Χάκερ εισέβαλαν στην Cosmote

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
COSMOTE logo

Διαρροή στοιχείων εκατομμυρίων κλήσεων διαπιστώθηκε στην Cosmote, μετά από κυβερνοεπίθεση στα συστήματα της εταιρείας.

Θύμα cyberattack η Cosmote. Η εταιρεία ανίχνευσε τα ίχνη μη εξουσιοδοτημένης εξαγωγή αρχείου από τα συστήματά της. Το αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Στο αρχείο διαρροής περιλαμβάνανταν ακόμη, ο τύπος συσκευής, IMSΙ (International Mobile Subscriber Identity, ο μοναδικός 15ψήφιος κωδικός για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας), ηλικία, φύλο, ARPU (Μέσο Εσοδο ανά Χρήση- Average Revenue per User), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών Cosmote. Τα στοιχεία που διέρρευσαν χρησιμοποιούνται από την Cosmote για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν διέρρευσαν συνομιλίες ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις, κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών.

Η Cosmote διευκρινίζει ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών.

Πώς αντέδραση η Cosmote στην επίθεση των χάκερ

Η Cosmote απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου», αναφέρει η ανακοινωση της εταιρείας.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές επιπτώσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών

Cosmote: Αποκούει 500 χιλιάδες cyberattacks το μήνα

Οι κυβερνοεπιθέσεις (cyberattacks) στα συστήματα ΙΤ εταιρειών και οργανισμών είναι καθημερινές και λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ενημερώνει η Cosmote, τα συστήματα κυβερνοασφάλειάς της αποκρούουν κάθε μήνα περισσότερες από 500 χιλιάδες κακόβουλες επιθέσεις και επιθέσεις DDoS (Distributed Denial-of-Service, επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών).

Για τους συνδρομητές της Cosmote επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε ουδεμία ενέργεια. H εταιρεία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, εν αναμονή ανέρτησης στο website της εταιρείας περισσότερων διευκρινήσεων.

Previous Article

ACS-GIVMED ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινωνική δράση δωρεάς φαρμάκων

Next Article

Πανίσχυρα iPhone 12 5G με επεξεργαστή A14 Bionic