Philips 243B9 review – επαγγελματικό (& μαθητικό) monitor με USB-C 3.2

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
philips 243b9 review

Με βασικό ατού την ξεκούραστη εικόνα, η οθόνη Philips 243B9 είναι φτιαγμένη για να σας κάνει αποδοτικότερους – μαθητές και εργαζόμενους.

Η οθόνη Philips 243Β9 συνδυάζει το expertise της εταιρείας στην εικόνα, με μια σειρά από λειτουργίες που κάνουν τη ζωή του εργαζόμενου (και του μαθητευόμενου) μπροστά από το monitor, πιο ξεκούραστη, πιο εύκολη, και χωρίς να επιβαρύνει την υγεία.

ΣυνΠλην
+ Ξεκούραστη εικόνα
+ USB-C 3.2 για εικόνα και φόρτιση laptop
+ Ενσωματωμένα ηχεία
+ Ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος βάση
+ Κάθετη περιστροφή
+ “Λεπτή” σχεδίαση
– Ο λόγος πλευρών 16:9 δεν είναι τόσο βολικός για μερικές εργασίες γραφείου

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Philips 243B9

 • Τιμή: €280
 • Οθόνη: IPS LCD με αντιθαμβωτική επίστρωση, 3H, Haze 25%
 • Ανάλυση: 1920×1080 pixel  @75 Hz, 16:9
 • Χρόνος απόκρισης: 4 ms (γκρι σε γκρι)
 • Φωτεινότητα: 250 cd/m²
 • Λόγος αντίθεσης: 1000:1
 • Δυνατότητες: LowBlue, Flicker-Free, PowerSensor
 • Βάση: SmartErgoBase ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος, κλίση
  -5 ~ 30 μοίρες. Δυνατότητα κάθετης προβολής.
 • Είσοδος σήματος: VGA (αναλογική), 1 DisplayPort 1.2, 1 HDMI 1.4, 1 USB-C 3.2 1ης γενιάς (ανάντη, παροχή ρεύματος έως 65 W)
 • USB: 1x USB-C 3.2 1ης γενιάς (ανάντη), 4xUSB 3.2 (κατάντη, με 1 γρήγορη φόρτιση B.C 1.2)
 • Ενσωματωμένα ηχεία: 2 W x2
 • Ήχος (είσοδος/έξοδος): Είσοδος ήχου PC, Έξοδος ακουστικών
 • Διαστάσεις με βάση: (μέγιστο ύψος) 541 x 522 x 216 mm
 • Διαστάσεις χωρίς βάση: 541 x 332 x 63 mm
 • Info: Philips

Το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση: Ένας εργαζόμενος γραφείου, που είναι υποχρεωμένος να εργάζεται πολλές ώρες κάθε ημέρα κοιτώντας επίμονα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μία οθόνη. Στο τέλος της ημέρας, πονάνε τα μάτια του, η πλάτη του, ενώ δεν είναι σπάνιες οι φορές που η κατάληξη είναι να δημιουργούνται προβλήματα υγείας των ματιών, όπως ξηροφθαλμία – για να αναφέρουμε ένα από τα λιγότερο επώδυνα.

Βασισμένη στην πολύχρονη εμπειρία της στον τομέα της εικόνας και του φωτισμού, η Philips περιλαμβάνει στη γκάμα της monitor φτιαγμένα για επαγγελματική χρήση, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την πολύωρη εργασία με αυτά, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποκλείουν δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως το video gaming και η θέαση ταινιών. H περισσότερο δημοφιλής σειρά επαγγελματικών οθονών της Philips είναι η B9, η οποία περιλαμβάνει monitor σε λόγους πλευρών 16:10 και 16:9. Στη δοκιμή μας παρουσιάζουμε το Philips 243B9 monitor, σχεδιασμένο για επαγγελματική χρήση, με λόγο πλευρών 16:9. 

Philips 243B9, οθόνη για επαγγελματική χρήση με τεχνολογίες που κάνουν την εργασία ευκολότερη

philips 243b9 side view
H οθόνη της Philips διαθέτει μια λεπτή και λειτουργική βάση που καταλαμβάνει πολύ μικρό χώρο στο γραφείο. Διακρίνονται οι δύο από τις τέσσερις θύρες USB-C 3.2 που διαθέτει το monitor. (φωτό: MMD)

Το Philips 243B9 είναι ένα Full HD monitor με λόγο πλευρών 16:9, βασισμένο σε IPS πάνελ, το οποίο επιτυγχάνει ρυθμό ανανέωσης 75Hz. Η επιφάνειά του πάνελ είναι αντι-αντανακλαστική σε μεγάλο βαθμό. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν επιλέγει με προσοχή από την εταιρεία και εξυπηρετούν το στόχο να κάνουν την εργασία με αυτό περισσότερο αποδοτική. Η σάρωση στα 75Hz, σε ανάλυση 1080p, συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, όμως σημαντικό ρόλο παίζει για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, παίζει ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει η Philips να ρυθμίζει τη φωτεινότητα της επαγγελματικής της οθόνης. Έτσι, όπως η ίδια αναφέρει, αποφεύγει τη μείωση της φωτεινότητας που επιτυγχάνεται με γρήγορο on-off των LED του backlight – μία λύση που είναι οικονομική, πλην όμως ιδιαίτερα κουραστική για τα μάτια, ειδικά σε πολύωρη χρήση. Το χαρακτηριστικό αυτό ονομάζεται Flicker-Free από τη Philips.

Εξάλλου, η Philips έχει λάβει ειδική μέριμνα για τη μείωση του μπλε φωτός που εκπέμπουν (εκ φύσεως, θα λέγαμε) τα LED, το οποίο δεν είναι φιλικό στα μάτια. Το LowBlue mode στο Philips 243B9 δεν είναι ενεργοποιημένο by default και αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που ενεργοποιείται μπορεί να ξενίσει με την απόχρωση που δίνει στα τεκτενόμενα επί της οθόνης. Όμως, μετά από μερικά λεπτά, η αρχική περίεργή εντύπωση έχει ξεχαστεί και αυτό που μένει είναι μια ξεκούραστη αίσθηση, που υπάρχει ακόμα και στο τέλος της ημέρας.

oi syndeseis tis othonis philips 243b9 katheta -connections vertical position
Το Philips 243B9 σε κάθετη περιστροφή. Διακρίνονται οι συνδέσεις της κάτω όψης, όπως και τα στερεοφωνικά down-firing ηχεία. (φωτό: Electronicanto)
syndeseis philips 243b9 - connections drawning for philips 243b9
Σχηματικά, οι συνδέσεις του Philips 243B9 (φωτό: MMD)

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εργασίας με την Philips 243B9, είναι η σχεδόν μηδαμινή ενόχληση ψηλά στη πλάτη. Φυσικά, ένας τέτοιος πόνος μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όμως η εργασία με ένα ακατάλληλο, φτηνό monitor μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Δεν είναι σπάνια η εικόνα του γραφείου που έχει επάνω του μια οθόνη που απαιτεί από τον χρήστη να σκύβει για να τη δει, καθώς δεν διαθέτει ρυθμιζόμενη ως προς το ύψος βάση. Η Philips 243B9, με τη βάση SmartErgoBase, ρυθμίζεται όχι μόνο ως προς το ύψος, αλλά περιστρέφεται για να προβάλει του περιεχόμενο της κάθετα – δυνατότητα που θα εκτιμήσουν πολλοί επαγγελματίες και, πιθανόν, όχι μόνο αυτοί.

philips 243b9 back - piso opsi philips 243b9 me diaxeirisi kalodion
H πίσω όψη του monitor. Διακρίνεται η υποδοχή για την τακτοποίηση των καλωδίων. (φωτό: MMD)

Τάξη στο γραφείο – εξοικονόμηση ενέργειας

Philips 243b9 bezels
Τα πολύ λεπτά πλαίσια σε 3 πλευρές του monitor επιτρέπουν τη χρήση περισσότερων του ενός, δίπλα-δίπλα, ενώ συμβάλουν στην κομψή παρουσία του. (φωτό: Electronicanto)

Μπορεί να χρησιμοποιείτε εξωτερική οθόνη ή και εξωτερική οθόνη όταν εργάζεστε με το laptop. Το Philips 243B9 διαθέτει μία upstream θύρα USB-C 3.2 και υποστηρίζει την τροφοδοσία του με σήμα εικόνας από αυτή, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να φορτίζει το συμβατό laptop, αρκεί το τελευταίο να υποστηρίζει USB-C DP Alt mode. Η δυνατότητα αυτή δίνει ευκαιρία για να μπει τάξη στο γραφείο. Εννοείται, βέβαια, ότι αν δεν χρησιμοποιείτε laptop, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα τέσσερα downstream της USB-C στο Philips 243B9 για να φορτίσετε το συμβατό με B.C.1.2 smartphone. 

Πέρα από την εξοικονόμηση της ενέργειας του χρήστη που επιτυγχάνεται με το Philips 243B9, μπορεί να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στον ενσωματωμένο PowerSensor. O αισθητήρας αυτός, χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες (όπως τα συμβατικά τηλεχειριστήρια, δηλαδή) για να αντιληφθεί πότε απομακρύνεται ο χρήστης από μπρος του, για να ρίξει τη φωτεινότητά του και να μειώσει την κατανάλωση ισχύος.

Η εικόνα του Philips 243B9

To 243B9 είναι ένα ιδιαίτερα ξεκούραστο και φιλικό για τα μάτια monitor, χάρη στις τεχνολογίες Flicker-Free και LowBlue της Philips. Επιπλέον, το IPS πάνελ που χρησιμοποιείται συμβάλει στη μεγάλη γωνία θέασης που επιτυγχάνει επιτρέποντας τη μετακίνηση από τον κεντρικό οπτικό άξονα, αλλά και να μοιραστεί ο χρήστης την εικόνα του με κάποιον δίπλα του. Επιπλέον, τα χρώματα είναι αρκετά κορεσμένα και ικανοποιητικά ακριβή – η Philips δίνει 90% κάλυψη NTSC και 104% κάλυψη sRGB. Ως εκ τούτου, το 243B9 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέαση ψυχαγωγικού περιεχομένου 16:9 με τρόπο όχι απλά ικανοποιητικό (αρκεί να απενεργοποιηθεί το Low-Blue mode), αλλά απολαυστικό για το είδος της συσκευής απεικόνισης. Τα 4ms καθυστέρησης, από γκρι σε γρι, καθιστούν το Philips 243B9 ικανό για “ελαφρύ” gaming με έντονη δράση.

Η ξεκούραστη εικόνα του Philips 243B9 συνοδεύεται από αξιοπρεπή σε απόδοση down-firing στερεοφωνικά ηχεία.

Εξάλλου, τα λεπτά πλαίσια σε τρεις πλευρές γύρω από το πάνελ διευκολύνουν τη χρήση περισσότερων της μίας οθόνης δίπλα-δίπλα, έτσι ώστε να αυξηθεί η ανάλυση της επιφάνειας εργασίας, όπως και το εμβαδόν της.

Να επενδύσω στο Philips 243B9;

philips 243b9 monitor
(φωτό: MMD)

Ναι, γιατί θα πάρετε πίσω τα λίγα επιπλέον χρήματα που ζητά για να το αποκτήσετε, σε σχέση με το κόστος μιας συμβατικής οθόνης. Με άλλα λόγια, ναι, αν χρειάζεστε ένα monitor με το οποίο θα περνάτε αρκετές ώρες την ημέρα, είτε είστε επαγγελματίας, είτε μαθητής. Με το Philips 243B9 μπορείτε να εργάζεστε ή και να μελετάτε, χωρίς να κουράζεστε όπως θα συνέβαινε με ένα χαμηλότερου κόστους, τυπικό, monitor. Τη ίδια στιγμή, μπορείτε να διασκεδάζετε μαζί του, με προβολή κάποιας ταινίας ή σειράς – αν είστε αρκετά φανατικός για να επεκτείνετε την παραμονή σας στο γραφείο. Επιπλέον, μόνο πλεονεκτήματα προσφέρουν οι δυνατότητες φόρτισης φορητών συσκευών, μέσω USB-C 3.2. Τέλος, ανάλογα με τη χρήση, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας την επιλογή ενός monitor 16:10 από τη σειρά Β9 των οθονών Philips.

sonos beam gen2 banner
Previous Article

realme 7i “Big Battery Gaming Phone”: διαθέσιμο με τιμή €149

Next Article

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός με 7ώρο θέαμα στη Nova