JBL Bar 9.1 review – πλήρως ασύρματο Soundbar

Author: No Comments Share:
jbl bar 9.1 lifestyle

Με υψηλού βαθμού σχεδιαστική εφευρετικότητα, η JBL έχει εξοπλίσει το Bar 9.1, Dolby Atmos / DTS: X Soundbar, με ασύρματα surround ηχεία και ισχυρό subwoofer. 

Το JBL Bar 9.1 είναι ένα Soundbar με μοναδικά χαρακτηριστικά: Με απολύτως ασύρματα, φορητά, επαναφορτιζόμενα surround ηχεία, μπορεί να εισάγει με τρόπο πειστικό την υψηλή ηχητική εμπειρία στην καθημερινότητα του χρήστη, χωρίς να προκαλεί αναστάτωση στο καθιστικό.

ΣυνΠλην
+ Πλήρως ασύρματα ηχεία surround
+ Καινοτόμα σχεδίαση
+ Eυελιξία τοποθέτησης
+ Εύκολο calibration
+ Ευκολία χρήσης
+ Πλούσιο μπάσο
– Περιορισμένη ατάκα κατά την αναπαραγωγή μουσικής

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά JBL Bar 9.1

 • Τιμή: €999
 • Κανάλια: 5.1.4
 • Ισχύς: 820 W
 • Συνδέσεις: 1x HDMI-in, 1xHDMI eARC, 1x Optical-in, Bluetooth, Chromecast, AirPlay2, USB
 • Max SPL: 103dB
 • Απόκριση συχνότητας: 34Hz~20KHz
 • Συμβατότητα: HDMI HDCP v.2.3
 • Διαστάσεις Soundbar: 884x62x120 mm
 • Διαστάσεις δορυφόρων: 173x60x120 mm
 • Διαστάσεις υπογούφερ: 305x440x305 mm
 • Βάρος Soundbar: 3,64 kg
 • Βάρος δορυφόρου: 0,72 kg

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο σημαντικότερος λόγος επένδυσης σε μια ηχομπάρα, όπως η JBL Bar 9.1; Η ευκολότερη αναβάθμιση που μπορεί να κάνει κάποιος στο ηχητικό τμήμα ενός βασικού οπτικοακουστικού συστήματος είναι ένα Soundbar. Εδώ και πολλά χρόνια, από την απαρχή της έλευσης των λεπτών, flat τηλεοράσεων -για να είμαστε ακριβείς χρονικά-, τα soundtrack που συνοδεύουν τις εικόνες που προσφέρουν οι τηλεοράσεις (για τους προβολείς ούτε λόγος, φυσικά) είναι πολύ φτωχά, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, με πραγματικά ελάχιστες εξαιρέσεις από τον κανόνα. Με την έμφαση να δίνεται μόνο στην εικόνα, μόνο τα τελευταία ένα με δύο χρόνια παρατηρείται αναβάθμιση της ηχητικής απόδοσης των τηλεοράσεων. Αλλά ακόμη και και σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες αναβαθμίσεις παρατηρούνται αφορούν τα μεγάλα και ακριβά μοντέλα των κατασκευαστών. Αξίζει να τονίσουμε όμως ότι ακόμη και σε περιπτώσεις κορυφαίων μοντέλων TV, η προσθήκη μιας καλής ηχομπάρας, μπορεί να μεταμορφώσει προς το καλύτερο την εμπειρία του θεατή. Η αναβάθμιση αυτή δεν αφορά μόνο τις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά κάθε είδους περιεχόμενο. Πόσω μάλλον όταν το Soundbar που επιλέγεται για την αναβάθμιση αυτή είναι μια καινοτομικά καλοσχεδιασμένη μονάδα από την JBL.

jbl bar 9.1 - surround ηχειο
Τα surround ηχεία του JBL Bar 9.1 μπορεί να αποσπαστεί για να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση για τη θέαση κάποιας ταινίας, για παράδειγμα. Στη συνέχεια, μπορεί να συνδεθεί και πάλι στην κεντρική μονάδα για φόρτιση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η φόρτιση των ηχείων-δορυφόρων μπορεί να γίνει και με έναν συνηθισμένο φορτιστή smartphone, καθώς διαθέτουν αντίστοιχη υποδοχή. (φωτό: JBL)

JBL Bar 9.1: Μοναδική σχεδίαση – Οι κύριες τεχνολογίες

jbl bar 9.1 review ελληνικά
Εκ πρώτης όψεως το JBL Bar 9.1 μοιάζει με ένα συμβατικό Soundbar με υπογούφερ. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτά, τόσο στη λειτουργία όσο και στο set-up. (φωτό: JBL)

Ακόμη και χωρίς να ακούσει ποτέ κανείς το Bar 9.1 , διαβάζοντας και μόνο τα χαρακτηριστικά του, ή μόνο τις οδηγίες χρήσης, όπως πολλοί φίλοι αρέσκονται να κάνουν συστηματικά, θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα Soundbar που ξεχωρίζει από κάθε άλλο. Τυπικά, πρόκειται για μια ηχομπάρα 5.1.4 καναλιών -από τα οποία έχει εμπνευστεί η ονομασία της. Η κεντρική μονάδα φιλοξενεί συνολικά 5 κανάλια, τα οποία είναι τα τρία κύρια (L-C-R) και τα δύο εμπρόσθια οροφής (TFL-TFR). Τα περιφερειακά ηχεία, αλλά και τα δύο οπίσθια ηχεία οροφής υλοποιούνται από δύο module ηχείων, τα οποία λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες, ενσωματωμένες μπαταρίες, ενώ συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Bar 9.1. Τα module που είναι επιφορτισμένα με την αναπαραγωγή των πίσω περιφερειακών καναλιών και των καναλιών οροφής (SL-TML-SR-TMR) προσαρμόζονται στην κεντρική μονάδα και συγκρατούνται σε αυτή με μαγνήτες για τη φόρτισή τους που διαρκεί έως 3 ώρες. H αυτονομία τους είναι 10 ώρες. Εναλλακτικά, η φόρτισή τους μπορεί να γίνει με έναν κοινό φορτιστή smartphone USB Type-A.

jbl bar 9.1 κεντρική μονάδα & αποσπώμενα surround ηχεία
Η κεντρική μονάδα και τα αποσπώμενα, πλήρως ασύρματα, surround ηχεία. (φωτό: JBL)

Στην περίπτωση χρήσης εξωτερικού φορτιστή, τα module με τα surround ηχεία και τα ηχεία οροφής δεν χρειάζεται να συνδέονται στην κεντρική μπάρα για φόρτιση, παρά μόνο όταν υπάρχει διαθέσιμο firmware update, για το οποίο ο χρήστης πληροφορείται από την οθόνη LCD της κεντρικής μπάρας. To firmaware update γίνεται αυτόματα μέσω Internet, χωρίς να απαιτείται η επέμβαση του χρήστη. Εναλλακτικά, η αναβάθμιση μπορεί να γίνει μέσω USB. Όταν τα αποσπώμενα module ηχείων είναι συνδεδεμένα με την κεντρική μονάδα, τότε τα ηχεία τους χρησιμοποιούνται στα αντίστοιχα εμπρόσθια κανάλια, κύρια και οροφής.

JBL Bar 9.1
Οι επαφές σύνδεσης στην κύρια μονάδα για τη σύνδεση των δορυφόρων. Οι τελευταίοι συγκρατούνται σε αυτή μαγνητικά και -πιστέψτε μας- πολύ ισχυρά. (φωτό: JBL)

Οι συνδέσεις

jbl bar 9.1 - η πίσω όψη - συνδέσεις
JBL Bar 9.1: Η πίσω όψη της κύριας μονάδας και του υπογούφερ που τη συνοδεύει. Στο κέντρο διακρόνονται οι διαθέσιμες συνδέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται HDMI-in, HDMI-out, Ethernet, οπτική ψηφιακή έξοδος ήχου. Επίσης, διακρίνεται η μεγάλη οπή Bass Reflex στο υπογούφερ. Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος. (φωτό: JBL)

Στην πίσω όψη της κύριας μονάδας βρίσκονται οι επαφές τροφοδοσίας και σημάτων. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν 1x HDMI-out, 1x HDMI-in με eARC, 1x Optical-in, 1x USB και μια Ethernet. Διαθέσιμες είναι, επίσης, συνδέσεις Bluetooth και Wi-Fi. 

To κανάλι .1, των χαμηλών, υλοποιείται με ένα μεγάλου μεγέθους ασύρματο subwoofer, αρχιτεκτονικής Bass Reflex, το οποίο χρησιμοποιεί down-firing μεγάφωνο χαμηλών με διάμετρο 10 ίντσες. To υπογούερ συνδέεται, επίσης, αυτόματα με την κεντρική μονάδα.

Απλούστατο set-up & calibration

Αυτό που συμβαίνει, ακόμη και σε περιπτώσεις επώνυμων κατασκευαστών Soundbar είναι ότι δεν προβλέπονται περιφερειακά και ηχεία οροφής. Επίσης, στην περίπτωση που προτείνονται κάποια τέτοια σχεδιασμένα για να ταιριάζουν ηχητικά με την κεντρική μονάδα, μια παράλειψη που συνήθως παρατηρείται, είναι αυτή που αφορά το set-up: Τα ηχεία τοποθετούνται κυριολεκτικά όπου να’ ναι, χωρίς να υπάρχει πρόσβλεψη για calibration. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι τόσο συχνό που εκτιμούμε ότι οι περισσότεροι χρήστες έχουν ξεχάσει (ή δεν έμαθαν ποτέ) ότι χρειάζεται να γίνουν δύο ειδών set-up: Ένα απαραίτητο για τις αποστάσεις των ηχείων και ένα προαιρετικό για το ηχητικό ταίριασμα. Αμφότερες οι ρυθμίσεις γίνονται αυτόματα στο Bar 9.1, με εντολή του χρήστη από το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο.

Το τηλεχειριστήριο είναι μικρό σε μέγεθος και μπορεί να ρυθμίσει -πέρα από τα αυτονόητα, πηγή και στάθμη αναπαραγωγής- τη στάθμη των πίσω ηχείων και τη στάθμη του Dolby Atmos. Επίσης, ειδικό πλήκτρο είναι αφιερωμένο για τη ρύθμιση της στάθμης του subwoofer σε πέντε επιπεδα. Οι αντίστοιχες επιλογές για τη στάθμη των surround ηχείων είναι τέσσερις (muted-low-mid-high), ενώ τρεις (low-mid-high) είναι για το Dolby Atmos.

Για κάθε συσκευή σωστό είναι ο χρήστης να συμβουλεύεται τις οδηγίες χρήσης προκειμένου να αποκομίζει το μέγιστο από αυτή, στην περίπτωση όμως του Bar 9.1 αυτό είναι επιβεβλημένο, καθώς πρόκειται για μια έξυπνα και πυκνά δομημένη λειτουργικά συσκευή… χωρίς προηγούμενο!

JBL Bar 9.1: Ηχητικές επιδόσεις

jbl bar 9.1 - μεγάφωνα
Μια εικόνα-χίλιες λέξεις: “Ακτινογραφία” της κεντρικής μονάδας και των αποσπώμενων ηχείων στο Bar 9.1. Η JBL χρησιμοποιεί συνολικά 13 (!) μεγάφωνα για τη δημιουργία του ηχητικού θόλου, από τα οποία τα 4 είναι up-firing και χρησιμεύουν, κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στο Dolby Atmos. Παρατηρείστε ότι το κεντρικό κανάλι υλοποιείται με δύο woofer και ένα tweeter 20mm. Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος. (φωτό: JBL)

To JBL Bar 9.1 δεν κρύβει την προτίμησή του σε πολυκαναλικό περιεχόμενο και ιδιαίτερα σε περιεχόμενο με κωδικοποίηση Dolby Atmos. Στην περίπτωση αυτή, το Bar 9.1 είναι σε θέση να δημιουργεί έναν απολαυστικό ηχητικό θόλο, χωρίς περιορισμό στις διαστάσεις του γύρω από τον θεατή / ακροατή – διαστάσεις που καθορίζονται από το πρόγραμμα. Τα πίσω περιερειακά και άνωθεν κανάλια δεν κυριαρχούν επιτρέποντας στον ακροατή να επικεντρωθεί στη δράση και όχι σε ήχους που μοιάζουν να προέρχονται από… τρανζιστοράκι που “ξύνει” κάπου πίσω.

Μέσα στα πλαίσια της ηχητικής στάθμης των 103dB SPL που επιτυγχάνονται, το Bar 9.1 καταφέρνει να συνεισφέρει σε μέγιστο βαθμό στην ηχητική απόλαυση των θεατών. H σκηνή μπροστά από τον θεατή είναι μεγάλη, με τα μεγάφωνα των καναλιών να εξαφανίζονται, ως οφείλουν, μέσα στο ηχητικό πεδίου που δημιουργούν. Οι διάλογοι διακρίνονται από σώμα, ενώ καμία περίπτωση δεν υπάρχει να λείψει από τους ακροατές μπάσο. Αν μας έλειψε κάτι από το άκουσμα αυτό είναι η ατάκα, κυρίως κατά τις ακροάσεις μουσικού περιεχομένου.

Το θηριώδες -για τα συνήθη δεδομένα των Soundbar- υπογούφερ με ευκολία μπορεί να κουνήσει τα πάντα στο χώρο με το μπάσο του.

jbl bar 9.1 subwoofer
To μεγάλο σε μέγεθος υπογούερ του Bar 9.1 διαθέτει μεγάφωνο 10 ιντσών, το οποίο εκπέμπει προς τα κάτω. Για τη μηχανική απομόνωση από το δάπεδο φροντίζουν τέσσερα ελαστικά ποδαράκια. Το subwoofer είναι αρχιτεκτονικής Bass Reflex. (φωτό: JBL)

Με δεδομένη τη σωστή τοποθέτηση και το calibration του Soundbar με τα αυτοματοποιημένα εργαλεία που παρέχει η JBL, η αναβάθμιση του περιεχομένου με συμβατική κωδικοποίηση surround σε αυτό που η JBL ονομάζει 3D sound experience προσδίδει με σαφήνεια ενδιαφέρον στο άκουσμα.

Θαυμάσια είναι η ποιότητα της εμπειρίας που προσφέρει το Bar 9.1 κατά την ακρόαση μουσικής κωδικοποιημένης με πληροφορία χώρου. Η δυνατότητα Chromecast (ή Apple AirPlay) δίνει την ευκαιρία για καλύτερη εμπειρία με καθε περιεχόμενο, το οποίο χωρίς το Bar 9.1 θα ήταν -πολύ πιθανόν-“καταδικασμένο” να αναπαραχθεί από τα ηχειάκια ενός smartphone (και τη μικρή του οθόνη, κατ΄επέκταση). Για την εξάλειψη των εφέ περιβάλλοντος χώρου, μπορεί να απενεργοποιηθεί το Smart Mode (EQ &  JBL Surround Sound) για να δώσει το Bar 9.1 ένα πιο καθαρόαιμο ηχητικό αποτέλεσμα.

Να αγοράσω το JBL Bar 9.1;

Συνολικά, το JBL Bar 9.1 διαθέτει τα ηχητικά προσόντα να προσφέρει στον ακροατή του ηχητική αναβάθμιση, τόσο σε όπτικοακουστικούς ρυθμούς όσο και στην περίπτωση που χρησιμοποιείται μόνο για μουσική, μέσα από το smartphone. Το Bar 9.1 υπερέχει έναντι των αναταγωνιστών του, καθώς στην ίδια τιμή προσφέρει και ασύρματα πίσω ηχεία, με πλήρη υποστήριξη εικονικών καναλιών οροφής (μέσω ανακλάσεων), για το Dolby Atmos, κυρίως. Την ίδια στιγμή, η υλοποίηση του πολυκαναλικού συστήματος που υποστηρίζεται από το Bar 9.1 γίνεται χωρίς να απαιτείται να διαταραχθεί επί μονίμου βάσεως η αισθητική και χωροταξία του καθιστικού, χάρη στα αποσπώμενα, επαναφορτιζόμενα ασύρματα module ηχείων. Αν ζητούμενο είναι η ηχητική αναβάθμιση με το ελάχιστο δυνατό “ξεβόλεμα” στο καθιστικό, τότε τo JBL Bar 9.1 soundbar είναι ιδανικό για εσάς.

jbl bar 9.1 - surround ηχεία
(φωτό: JBL)
Previous Article

Huawei MateBook X & Huawei MateBook 14: έως 12 Νοεμβρίου οι προπαραγγελίες με δώρο το NOVA 5T

Next Article

Τo Xiaomi Mi 10T Lite smartphone στη Vodafone με δώρο τα Mi True Wireless Earphones 2S