της ευκολίας μιας ασύρματης σύνδεσης. Και καθώς η AI έχει εισαχθεί στις τεχνολογίες ήχου, οι χρήστες λογικό είναι να αναμένουν πιο καθηλωτικές μουσικές εμπειρίες και περισσότερους τρόπους εξατομίκευσης της μουσικής τους μέσα από το λεγόμενο computational audio.

Στην πραγματικότητα, η Oppo δεν ξεκίνησε τη σχεδίαση του MariSilicon Y Bluetooth audio SoC, από το μηδέν. Διαθέτει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στην ανάπτυξη τεχνολογίας ήχου “και πάθος για τη μουσική”. Θυμίζουμε μερικές από τις συσκευές που έχει παρουσιάσει η εταιρεία, όπως τις συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray, τις συσκευές αναπαραγωγής MP3, τα music phones και τα ασύρματα ακουστικά της σειράς Enco. 

Στα δύο χρόνια που διήρκησε ο σχεδιασμός του MariSilicon Y, τον Σεπτέμβριο του 2020, οι έμπειρες ομάδες R&D της OPPO συνεργάζονταν στενά για την κατασκευή του. Παρ’ όλαυτά είναι η πρώτη φορά που η OPPO σχεδιάζει ένα σύνθετο σύστημα ραδιοσυχνοτήτων που βασίζεται σε διαδικασίες αιχμής N6RF. Το MariSilicon Y είναι η πρώτη ολοκληρωμένη λύση SoC που αναπτύχθηκε από την OPPO, με δυνατότητες που υποστηρίζουν ανεξάρτητα ένα ολόκληρο σύστημα φορητών συσκευών.

24-bit / 192-kHz Bluetooth audio για mobile συσκευές

oppo MariSilicon Y, 24 bit / 192 kHz Bluetooth audio SoC for mobile devices - specifications
Οι τεχνικές προδιαγραφές του MariSilicon Y Bluetooth Audio SoC. (Oppo)

Το MariSilicon Y είναι το πρώτο Bluetooth SoC που βασίζεται στην τελευταία διαδικασία N6RF. Είναι εστιασμένο είναι στην παροχή της καλύτερης ποιότητας ήχου Bluetooth και υπολογιστικής ισχύος στο είδος του.

Με το MariSilicon Y που υποστηρίζε τα 192 KHz, μπορεί να μεταδοθεί για πρώτη φορά ήχος εξαιρετικά καθαρός χωρίς απώλειες 24 bit μέσω Bluetooth.

Η εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική ισχύς του MariSilicon Y θα μπορεί να υποστηρίξει την επόμενη γενιά εφαρμογών ήχου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας μια χωρική εμπειρία ακρόασης για ένα επίπεδο βύθισης που δεν έχει υπάρξει έως τώρα.

Μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσει επίσης περισσότερες δυνατότητες στον μελλοντικό υπολογιστικό ήχο.

Επιπλέον, η Oppo λέει ότι τα νέα δεδομένα στην ηχητική αναπαραγωγή που εισάγει το MariSilicon Y επιτυγχάνονται χωρίς επιπτώσεις στην αυτομία της φορητής συσκευής που το ενσωματώνει. Ενώ τα περισσότερα mainstream chip πραγματικού ασύρματου στερεοφωνικού (TWS) που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι κατασκευασμένα με διαδικασία λιθογραφίας 22 nm και ορισμένα κορυφαία τσιπ με 12 nm, η χρήση της πιο προηγμένης διαδικασίας N6RF από το MariSilicon Y μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την κατανάλωση ενέργειας κατά 66%.

Εξάλλου, το MariSilicon Y διαθέτει ενσωματωμένη μια αποκλειστική μονάδα NPU που μπορεί να εκτελεί αποτελεσματικά το σύνολο της ηχητικής επεξεργασίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη βελτίωση της απόδοσης ισχύος.

Θα δούμε και SoC για κύριους επεξεργαστές smartphone από τη Oppo;

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τα πλάνα της για το πότε το MariSilicon Y θα είναι εμπορικά διαθέσιμο μέσω κάποιας φορητής συσκευής, έδειξε σεβασμό απέναντι σε άλλα προϊόντα, τονίζοντας ότι οι κορυφαίες λύσεις που προσφέρονται από άλλους κατασκευαστές στον τομέα κινούνται με εύστοχο τρόπο ανταγωνιστικά προς όφελος των προϊόντων που ενσωματώνονται. 

Παράλληλα, η Oppo δεν απέκλεισε να παρέχει το MariSilicon Y σε άλλους κατασκευαστές, στο πλαίσιο των συνεργασιών της, τις οποίες στοχεύει να ενδυναμώσει περαιτέρω.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτύξει ακόμη και το δικό της κύριο SoC για mobile συσκευές, όπως τα smartphone, αρκούμενη στο να σχολιάσει ότι “η διαδικασία Έρευνας και Ανάπτυξης είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία” ότι “επί παρόντος εστιάζουμε ώστε βήμα-βήμα να ενδυναμώσουμε τις ικανότητες μας στο R&D” και θα σας κρατάμε ενήμερους για όποιες μελλοντικές εξελίξεις μας”.

Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι η απάντηση της Oppo στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή της παραγράφου είναι “όχι επί του παρόντος, τουλάχιστον”.

Previous Article

LG XBOOM ON: All-in-One ηχεία για Χριστουγεννιάτικα πάρτι

Next Article

OHealth H1: η πρωτότυπη συσκευή υγείας της Oppo