Τερματισμός λειτουργίας του Google+ – πιθανή διαρροή δεδομένων

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Google plus logo

Η Alphabet ανακοίνωσε τον τερματισμό λειτουργίας του Google+. Πιθανή διαρροή δεδομένων για έως 500.000 λογαριασμούς χρηστών. 
Η Alphabet, μητρική εταιρία της Google, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη λειτουργία του Google+. Δεδομένα έως και 500.000 λογαριασμών χρηστών του Google+ μπορεί να εκτέθηκαν σε εξωτερικούς προγραμματιστές. Η ευπάθεια έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του Google+ το διάστημα μεταξύ του 2015 και του Μαρτίου 2018, οπότε και οι προγραμματιστές της Google εντόπισαν και διόρθωσαν το κενό ασφαλείας.

Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα, κυρίως λόγω φόβων για ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές, αναφέρει η Wall Street Journal, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

“H ευπάθεια σήμαινε ότι ορισμένες πληροφορίες στο προφίλ του Google+ που οι χρήστες θεωρούσαν ως ιδιωτικές, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το επάγγελμα, το φύλο ή η ηλικία ενός ατόμου, που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί σε τρίτους”, αναφέρει η Google σε ανάρτηση στο blog της.

“Δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος προγραμματιστής γνώριζε αυτό το σφάλμα ή καταχράστηκε το API και δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν τυχόν δεδομένα προφίλ”, αναφέρει η Google στην ίδια ανάρτηση. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποιους χρήστες θα έπρεπε να ενημερώσει, αν υπήρξε όντως κακή χρήση ή εάν υπήρχαν ενέργειες που ένας προγραμματιστής, ή ένας χρήστης, θα μπορούσε να κάνει ως απάντηση.

Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το ζήτημα την περασμένη άνοιξη, εν μέρει λόγω φόβων ότι η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε σε ρυθμιστικό έλεγχο και θα προκαλούσε ζημιά στη φήμη της, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το περιστατικό και τα έγγραφα που εξετάστηκαν από την Wall Street Journal.

Ως μέρος της απάντησής της στο περιστατικό, η Alphabet Inc. ανακοίνωσε ένα σαρωτικό σύνολο μέτρων για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων που περιλαμβάνουν μόνιμo τερματισμό όλων των λειτουργιών του Google+ για τους καταναλωτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, ήταν ενήμερος επί του σχεδίου να μην ειδοποιηθούν οι χρήστες, στο οποίο κατέληξε εσωτερική επιτροπή της εταιρίας, λέει η WSJ στο δημοσίευμά της.

Previous Article

Nokia 7.1: Οθόνη PureDisplay με HDR 10 και οπτικά Zeiss

Next Article

Αναστολή του Windows 10 October 2018 Update (version 1809)