Το πιο ενδιαφέρον προϊόν της Sony στην IFA 2019

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Sony SA-Z1 ελλάδα

Στο πλαίσιο της IFA 2019 η Sony ανακοίνωσε μια σειρά από νέα προϊόντα σε διαφορετικούς τομείς. Αυτό είναι το περισσότερο ενδιαφέρον…

Η τελευταία προσθήκη της Sony στη σειρά Signature είναι το σύστημα ηχείων near field, SA-Z1. Αυτό το σύστημα ηχείων είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να ακούν μουσική με ανάλυση και χωρική αναπαράσταση στον προσωπικό τους χώρο, λέει η εταιρεία. Η ποικιλία των εισόδων που ενσωματώνει έχει στόχο την εύκολη εγκατάσταση χωρίς να απαιτείται αναδιάταξη των συνοδών ή αλλαγή των ακουστικών που ήδη διαθέτετε. Μέρος της σειράς Signature της Sony, το SA-Z1 για να επιτύχει υψηλές ηχητικές επιδόσεις εκμεταλλεύεται την πολυετή εμπειρία της Sony συνδυάζοντας τις ακουστικές, ηλεκτρονικές και τεχνολογίες επεξεργασίας ηχητικών σημάτων.

Sony SA-Z1
Το σύστημα ηχείων near filed, SA-Z1, ανήκει στη σειρά Sony Signature. (φωτό: Sony)

Ήχος Sony Signature

Στόχος της σειράς Signature είναι να μετατρέψει την ηχητική ακρόαση σε αίσθηση, αναφέρει η Sony χαρακτηριστικά.

Sony SA-Z1 (φωτό: Sony)

Η βασική ιδέα της ακουστικής σχεδίασης του SA-Z1 είναι να αποτελεί ιδανική σημειακή πηγή. Η φυσική διάταξη των μεγαφώνων, μαζί με την χρονική ευθυγράμμιση των ηχητικών κυμάτων από κάθε μονάδα οδηγού, είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας, λέει η Sony. H ομοαξονική διάταξη των woofer και tweeters είναι μια ιδανική φυσική διάταξη, για την ομογενοποίηση των ήχων από κάθε οδηγό. Η Sony επιδίωξε την ακρίβεια της ομοαξονικής διάταξης σε τάξη μικρομέτρων. Η χρονική ευθυγράμμιση των ηχητικών κυμάτων επιτυγχάνεται με και χρήση του αποκλειστικού αλγορίθμου της Sony στον επεξεργαστή FPGA. Ο επεξεργαστής ρυθμίζει με ακρίβεια το χρονισμό κάθε εξόδου της μονάδας οδήγησης, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται το ηχητικό μέτωπο των επιμέρους ηχητικών κυμάτων. Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία, το SA-Z1 αναπαράγει υψηλό επίπεδο ανάλυσης και πεδίου, “όπως ποτέ δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν από ηχεία”, λέει η Sony.

Sony SA-Z1 ελλάδα
Στο εμπρόσθιο σύστημα μεγαφώνων του SA-Z1, τα τουίτερ είναι τοποθετημένα με ακρίβεια μικρομέτρων. (φωτό: Sony)

Η Sony περιγράφει με πειστικό τρόπο τη διαφορά στην ηχητική ποιότητα μεταξύ των οικονομικών συσκευών που κατακλύζουν ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια (και από την ίδια) και του συστήματος ηχείων SA-Z1. Σύμφωνα με τη Sony, τα ηχεία SA-Z1 αναπαράγουν με ρεαλιστικό τρόπο ευρύ και βαθύ ακουστικό πεδίο. Και κάνουν παρελθόν “το στενό και επίπεδο ήχο, όπου αισθάνεστε μόνο την μπροστινή πλευρά του συστήματος ηχείων”. Τα ηχεία SA-Z1 μπορούν να κάνουν αισθητό το ύψος και το βάθος της μουσικής χάρη στη διάταξη “Tsuzumi” με πλευρικούς αγωγούς. Το Tsuzumi είναι ένα είδος παραδοσιακού ιαπωνικού τυμπάνου που παίζεται με το χέρι. Η οριζόντια αντίθετη διάταξη των δύο γούφερ προκαλεί αλληλοεξουδετέρωση των δονήσεων τους, λέει η Sony. Ο ήχος από το βοηθητικό woofer ακτινοβολείται από τον πλευρικό αγωγό δημιουργώντας χωρικό ακουστικό πεδίο.

tsuzumi ελλάδα
Παραδοσιακό ιαπωνικό κρουστό όργανο Tsuzumi. (φωτό: Wikimedia Commons)

Το σύστημα I-ARRAYTM αποτελείται από τρία tweeters που λειτουργούν μαζί ως ένα, για να εξασφαλίσουν μεγάλη ευκρίνεια και να προσφέρουν πλούσια μουσική έκφραση. Η διάταξη των tweeters είναι μια χειρουργική διαδικασία, τονίζει η εταιρεία. Η χωρίς μελέτη διάταξη, εύκολα οδηγεί σε παρεμβολές κυμάτων που καταστρέφουν την απόκριση συχνότητας. Η προηγμένη τεχνολογία φυσικής προσομοίωσης της Sony, βασισμένη σε υπολογιστή, βρήκε ένα μόνο σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει παρεμβολή.

Ο D.A. Hybrid Amplifier Circuit προέρχεται από τον ενισχυτή ακουστικών TA-ZH1ES της σειράς Signature σειράς έχει χρησιμοποιηθεί με έναν νέο για τη σειρά ημιαγωγό ισχύος GaN (νιτριδίου του Gallium). Το GaN μειώνει σημαντικά την παραμόρφωση και δίνει ικανότητα αναπαραγωγής στα 100kHz στον υβριδικό ενισχυτή.

Το SA-Z1 διαθέτει άκαμπτη και χωρίς συντονισμούς δομή σασί για να προσφέρει καθαρό ήχο, λέει η Sony. Το περίβλημα αποτελείται από έξι αλουμινένιες πλάκες. Κάθε πλάκα συνδέεται με έναν ειδικό τρόπο εμπνευσμένο από παραδοσιακές ιαπωνικές μεθόδους κατασκευής.

Οι συνδέσεις

Η Sony λέει ότι μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα το SA-Z1 στο τρέχον set-up χάρη στην ποικιλία ψηφιακών και αναλογικών εισόδων. PC, Walkman και άλλες πηγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το SA-Z1 έχει σχεδιαστεί για χρήση στον προσωπικό χώρο, όπως το desktop set-up.

SA-Z1: Πλήθος ρυθμίσεων ήχου

SA-Z1, DMP-Z1
Τα ηχεία SA-Z1 μαζί με το Digital Media playaer Sony DMP-Z1. (φωτό: Sony)

Το SA-Z1 διαθέτει τέσσερις ρυθμίσεις για τον ήχου, με τις προεπιλεγμένες θέσεις να είναι οι καταλληλότερες. Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της συμμετοχής του αναλογικού ενισχυτή και του ψηφιακού ενισχυτή, ελέγχου του βοηθητικού woofer, της συχνότητας αποκοπής του woofer και της προσαρμογής της χρονικής ευθυγράμμισης του “βοηθητικού τουίτερ”.

Το SA-Z1 θα διατίθεται στην τιμή των € 7.000, περίπου, και θα είναι διαθέσιμο από την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της Sony για την Ελλάδα, τα ηχεία Signature SA-Z1 δεν θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας.

Previous Article

LG OLED TV 2019 με G-Sync μέσω HDMI 2.1

Next Article

Honor PocketVision: app με ΑΙ για άτομα με προβλήματα όρασης