3ο Electric + Micro Mobility Forum

Author: Electronicanto newsroom Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
3ο Electric + Micro Mobility Forum 2023 πρόσκληση

Η εταιρία Smart Press διοργανώνει το 3ο Electric & Micro Mobility Forum, με σκοπό να εξερευνήσει το μέλλον των Μεταφορών, οι οποίες μεταμορφώνονται χάρη στην ηλεκτροκίνηση και τη μικρο-κινητικότητα. 

Παράλληλα, το συνέδριο θα αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες Μεταφορών θα βελτιώσουν τις ζωές μας σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το πλαίσιο αλλά και τους τρόπους για να ξεπεράσουμε κάθε σκόπελο και να συγκλίνουμε, ποσοτικά και ποιοτικά, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Πώς να παρακολουθήσετε το 3ο Electric & Micro Mobility Forum

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για εκθέτες, ομιλητές και επισκέπτες, ενώ το video stream των ομιλιών θα είναι διαθέσιμο on-demand. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά αλλά και να δοκιμάσουν (test drive) αρκετά ηλεκτρικά μοντέλα της αγοράς, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως σκούτερ/μοτοσυκλέτες, e-bikes και ηλεκτρικά πατίνια, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης.

Event: 3ο Electric & Micro Mobility Forum

Που: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων (map)

Πότε: 1 Ιουνίου 2023

Πραγματοποιήστε δωρεάν την εγγραφή σας εδώ

2ο Electric + Micro Mobility Forum, 2022

Ηλεκτροκίνηση

Η αγορά ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας βρίσκεται κοντά στην «κρίσιμη μάζα» της. Με τα σημεία φόρτισης στην επικράτεια να πλησιάζουν, πλέον, τα 2.500 και να αυξάνονται ταχύτατα, ένα EV μπορεί να καλύψει σχεδόν το 100% των καθημερινών αναγκών ενός ιδιώτη ή μιας επιχείρησης. Το μερίδιο των plug-ins αγγίζει ή και ξεπερνά, ενίοτε, το 10% επί του συνόλου της αγοράς επιβατικών, αγγίζοντας ένα σημαντικό ορόσημο. Ταυτόχρονα, οι στόλοι ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων μεγαλώνουν, ωφελώντας τόσο τις επιχειρήσεις (από πλευράς κόστους χρήσης, ανθρακικού αποτυπώματος κ.λπ.), όσο και την κοινωνία στο σύνολό της, μειώνοντας τη ρύπανση και την ηχορρύπανση στα αστικά κέντρα, αλλά και σε τουριστικές περιοχές. Το κοινό εξοικειώνεται με τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων και αν υπάρχει η δυνατότητα, τα προτιμά έναντι ενός συμβατικού μοντέλου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Είναι όλα «ρόδινα», όμως; Σαφώς και όχι. Η Ελλάδα «ασθμαίνει» πίσω από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές και ο στόλος οχημάτων της παραμένει από τους γηραιότερους στην Ευρώπη, με τα οχήματα μηδενικών εκπομπών να αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό του. Το δίκτυο φόρτισης, παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη το τελευταίο έτος, παραμένει ανεπαρκές σε αρκετά σημεία της χώρας. Ακόμα και τα υπάρχοντα σημεία φόρτισης χρήζουν βελτίωσης στον τομέα του user experience, ελλείψει ενός ενιαίου τρόπου εύρεσης, διασύνδεσης και πληρωμής.

Το περυσινό, 2ο Electric + Micro Mobility Forum ανέδειξε, επίσης, ορισμένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την απελευθέρωση της ηλεκτροκίνησης και της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας, αλλά και τις τεχνολογίες του μέλλοντος που πλησιάζουν στο… παρόν, όπως την υδρογονοκίνηση. Τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα θα πραγματευτεί το 3ο μας Forum, σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε στις ορθές πρακτικές που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Subscribe to our newsletter!

Μικρο-κινητικότητα

Η μικρο-κινητικότητα «κατέκτησε» την Ελλάδα μέσα σε μόλις 4 χρόνια και πλέον δεν υπάρχει γωνία της χώρας όπου να μην βρίσκεται ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο. Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών, το ίδιο το κοινό ανέδειξε τη χρησιμότητα των μέσων αυτών και ώθησε την αγορά σε ένα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Τα προγράμματα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» έδωσαν τη δυνατότητα σε αρκετούς κατοίκους και επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο σε προσιτή τιμή. Το last mile στον κλαδο των logistics βασίζεται όλο και περισσότερα στα ηλεκτρικά μέσα μικρο-κινητικότητας, με τα οφέλη που προαναφέραμε για επιχειρήσεις, πελάτες και την κοινωνία.

Ωστόσο, απαιτούνται θαρραλέα βήματα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθνικής στρατηγικής. Απαιτείται χώρος για τα μικρο-οχήματα, χώρος κίνησης όσο και στάθμευσης. Η κίνηση με ένα ελαφρύ, ηλεκτρικό δίκυκλο έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρικά οχήματα και είναι η μόνη λύση για τις βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος, τις πόλεις για ανθρώπους. Απαιτείται η συνέχεια και επέκταση των κινήτρων για χρήση αυτών των μέσων, έναντι των τυπικών τετράτροχων επιβατικών, στον αστικό ιστό. Απαιτείται η απόδοση προτεραιότητας στα οχήματα μικρο-κινητικότητας και τους πεζούς, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Παράλληλα, η άνοδος των ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων, σε συνδυασμό με την ισοδυναμία των αδειών κυκλοφορίας, άνοιξαν το δρόμο για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και λοιπόν μικρο-οχημάτων. Τα e-mopeds, όπως και τα μεγαλύτερα ηλεκτρικά σκούτερ και μοτοσυκλέτες διαρκώς αυξάνονται σε αριθμό και προσφέρουν ίσως την πιο ρεαλιστική επιλογή «ηλεκτροκίνησης» σε μικρές και μεγάλες πόλεις, όπως και σε περιοχές ήπιας κινητικότητας. Τα microcars / nanocars δίνουν μια επιλογή που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα για τους νέους (και όχι μόνο). Ένα νέο κοινό, το οποίο συνειδητά δεν επέλεγε να κινηθεί με δίκυκλο στο παρελθόν, πλέον αλλάζει νοοτροπία και συνήθειες. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε και να προστατεύσουμε τους χρήστες αυτούς, με κάθε δυνατό τρόπο.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Vodafone RED με απεριόριστη ομιλία και διπλάσια data από 17 ευρώ το μήνα

Next Article

Lenovo Digital Workplace Solutions – managed λύσεις για την υβριδική εργασία