L4S: Vodafone και Nokia “τελειώνουν” το gaming lag με νέα τεχνολογία δικτύου

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
L4S

Μια νέα τεχνολογία L4S που υπόσχεται σχεδόν μηδενισμό της καθυστέρησης δικτύου χωρίς επιπτώσεις στην ταχύτητα δοκιμάστηκε με επιτυχία από τη Vodafone και τη Nokia και η οποία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην οικιακή ευρυζωνική εμπειρία των πελατών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιχνίδια ή βιντεοκλήσεις.

Η δοκιμή έγινε σε παθητικό οπτικό δίκτυο από άκρο σε άκρο – end-to-end PON.

Το L4S, μια καινοτομία των Nokia Bell Labs, σημαίνει “Low Latency, Low Loss, and Scalable” (χαμηλή καθυστέρηση, χαμηλές απώλειες και κλιμακούμενη απόδοση). Πρόκειται για μια πρότυπη τεχνολογία της Internet Engineering Task Force (IETF) που στόχος της είναι να αντιμετωπίσει μια σημαντική πηγή μέγιστης καθυστέρησης στο Διαδίκτυο: τις καθυστερήσεις ουράς [queuing delays]. Η καθυστέρηση ουράς συμβαίνει όταν τα πακέτα περιμένουν αδρανώς σε απομονωτές στο δίκτυο [buffers], για παράδειγμα σε δρομολογητές και μόντεμ, πριν προωθηθούν.

Οι δύο εταιρείες κατάφεραν να μειώσουν τον ως λανθάνοντα χρόνο, γνωστό ως latency, που απαιτείται για την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, από 550 ms στα 12 ms, διατηρώντας ταυτόχρονα γρήγορες ταχύτητες. Η καθυστέρηση μειώθηκε περαιτέρω σε μόλις 1,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όταν χρησιμοποιήθηκε καλώδιο ethernet αντί Wi-Fi στην τελική σύνδεση.

Η τεχνολογία δικτύωσης L4S επιτυγχάνει σταθερά σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στην ουρά αναμονής πακέτων, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο φορτίο υφίσταται το δίκτυο. Εξαλείφοντας τις καθυστερήσεις στην ουρά, το L4S εξαλείφει τις μεγάλες διακυμάνσεις στην καθυστέρηση χωρίς να διακυβεύονται οι ταχύτητες του δικτύου.

Στις εργαστηριακές δοκιμές, η Vodafone και η Nokia Bell Labs κατάφεραν να μειώσουν τον ως λανθάνοντα χρόνο, to γνωστό latency, που απαιτείται για την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, από 550 ms στα 12 ms, διατηρώντας ταυτόχρονα γρήγορες ταχύτητες. Η καθυστέρηση μειώθηκε περαιτέρω σε μόλις 1,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όταν χρησιμοποιήθηκε καλώδιο Ethernet αντί Wi-Fi στην τελική σύνδεση.

Για να επιτύχουν τον σκοπό τους, οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια νέα αρχιτεκτονική L4S, την RFC 9330, η οποία δημιουργήθηκε από τη Nokia Bell Labs.

Η τεχνολογία δικτύωσης L4S RFC 9330 επιτυγχάνει σταθερά σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στην ουρά πακέτων, ανεξάρτητα από το πόσο φορτίο κίνησης έχει το δίκτυο. Με την εξάλειψη των καθυστερήσεων στην ουρά, το L4S RFC 9330 καταργεί μεγάλες διακυμάνσεις στον λανθάνοντα χρόνο, χωρίς να επιβαρύνει τις ταχύτητες δικτύου.

Η L4S RFC 9330 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε σύνδεση πρόσβασης, κινητής ή σταθερής.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Επίσημο: Τα Public πλέον προσφέρουν τα πάντα άτοκα, χωρίς κάρτα

Next Article

LG soundbars 2024