Philips Momentum 436M6 review – 43″ DisplayHDR 1000 gaming monitor

Author: Share:

Οι κύριες τεχνολογίες

Η Philips Momentum 436M6VBPAB είναι οθόνη 43″, HDR με σύστημα Ambiglow. Το όνομα της αιτιολογείται από το σλόγκαν που τη συνοδεύει, “get in the moment”, μπες στη στιγμή. Το μεγάλο monitor φτάνει συναρμολογημένο στον καταναλωτή και ο τελευταίος το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφαιρέσει τα προστατευτικά νάιλον και να βάλει τις μπαταρίες στο τηλεχειριστήριο. Ναι, η 436M6 συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, επιλογή που δεν πρέπει να ξενίζει: Δεν πρόκειται να τοποθετήσει κανείς τη Momentum στο γραφείο για να κάνει επεξεργασία κειμένου, αλλά σε ικανή απόσταση από αυτόν προκειμένου να γεμίσει σωστά το οπτικό του πεδίο για να παίξει και για να παρακολουθήσει κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω set top box, ή streaming TV. 

Philips Momentum 436M6VBPAB, 43" DisplayHDR 1000 gaming monitor
Η Philips 436M6VBPAB είναι gaming monitor 43″, η πρώτη οθόνη παγκοσμίως που διαθέτει προδιαγραφή DisplayHDR 1000. (φωτό: Philips)

4K MVA LCD panel – Quantum Dot – Adaptive-Sync

Η ανάλυση του πάνελ είναι 4Κ UHD (3840×2160), τύπου UltraClear, σύμφωνα με την ονοματοδοσία της Philips. To LCD που χρησιμοποιείται είναι MVA. Τα πάνελ αυτά δίνουν μεγαλύτερη γωνία θέασης από τα ΤΝ, ενώ παρουσιάζουν μεγαλύτερο χρωματικό κορεσμό και αντίθεση. Κατά κανόνα, σε υλοποιήσεις οθονών για video-παιχνίδια, χρησιμοποιούνται πάνελ TN, λόγω της απόκρισης τους. Όμως, η Philips δεν ακολούθησε την πεπατημένη στον τομέα, με στόχο η Momentum να καλύπτει το χρωματικό διάστημα sRGB, όπως προβλέπει η προδιαγραφή DisplayHDR 1000. Εξάλλου, όπως θα γίνει κατανοητό παρακάτω, η αντίληψη του χρήστη δεν καθορίζεται αποκλειστικά από την ταχύτητα του πάνελ.

Philips Momentum 436M6VBPAB, 43" DisplayHDR 1000 gaming monitor, profile
H βάση της 436M6VBPAB επιτρέπει την κλίση της οθόνης ως προς τον οριζόντιο άξονα κατά 15 μοίρες, συνολικά. (φωτό: Philips)

Το πάνελ LCD με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω, έχει πίσω του ένα φιλμ με επίστρωση quantum dots με στόχο την επίτευξη υψηλότερης δυναμικής περιοχής στην εικόνα, μεγαλύτερου χρωματικού κορεσμού και αναπαραγωγής ευρύτερης χρωματικής παλέτας.

Με στόχο το ομαλό gameplay, η Momentum διαθέτει σύστημα Adaptive-Sync, ίδιας τεχνολογίας με το Freesync, για το συγχρονισμό του refresh rate ανάμεσα στην κάρτα γραφικών και στην οθόνη. Ταυτόχρονα, η οθόνη χαρακτηρίζεται από Low input lag, δηλαδή από μειωμένη καθυστέρηση στην επικοινωνία με τις πηγές. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά τα ανταγωνιστικά παιχνίδια όπου υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις από τους χρόνους αντίδρασης του παίκτη.

Ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη ως προς το τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι η προσθήκη του συστήματος Ambiglow, το οποίο εκπέμπει στο κάτω μέρος της οθόνης. Το σύστημα είναι ρυθμιζόμενο ως προς την ένταση του φωτός που εκπέμπει, ενώ μπορεί να λειτουργεί και ανεξάρτητα του περιεχομένου της οθόνης. Ακόμη καλύτερο, βεβαίως θα ήταν το σύστημα να κάλυπτε και τις τέσσερις ακμές του monitor, αυτή, όμως, θα ήταν μια προσθήκη που θα ανέβαζε σημαντικά κόστος της οθόνης.

Η Momentum είναι εξοπλισμένη με το σύστημα LowBlue. To LowBlue mode διευκολύνει σε πολύωρες θεάσεις, μειώνοντας το ποσοστό του μπλε φωτός στο εκπεμπόμενο φάσμα από την οθόνη. Το σύστημα μάλιστα είναι ρυθμιζόμενο για να προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του χρήστη.

Multiview, USB 3.0 Hub, HDMI, DisplayPort

Η Momentum μπορεί να προσβάλει σήματα εικόνας από δύο πηγές ταυτόχρονα. Αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνολογία MultiView και το λογισμικό που διαθέτει η Philips στη σελίδα της 436M6 στο philips.gr.

Οι δύο θύρες USB 3.0 είναι Hub, κόμβος δηλαδή, για τις διασυνδεδεμένες συσκευές USB.

Το σετ συνδέσεων συμπληρώνουν μια θύρα DisplayPort 1.4 και μία μόνο HDMI 2.0. Σε ό,τι αφορά τον ήχο, προσφέρονται μια είσοδος και μια έξοδος mini-jack, με ρόλους PC audio-in και εξόδου για ακουστικά.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο διαθέτει διακριτά χειριστήρια ρύθμισης της ηχητικής στάθμης και της φωτεινότητας, επιλογή εισόδου και, φυσικά, πρόσβαση στα μενού εικόνας.

Philips Momentum 436M6VBPAB, 43" DisplayHDR 1000 gaming monitor, back side
Οι (μη ορατές στην εικόνα) υποδοχές σύνδεσης της 436M6VBPAB βρίσκονται στην πίσω όψη στο επίπεδο έδρασης της οθόνης στη βάση και η σχεδίαση επιτρέπει να είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμες ακόμη και από την μπροστινή όψη. (φωτό: Philips)
  1. Εισαγωγή
  2. Οι κύριες τεχνολογίες
  3. Εντυπώσεις χρήσης
  4. Συμπέρασμα
  5. Τιμή – Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε ακόμη