Cambridge Audio Aeromax 2 review / Aero 9 – ηχεία πολλαπλών ρόλων

Author: No Comments Share:
cambridge audio aeromax 2 black

Τα Aeromax 2 είναι ένα αντισυμβατικό σύστημα ηχείων που ισορροπεί με τρόπο που-πρέπει-να-το-ακούσεις-για-να-το-πιστέψεις, ανάμεσα στον κινηματογραφικό ήχο και στα σύγχρονα μουσικά mix και remaster.

Τα flagship ηχεία της Cambridge Audio, Aeromax 2, μόνα τους ή σε συνδυασμό με το υπογούφερ Aero 9, αποτελούν ιδανική αρχική επιλογή για το χτίσιμο ενός πολυκαναλικού ηχητικού συστήματος ικανού να αναπαράγει επάξια, τόσο τον κινηματογραφικό ήχο, όσο και τα σύγχρονα μουσικά audio track.

ΣυνΠλην
+ Μεγάλη ηχητική εικόνα
+ Ομοιογενές ηχητικό πεδίο
+ Εκτεταμένο και καλά ελεγχομενο χαμηλό
+ Στιβαρή κατασκευή
– Σχετικά “λεπτές” υψηλές συχνότητες

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Cambridge Audio Aeromax 2

 • Τιμή: €650
 • Τύπος: Ηχείο βάσης 2 δρόμων-2 μεγαφώνων, bass-reflex
 • Ευαισθησία: 90dB/W/m
 • Αντίσταση: 8Ω
 • Απόκριση συχνότητας: 40Hz – 22kHz
 • Μεγάφωνα: 1 x 2″ BMR, 1 x 6,5″ woofer
 • Συχνότητα cross: 250Hz
 • Συνιστώμενη ισχύς ενισχυτή: 25-120W
 • Διαστάσεις: 203 x 370 x 335mm
 • Βάρος: 7,24kg

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Cambridge Audio Aero 9

 • Τιμή: €450
 • Τύπος: Ενεργό υπογούφερ 
 • Ισχύς: 500W
 • Απόκριση συχνότητας: 21Hz – 200Hz
 • Μεγάφωνα: 1 x 10″, 1 x 10″ ABR (Auxiliary Bass Radiator) 
 • Συχνότητα cross (ενεργό):  40Hz – 200Hz
 • Συνιστώμενη ισχύς ενισχυτή: 25-120W
 • Διαστάσεις: 2330 x 340 x 355mm 
 • Βάρος: 11,7kg

Την πρώτη φορά -πριν κάποια χρόνια- που συνάντησα και περιεργάστηκα τα Aeromax 2, κατά την επίσκεψή μου σε ένα κατάστημα high end audio, κίνησαν έντονα την περιέργειά μου. H σχεδιαστική επιλογή της Cambridge Audio, σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή της υψηλής περιοχής για το ηχείο αυτό, δεν μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να περάσει απαρατήρητη. Η extreme κίνηση αντικατάστασης της “σίγουρης λύσης” των tweeter θόλου, θα ήταν παρακινδυνευμένη, αν δεν υποστηριζόταν από μια άλλη που άξιζε να φέρει την υπογραφή της εταιρείας, σκέφτηκα. Εκείνη την ημέρα δεν κατάφερα να ακούσω τα Aeromax, όμως η τύχη τα έφερε πάλι στο δρόμο μου προσφέροντας μου την ευκαιρία να “παίζω” μαζί τους για χάρη ενός κανονικού review, με τη συνεργασία της Wavemotion

aeromax 2 λευκό
Τα Aeromax 2 διαθέτουν στιβαρή κατασκευή και υψηλής ποιότητας φινίρισμα σε λευκή ή μαύρη λάκα. Κύριο χαρακτηριστικό της flagship σειράς ηχείων της Cambridge Audio είναι οι επίπεδες μονάδες BMR που είναι επιφορτιμένες με την αναπαραγωγή της μεσαίας και υψηλής περιοχής του φάσματος. (φωτό: Cambridge Audio)

Κύριο χαρακτηριστικό της flagship σειράς Aeromax και, φυσικά, των Aeromax 2 είναι τα μεγάφωνα BMR, τα οποία βρίσκονται στη θέση που σε ένα συμβατικό ηχείο θα βρίσκονταν, για παράδειγμα, τα tweeter θόλου. Η τοποθέτηση των μονάδων BMR (Balanced Mode Radiator) είναι αυτή που καθορίζει την απόδοση των Aeromax. Κάποιοι περισσότερο συντηρητικοί φίλοι της υψηλής πιστότητας, ίσως είναι επιφυλακτικοί για λόγους αρχής απέναντι στις επίπεδες μονάδες που εκτελούν πιστονική κίνηση και είναι επιφορτισμένες με την αναπαραγωγή των υψηλών συχνοτήτων. Όποιες και αν είναι οι σκέψεις τους, αυτό που μπορούμε να τους πούμε, για αρχή, είναι πώς δύσκολα θα μαντέψουν το σύνολο των ηχητικών χαρακτηριστικών που συστήνουν τα ηχεία Aeromax 2. 

aeromax 2 bass reflex
H μεγάλη οπή ανάκλασης των χαμηλών συχνοτήτων βρίσκεται κάτω ακριβώς από το woofer 6,5 ιντσών. Το μεγάφωνο, πρακτικά, είναι επιφορτισμένο σχεδόν αποκλειστικά με την αναπαραγωγή της χαμηλής περιοχής του φάσματος, καθώς η συχνότητα cross είναι ορισμένη στα 250Hz. (φωτό: Cambridge Audio)
aeromax 2 συνδέσεις
Η καλής ποιόητας μπόρνες του Cambridge Audio Aeromax 2 δέχονται βύσματα τύπου μπανάνα, ή γυμνό καλώδιο. Δεν υποστηρίζεται διπλοκαλωδίωση. (φωτό: Cambridge Audio)

Τα Aeromax 2 σε μουσικούς και κινηματογραφικούς ρυθμούς 

Τα μικρά ηχεία βάσης της Cambridge Audio Aeromax 2 κατάφεραν να με κερδίσουν από τα πρώτα λεπτά των ακροάσεων. Το ακούσμα διαθέτει μια σπάνια συναντώμενη καθαρότητα, για την κατηγορία τιμής, η οποία διαπιστώνεται άμεσα μεν, χρειάζεται όμως περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, δε. Σημείο κλειδί είναι οι στέρεες βάσεις του ακούσματος, η καλά δεμένη χαμηλή περιοχή η οποία είναι προϊόν της στιβαρής και καλοκουρδισμένης καμπίνας bass-reflex των Aeromax 2. Ένας μικρός, ή μεσαίος, χώρος γεμίζει άνετα και ευχάριστα από τις στάθμες και την απόδοση των ηχείων χαμηλά. Η χαμηλή περιοχή δένει με τη χαμηλομεσαία με τρόπο που πολλά ηχεία υψηλότερου κόστους θα ζήλευαν. Απουσιάζουν συντονισμοί και εκείνη η ασάφεια, η οποία συχνά απαντάται στα χαμηλομεσαία. Δεν είναι μόνο η ποιότητα των μεγαφώνων και των υλικών που χρησιμοποιούνται στο crossover, αλλά και η συχνότητα cross που έχει οριστεί: 250Hz. Έτσι, το σύνολο σχεδόν της μεσαίας περιοχής αναπαράγεται από την μονάδα BMR. Οι μεσαίες συχνότητες του φάσματος είναι ομοιογενείς και φαινομενικά είναι flat. Τα συριστικά δεν υπερτονίζονται και οι φωνές διαθέτουν αέρα και “αναπνέουν” συχνοτικά. Απολαυστικά είναι τα έγχορδα – φυσικά και ηλεκτρικά. Αν είστε φίλος της κιθάρας θα λατρέψετε το ηχείο αυτό. Αν δεν είστε, μπορεί να λατρέψετε το όργανο εξαιτίας του ηχείου αυτου! 

Τα Aeromax 2 διαθέτουν δυναμισμό, ο οποίος εκτοξεύεται με την προσθήκη του φυσικού συνοδού τους, του υπογούφερ Aero 9. Το ηχείο δεν φοβάται τις υψηλές στάθμες και η συμπίεση αργεί να έρθει για τα δεδομένα της κατηγορίας. Με την παρουσία του Aero 9, οι στάθμες ανεβαίνουν, το χαμηλό γίνεται πλουσιότερο και, φυσικά, τα κινηματογραφικά εφέ είναι περισσότερο εντυπωσιακά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στιγμές (κακώς εννοούμενης, φυσικά) υπερβολής δεν ζήσαμε από το συνδυασμό, οπότε για όσους ζητούμενο είναι ο “κινηματογραφικός θόρυβος”, θα σας προτείναμε να στραφείτε κάπου αλλού, πιο οικονομικά. 

Επανερχόμενοι σε μουσικούς ρυθμούς, οι υψηλές συχνότητες εμφανίζονται περισσότερο λεπτές από ό,τι έχουμε συνηθίσει στα tweeter θόλου. Μπορεί η έκταση να είναι σχετικά περιορισμένη, αλλά το ίδιο και περισσότερο περιορισμένοι φαίνεται ότι είναι οι συντονισμοί που συνοδεύουν  τις κλασικές σχεδιάσεις. Είμαστε σε θέση να το υποστηρίξουμε αυτό καθώς, με έναν περίεργο -με βάση τη συμβατική προσέγγιση- τρόπο, τα Aeromax 2 δεν στερούνται αναλυτικότητας. Κάθε άλλο μάλιστα.

3D ηχητική εικόνα

Ένα από τα περισσότερο ενδιαφέροντα σημεία απόδοσης των Aeromax 2 είναι η ηχητική εικόνα που δημιουργούν μπροστά και εκατέρωθεν από τον ακροατή. Χωρίς τη χειρουργική ακρίβεια των (πολύ καλών και πολύ ακριβότερων) tweeter θόλου, οι μονάδες BMR στήνουν μια εικόνα μεγάλη σε βάθος, με διακριτές διαβαθμίσεις στον εγκάρσιο άξονα. Σαφής είναι η τοποθέτηση των οργάνων και των φωνών κατά μήκος της σκηνής. Τα ηχεία κάνουν δυνατή τη μετακίνηση του ακροατή από τη θέση ακρόασης, χωρίς να τον “τιμωρούν” για την παρέκκλισή του από το ιδανικό, μερικά εκατοστά δεξιά ή αριστερά. Η ευχέρεια αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη εικόνα που δημιουργούν τα ηχεία είναι, στην πράξη, ιδιαίτερα χρήσιμη στο Home Cinema.

Να αγοράσω το Cambridge Audio Aeromax 2;

Το Aeromax 2 διαθέτει μια σειρά από ηχητικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ικανό να αποδίδει πολύ καλά σε τόσο κατά την αναπαραγωγή κινηματογραφικού ήχου, όσο και κατά την αναπαραγωγή σύγχρονης μουσικής. Η μεγάλη εικόνα που δημιουργεί το ηχείο, σε συνδυαμό με την ικανότητά του να εξαφανίζεται από το χώρο, αλλά και η ευχέρεια που προσφέρει στην επιλογή θέσης ακρόασης, το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για εκείνον που τώρα ξεκινά το χτίσιμο ενός ποιοτικού, με όχι υψηλό κόστος, συστήματος οικιακού κινηματογράφου αποτελούμενου από διακριτές συσκευές. Την ίδια στιγμή, οι μονάδες BMR δείχνουν ότι είναι με τέτοιο τρόπο κουρδισμένες από την Cambridge Audio ώστε να διαχειρίζονται με επιτυχία την υψηλή περιοχή στις σύγχρονες μίξεις και στα remaster.

Aeromax 2 μαύρο
(φωτό: Cambridge Audio)

Info: Cambridge Audio

Info: Wavemotion, τηλ.  210 924 4505

Previous Article

LG SN7Y Soundbar με AI Sound Pro – Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X

Next Article

Ξεκινά ο διαγωνισμός Nikon Photo Contest 2020-2021