Philips Momentum 436M6 review – 43″ DisplayHDR 1000 gaming monitor

Author: Share:

Εντυπώσεις χρήσης

 Κατά το setup της Momentum ο χρήστης έρχεται αντιμέτωπος με ένα ιδιόμορφο δίλημμα για το είδος της συσκευής. Πρόκειται για μια οθόνη υπολογιστή, αλλά η διαγώνιος της και ο λόγος πλευρών της, 16:9, δεν προδιαθέτουν για τοποθέτηση στο γραφείο. Η Momentum 436M6 είναι ένα gaming monitor, μία οθόνη για παιχνίδια. Και επειδή όλοι θα συμφωνήσουν ότι το μεγαλύτερο είναι το καλύτερο, ή όσο πιο μεγάλη (και καλή) είναι η οθόνη τόσο πιο απολαυστικό είναι το παιχνίδι, η Momentum έλαβε θέση στο ρακ δοκιμών τηλεοράσεων.

Philips Momentum 436M6VBPAB, 43" DisplayHDR 1000 gaming monitor, Ambiglow
To σύστημα Ambiglow δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα στη Philips 436M6VBPAB απέναντι σε άλλες οθόνες, τόσο στα παιχνίδια όσο και στις ταινίες. (φωτό: Philips)

H Momentum 436M6 ως gaming monitor

 H οθόνη της Philips είναι βελτιστοποιημένη για video παιχνίδια. Ο σκοπός αυτός που έχει τεθεί από τον κατασκευαστή καθορίζει εν πολλοίς και τη συμπεριφορά της, μόνο που στην περίπτωση της Momentum το παιχνίδι… παίζεται σοβαρά.

Philips 436m6 SmartResponse Picture menu
O χρήστης έχει δυνατότητα ρύθμισης του χρόνου απόκρισης του πάνελ, το οποίο στη θέση SmartResponse / Fastest είναι αστραπιαίο. (φωτό: Electronicanto)

Συνήθως, η μόνη προδιαγραφή στην οποία δίνεται βαρύτητα και έμφαση από τους κατασκευαστές οθονών, όταν αυτοί παρουσιάζουν μια οθόνη για παιχνίδια είναι ο χρόνος απόκρισης– response time του πάνελ LCD. Για τη Philips όμως, αυτή είναι μια μόνο από τις παραμέτρους που καθορίζουν την απόδοση στον τομέα.

Προηγμένο LED Local Dimming backlight

Η Momentum 436M6 έχει εικόνα με σχετικά ευρεία γωνία θέασης, και υψηλή αντίθεση. Ο χρωματικός κορεσμός της είναι ικανοποιητικός, σε κάθε περίπτωση. Η Philips έχει επιτύχει την υψηλή αντίθεση της εικόνας όχι με την ισοπέδωση των μαύρων και το κάψιμο των λευκών – μια πρακτική που απαντάται σε πολλές οθόνες, όχι απαραίτητα σε χαμηλή κατηγορία τιμής. Η ικανοποιητική αντίθεση που δίνει το LCD πάνελ, υποστηρίζεται από ένα πολύ καλό σύστημα LED Local Dimming backlight. Για τον κόσμο των οθονών, το σύστημα backlight της Philips είναι από τα καλύτερα, σε ό,τι αφορά την απόδοσή του. Στην ουσία, για να συναντήσει σοβαρό ανταγωνισμό πρέπει να συγκριθεί με τηλεοράσεις μέσης και υψηλής τιμής σε αυτές τις ίντσες.

Philips 436m6 SmartResponse SmartImage menu
To SmartImage μενού με preset εικόνας για να είστε ετοιμοπόλεμοι. Το SmartUniformity mode εξασφαλίζει ομοιογένεια 95% στην οθόνη, τη στιγμή που ένα τυπικό monitor δεν ξεπερνά το 70-85%. (φωτό: Electronicanto)

Πέρα από την υψηλή φωτεινότητα και την αντίθεση που προσφέρει στη εικόνα της Momentum 436M6, το σύστημα Local Dimming Backlight συνεπικουρεί στην ταχεία προσαρμογή της εικόνας, συνολικά, στα δεδομένα του παιχνιδιού. Η εναλλαγή των σκηνών που απεικονίζει το πάνελ συνοδεύονται από την ταχεία και επί μέρους, όπου αυτό απαιτείται, προσαρμογή του οπίσθιου φωτισμού. Αυτή η συμπεριφορά της οθόνης αυξάνει κατακόρυφα την εμπλοκή του παίκτη και κάνει το παιχνίδι περισσότερο συναρπαστικό.

Σημαντική παράμετρος που συμβάλει στην καλύτερη πληροφόρηση του παίκτη είναι η διαχείριση των αποχρώσεων του γκρι. Στα σκοτεινά σημεία μπορεί να κρύβονται εχθροί, ή να υπάρχουν στόχοι οι οποίοι πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό αντιληπτοί. Η Philips έχει φροντίσει με επιμέλεια οι διαβαθμίσεις του γκρι, κοντά στο όριο του μαύρου, να είναι ευδιάκριτες. Εξάλλου, σε ένα παιχνίδι η πιστότητα της εικόνας δεν έχει τη βαρύτητα που έχει για την απόδοση της ατμόσφαιρας σε μια ταινία, καθώς πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση πληροφόρηση του παίκτη.

Momentum 436M6 και ταινίες

Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η Momentum 436M6VBPAB είναι η καλύτερη οθόνη υπολογιστή που έχουμε συναντήσει για θέαση ταινιών. Και εδώ, καθοριστικό ρόλο παίζει το μέγεθος, η υψηλή φωτεινότητα και η αντίθεση της εικόνας. Όμως, οι απαιτήσεις στις ταινίες είναι διαφορετικές από ό,τι απαιτείται στο gaming.

Με πρόγραμμα HDR και μέσα από τον υπολογιστή, η Momentum 436M6 είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και παραστατική. Η κίνηση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των καλών τηλεοράσεων της εταιρίας, όταν αυτή συμμετείχε σε δοκιμές και είχε κανονική αντιπροσώπευση και υποστήριξη στην Ελλάδα για τις TV. Τα Quantum Dot σε συνδυασμό με το ισχυρό LED backlight δίνουν εικόνες ισχυρά κορεσμένες και με ευρεία χρωματική έκταση. Τέτοιου επιπέδου εικόνα δεν έχουμε ξαναδεί από οθόνη υπολογιστή. Όμως υπάρχουν και περιορισμοί που πηγάζουν από τον κύριο προσανατολισμό του προϊόντος.

Philips 436m6 HDR menu, presets
Normal, VESA HDR 100, UHDA και Off είναι τα HDR preset που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης. Εμείς, για λόγους απόδοσης, προτιμήσαμε το DisplayHDR 1000. (φωτό: Electronicanto)

Με απόλυτα κριτήρια, το σύστημα backlight δεν αρκεί έτσι ώστε να μην υποβαθμίζουν την αντίθεση της εικόνας οι μαύρες μπάρες άνω και κάτω από την εικόνα. Επίσης, πυκνό μαύρο υπάρχει μόνο κατά την αναπαραγωγή HDR. Και πριν προλάβετε να δυσανασχετήσετε, να επαναλάβουμε ότι η απόδοση της Momentum 436M6 είναι, συνολικά, η καλύτερη που έχουμε γνωρίσει από οθόνη υπολογιστή κατά την αναπαραγωγή ταινιών έως σήμερα.

Αυτό που προτείνουμε είναι η υλοποίηση ενός συστήματος backlight με περισσότερες ανεξάρτητες περιοχές, ούτως ώστε να γίνεται πιο δύσκολα αντιληπτό και για να οδηγεί σε εικόνες με ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση.

Η Momenutm 436M6VBPAB διαθέτει τρία mode HDR, (Normal (HDR 10), VESA HDR 1000 (DisplayHDR 1000), UHDA (UHD Alliance) και δυνατότητα απενεργοποίησης). Από αυτά, εμείς προτιμήσαμε, λόγω απόδοσης, το VESA HDR 1000, το οποίο κάνει δυνατή την απεικόνιση σύμφωνα με την προδιαγραφή DisplayHDR1000 της VESA.

Philips Momentum 436M6VBPAB, 43" DisplayHDR 1000 gaming monitor
Με την προσθήκη ενός set top box, η Momentum, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κανονική τηλεόραση, με ποιότητα καλύτερη από μέσου και χαμηλού κόστους υλοποιήσεις LCD TV. (φωτό: Philips)

 Ο ήχος της Philips Momentum 436M6

Και μόνο η συγγραφή παραγράφου για την ηχητική απόδοση μιας οθόνης υπολογιστή σημαίνει ότι αυτή είναι κάτι το ξεχωριστό. Η Philips χρησιμοποιεί σύστημα της DTS για να δώσει έμφαση στον ήχο της Momentum. Το DTS Sound υποστηρίζει δύο ηχεία με ενισχυτή 2x7W, ισχύς που είναι μεγάλη για το είδος της συσκευής. Ο ήχος της DTS “προσθέτει” βάθος στην εικόνα του monitor, ενώ η κίνηση περιγράφεται αρκούντως παραστατικά – εξαιρετικά παραστατικά για οθόνη υπολογιστή. Τόσο στα παιχνίδια, όσο και σε ταινίες, η Momentum 436M6 αφήνει χιλιόμετρα πίσω ομοειδής συσκευές και στον ηχητικό τομέα. Παράπονο μπορεί να εκφραστεί μόνο κατά την παρακολούθηση προγραμμάτων λόγου, όπου το ισχυρό μπάσο και οι σχετικά τονισμένες υψηλές συχνότητες, που χαρακτηρίζουν την ηχητική συμπεριφορά της 436M6, κάνουν κάπως πιο δυσδιάκριτες τις φωνές.

  1. Εισαγωγή
  2. Οι κύριες τεχνολογίες
  3. Εντυπώσεις χρήσης
  4. Συμπέρασμα
  5. Τιμή – Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε ακόμη