Οι πρώτοι “like-a-desktop” κβαντικοί υπολογιστές έφτασαν – τιμές

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι "like-a-desktop" κβαντικοί υπολογιστές - τιμές

Οι κβαντικοί υπολογιστές (quantum computers) σαν “desktop” που προσφέρει η SpinQ είναι πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τα ταχύτερα μοντέλα της IBM, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να μεταφερθούν, καθώς τα βάρη τους ποικίλλουν από 14kg-44kg.

Οι τιμές των πρώτων κβαντικών υπολογιστών που μοιαζουν με συμβατικούς desktop υπολογιστές είναι ακόμα πολύ υψηλές – όχι όμως δυσθεώρητες. Με επεξεργαστές 2 qubit και 3 qubit, αυτά τα συστήματα είναι μάλλον εκπαιδευτικές λύσεις που εισάγουν τους χρήστες στον κβαντικό προγραμματισμό.

Σαν (βαριά) desktop: Οι κβαντικοί υπολογιστές Gemini Mini, Gemini και Triangulum της SpinQ

Ο πιο προσιτός κβαντικός υπολογιστής Gemini Mini της SpinQ (SpinQ)
Ο πιο προσιτός κβαντικός υπολογιστής Gemini Mini της SpinQ (SpinQ)

Τα μοντέλα φορητών κβαντικών υπολογιστών Gemini Mini, Gemini και Triangulum από την SpinQ / Switch-Science είναι πολύ μικρότερα από τους πιο γρήγορους κβαντικούς υπολογιστές, με την υπολογιστική τους ισχύ να μειώνεται αναλογικά με το μέγεθος.

Για παράδειγμα, σε σύγκριση με το Osprey QPU της IBM που ενσωματώνει 433 qubit, οι φορητοί επεξεργαστές της SpinQ διαθέτουν έως 3 qubit. Φυσικά, λόγω του μειωμένου μεγέθους, η τεχνολογία qubit είναι επίσης πιο… entry-level. Αντί για υπεραγώγιμα qubit που απαιτούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο φορητός κβαντικός υπολογιστρής έρχεται με qubit που λειτουργούν με βάση τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας δεν “αποσφραγίζει” τις ιδιότητες του κβαντικού εναγκαλισμού που κάνουν τους QPU δυνητικά ταχύτερoυς από τους επεξεργαστές τρανζίστορ.

Τιμές και χαρακτηριστικά των πρώτων φορητών κβαντικών computer

Gemini Mini, quantum computer (SpinQ)
Gemini Mini, quantum computer (SpinQ)

Ο πιο προσιτός κβαντικός υπολογιστής της SpinQ είναι το μοντέλο Gemini Mini. Έχει διαστάσεις 200 x 350 x 260 mm, ζυγίζει 14 kg και διαθέτει επεξεργαστή dual-qubit που προσφέρει περισσότερο από 20 ms χρόνο συνοχής με περισσότερες από 10 λειτουργίες πύλης ανά κύκλωμα dual-qubit ή περισσότερες από 30 λειτουργίες ανά μεμονωμένο qubit. Είναι το μόνο μοντέλο με ενσωματωμένη οθόνη που διευκολύνει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έως και 18 αλγόριθμους demo με τεκμηρίωση και εκπαιδευτικό υλικό. Η συσκευή απαιτεί ισχύ 60 W και η τιμή της σε ιαπωνικό γιεν αντιστοιχεί σε $8.100 ΗΠΑ.

Ο 2 qubit κβαντικός υπολογιστής Gemini μοιάζει πολύ με συμβατικό desktop με μοντέρνο case. Οι διαστάσεις του είναι 600 x 280 x 530 mm και ζυγίζει 44 kg. (spinQ)
Ο 2 qubit κβαντικός υπολογιστής Gemini. Οι διαστάσεις του είναι 600 x 280 x 530 mm και ζυγίζει 44 kg. (spinQ)

Το μεσαίας κατηγορίας μοντέλο Gemini, δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε… πολύ φορητό, καθώς μοιάζει με θήκη πύργου υπολογιστή με διαστάσεις 600 x 280 x 530 mm και ζυγίζει 44 kg. Οι απαιτήσεις ισχύος αυξάνονται στα 100 W, αλλά ο επεξεργαστής εξακολουθεί να διαθέτει μόνο 2 qubit με την ίδια συνοχή 20+ ms. Ωστόσο, 1 qubit μπορεί να επεξεργαστεί 200 λειτουργίες πύλης, ενώ το κύκλωμα dual-qubit είναι ικανό για 20 λειτουργίες πύλης. Η τιμή του μεσαίου μοντέλου κβαντικού υπολογιστή της SpinQ είνα $41.500 ΗΠΑ.

O flagship desktop κβαντικός υπολογιστής quantum computer της SpinQ, Triangulum. (SpinQ)
O flagship quantum computer της SpinQ, Triangulum. (SpinQ)

Το flagship μοντέλο Triangulum κοστίζει περίπου 57.400$. Παρά το μεγαλύτερο κουτί που έχει διαστάσεις 610 x 330 x 560 mm, το βάρος του είναι 40kg. Διαθέτει πιο προηγμένο επεξεργαστή 3 qubit με χρόνους συνοχής 40+ ms για εκτεταμένους χρόνους εργασίας, ωστόσο η ισχύς επεξεργασίας μειώνεται σε 40 λειτουργίες πύλης ανά μεμονωμένο qubit ή 8 λειτουργίες πύλης ανά κυκλώματα διπλού ή τριπλού qubit. Για τους αυξημένους χρόνους συνοχής, ο Triangulum απαιτεί ισχύ 330 W.

Πηγή

Previous Article

H Samsung αναπτύσσει την πρώτη DRAM DDR5 12nm

Next Article

Η Samsung έλαβε το 2022 SEAL Business Sustainability Award