Samsung Q80T – 4K HDR QLED TV

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
samsung q80t review

Samsung Q80T (QE75Q80T) – Μια μεγάλη τηλεόραση QLED που τιμά με εξαιρετικές επιδόσεις εικόνας και δυνατότητες κάθε cent της αξίας της.

Η Samsung Q80T δεν είναι “μία ακόμη τηλεόραση” με περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που απλώς θα μπορούσαν να προστεθούν σε επίπεδο software. Η Q80T δίνει με τις επιδόσεις εικόνας, σε όλες τις παραμέτρους που την καθορίζουν, σημαντικά κίνητρα αναβάθμισης από προηγούμενα μοντέλα QLED TV – και φυσικά από οποιαδήποτε συμβατική LCD TV.

ΣυνΠλην
+ Άριστη εικόνα
+ Σύγχρονη σχεδίαση
+ Πλήθος δυνατοτήτων
+ Tizen OS
+ HDR10+
– Απουσία Dolby Vision

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά Samsung Q80T (QE75Q80TATXXH)

 • Τιμή: €2.999
 • Εικόνα: 75″, 4K HDR QLED TV
 • Πάνελ: 3840 x 2160pixels, Quantum Dot, Direct Full Array Local Dimming
 • Συμβατότητα: HDR10+, HDR10, HGL, OTS, AVA
 • Ήχος: 60W, 2.2.2.ch
 • OS: Tizen
 • Ευκολίες: Netflix, Prime Video, YouTube, Google Assistant, Alexa, Bixby, AirPlay, 
 • Διαστάσεις με βάση: 1670,6 x 1036,2 x 316,8 mm
 • Διαστάσεις χωρίς βάση: 1670,6 x 958,7 x 53,9 mm
 • Βάρος με βάση: 40,3kg
 • Βάρος χωρίς βάση: 34,4 kg
 • Info: Samsung Electronics Hellas
Οι διαστάσεις της Samsung QE75Q80TATXXH (φωτό: Samsung)
Samsung QE75Q80TATXXH (φωτό: Samsung)

Μπορεί η Samsung να βρίσκεται ένα βήμα (ή και δύο) πριν την επίσημη ανακοίνωση των νέων της μόνιτορ με την τεχνολογία QD-OLED, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να συνεχίζει να εξελίσει τις ήδη καταξιωμένες τεχνολογίες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και να συνεχίσει να παρουσιάζει τηλεοράσεις QLED. Μάλιστα, προς τιμήν της ίδιας και προς όφελος των καταναλωτών της, η Samsung δεν ανακυκλώνει τα ίδια μοντέλα με διαφορετικές ονομασίες, ή έστω με λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά από προηγούμενα μοντέλα, αλλά επενδύει σε νέα προϊόντα, που προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις και δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές όχι μόνο να αποκτήσουν την πρώτη τους QLED, αλλά και να αναβαθμίσουν μια που ενδεχομένως ήδη διαθέτουν.

Η παραπάνω πολιτική ακολουθείται από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον, και φυσικά ισχύει και για το 2020. Η Samsung Q80T QLED 4K HDR Smart TV (QE75Q80TATXXU είναι ο πλήρης κωδικός της) είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι μπορεί να προσφέρει η εταιρεία με τα μοντέλα τηλεοράσεων της το 2020. Η σειρά Samsung Q80T τοποθετείται σε κατηγορία τιμής που δίνει ένα επιπλέον λόγο για την απόκτησή της. Θα την γνωρίσουμε διεξοδικά μέσα από το review που ακολουθεί.

Samsung Q80T – QLED TV στα καλύτερά της

Με βάθος μόλις 33,9 mm, η 75" Q80T QLED TV της Samsung είναι υποψήφια για επιτοίχια τοποθέτηση.
Με βάθος μόλις 33,9 mm, η 75″ Q80T QLED TV της Samsung είναι υποψήφια για επιτοίχια τοποθέτηση. (φωτό: Samsung)

Η τεχνολογία QLED έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά ώριμη. Εν τάχει, η αρχή λειτουργίας των QLED TV βασίζεται σε ένα επιπλέον layer στην οθόνη τους, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο LCD πάνελ και τα LED του οπίσθιου φωτισμού. Το layer αυτό φέρει νανοσωματίδια, τα λεγόμενα Quantum Dot, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εικόνας που δίνουν οι τηλεοράσεις QLED.

H Samsung Q80T χρησιμοποιεί την τεχνολογία QLED ως βάση, πάνω στην οποία προσθέτει μια σειρά από επιπλέον χαρακτηριστικά για να αποδώσει το μέγιστο στην εικόνα. Το σημαντικότερο από αυτά, επί του πρακτέου, είναι το Direct Full Array Local Dimming X8. Αυτό σημαίνει ότι, πίσω από το σύνολο της επιφάνειας του πάνελ, όχι μόνο στην περιφέρειά του, υπάρχουν LED τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της αντίθεσης της εικόνας. Η Samsung έχει εγκαινιάσει ένα δικό της σύστημα περιγραφής της αναλυτικότητας του FALD, για το οποίο δεν δίνει λεπτομέρειες. Το FALD της Q80T βαθμολογείται με Χ8 από τον κατασκευαστή. 

Το επόμενο βασικό σημείο, καθοριστικό της ποιότητας της εικόνας της Q80T, είναι η απόδοση του συστήματος HDR, για το οποίο, επίσης, δίνει βαθμολογία η Samsung  – Quantum HDR 1500, στην προκειμένη περίπτωση. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα HDR που υποστηρίζονται, αυτά είναι τα HDR 10, HDR 10+ και HLG, ενώ δεν υπάρχει υποστήριξη Dolby Vision

Για τη βελτιστοποίηση της εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για τις πραγματικές συνθήκες θέασης, η Samsung έχει ενσωματώσει στην Q80T αισθητήρα περιβάλλοντος φωτισμού. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνταν ήδη από το παρελθόν σε προηγμένα μοντέλα όλων σχεδόν των κατασκευαστών, αλλά με την πάροδο του χρόνου είχαν εξαλειφθεί, παρά τη χρησιμότητά τους. Με ικανοποίηση βλέπουμε τη Samsung να επαναφέρει τον αισθητήρα περιβάλλοντος φωτισμού στα “μεγάλα” μοντέλα QLED. 

Η πίσω όψη της Samsung Q80T (φωτό: Samsung)
Η πίσω όψη της Samsung Q80T (φωτό: Samsung)

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις, στη διάθεση του χρήστη είναι τέσσερα HDMI, από τα οποία ένα (το HDMI 4) είναι κατάλληλο για gaming, όπως υποδηλώνει το σύμβολο στην πίσω όψη της τηλεόρασης. Σύμφωνα με όσα έμαθε ο υπογράφων στο Samsung Forum 2020, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τηλεοράσεις της εταιρείας για το 2020, η είσοδος HDΜΙ 4 της Q80T είναι HDMI 2.1 και υποστηρίζει FreeSync VRR, ALLM και δέχεται σήματα 4Κ/120fps.

Τουλάχιστον μία είσοδος HDMI της Samsung Q80T είναι προδιγραφών HDMI 2.1 -η HDMI 4-, κατάλληλη για gaming με σύγχρονες παιχνιδοκονσόλες με μεταβλητό Refresh Rate εικόνας. (φωτό: Electronicanto)
Τουλάχιστον μία είσοδος HDMI της Samsung Q80T είναι προδιγραφών HDMI 2.1 -η HDMI 4-, κατάλληλη για gaming με σύγχρονες παιχνιδοκονσόλες με μεταβλητό Refresh Rate εικόνας. (φωτό: Electronicanto)

Για τα παιχνίδια, υπάρχει ειδικό mode εικόνας, το Real Game Enhancer+. Η Samsung λέει ότι το σύστημα βελτιώνει την κίνηση, την ευκρίνεια και τη φωτεινότητα της εικόνας. Θα σας προτείναμε να τσεκάρετε να δείτε τι συμβαίνει αν απενεργοποιήσετε πλήρως όλα τα συστήματα κατά το gaming.

OTS + AVA – O ηχητικός τομέας της Samsung Q80Τ

Στον ηχητικό τομέα, η Q80T  ξεχωρίζει για τα συστήματα Object Tracking Sound (OTS) και Active Voice Amplifier (AVA). To OTS επιχειρεί να ακολουθήσει ηχητικά την κίνηση των αντικειμένων επί της οθόνης. Για το σκοπό αυτό η Q80T ενσωματώνει ηχητικό σύστημα 2.2.2., κάτι που σημαίνει ότι πέραν από τα ενσωματωμένα sub, υπάρχουν ηχεία up-firing και down-firing, στο άνω και κάτω μέρος της τηλεόρασης. Τα μεγαλύτερα μοντέλα QLED διαθέτουν το σύστημα OTS+, το οποίο περιλαμβάνει ηχεία και εκατέρωθεν της οθόνης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σύστημα OTS μπορεί να συνεργάζεται με τα Q-Symphony Soundbars που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις QLED TV 2020. 

Το σύστημα Active Voice Amplifier – AVA- είναι επίσης μια ευπρόσδεκτη προσθήκη της Samsung στα μεγάλα μοντέλα QLED TV 2020. Μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι αντίστοιχο με τον αισθητήρα περιβάλλοντος φωτισμού που χρησιμοποιείται για την προσαρμογή της εικόνας στις συνθήκες θέασης: Όταν από τα ηχεία της τηλεόρασης αναπαράγονται διάλογοι, τότε η Q80T προσαρμόζει αυτόματα τη στάθμη αναπαραγωγής προκειμένου να καλυφθούν παρασιτικοί ήχοι, όπως για παράδειγμα από μια ηλεκτρική συσκευή κουζίνας (μίξερ) ή από ένα αυτοκίνητο με χαλασμένη εξάτμιση που τυχαίνει να περνάει έξω από την οικία καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα παράθυρα είναι ανοιχτά.

Tizen OS και Smart Hub

Υποδειγματικής ευχρηστίας ο τηλεχειρισμός. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό User Interface των μενού του Tizen OS, αναδεικνύει την Samsung Q80T σε μια από τις περισσότερο εύχρηστες τηλεόρασεις που υπάρχουν στη διάθεσή μας σήμερα. (φωτό: Samsung)
Υποδειγματικής ευχρηστίας ο τηλεχειρισμός. Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό User Interface των μενού του Tizen OS, αναδεικνύει την Samsung Q80T σε μια από τις περισσότερο εύχρηστες τηλεόρασεις που υπάρχουν στη διάθεσή μας σήμερα. (φωτό: Samsung)

Η Samsung είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των τηλεοράσεων σε κέντρο ελέγχου άλλων συσκευών που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με αυτή. Έτσι, το Smart Hub, εκτός από τον έλεγχο των πηγών και των εφαρμογών της τηλεόρασης, υποστηρίζει το SmartThings, το IoT Smart Home της Samsung. Όλες οι λειτουργίες γίνονται διαθέσιμες μέσα από το ανασχεδιασμένο λειτουργικό Tizen, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι το περισσότερο εύχρηστο λειτουργικό σε Smart TV σήμερα. 

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η λειτουργία Multi View, η οποία χωρίζει την οθόνη της QLED σε δύο μέρη τοποθετώντας το περιεχόμενο από μια πηγή στη μια πλευρά και τον “αντικατοπτρισμό” της οθόνης του κινητού σας στην άλλη.

Η σχεδίαση της Samsung 75″ Q80T QLED Smart 4K HDR TV

Γερή όσο χρειάζεται για να κρατά σταθερή τη μεγάλη οθόνη με διαγώνιο 75 ίντσες, η βάση της Samsung QE75Q80TATXXH είναι, παράλληλα λιτή.
Γερή όσο χρειάζεται για να κρατά σταθερή τη μεγάλη οθόνη, με διαγώνιο 75 ίντσες, η βάση της Samsung QE75Q80TATXXH είναι, παράλληλα λιτή. (φωτό: Samsung)

Η Samsung Q80T είναι, χωρίς αυτό να σηκώνει αμφισβήτηση, μια από τις περισσότερο καλοσχεδιασμένες τηλεοράσεις που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα και, το πιθανότερο, αύριο. Το πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι ελάχιστο, με γκρι μεταλλικό χρωματισμό που το καθιστά σχεδόν αόρατο. Το πάχος της τηλεόρασης είναι σημαντικά μικρότερο από αντίστοιχα μοντέλα του παρελθόντος, ενώ το ίδιο ισχύει και για το βάρος της μεγάλης συσκευής. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, παρά το μέγεθος της, η Q80T καταφέρνει να μην κυριαρχεί με αρνητικό τρόπο στο χώρο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Samsung έχει συστήσει τη λειτουργία Ambient, κατά την οποία η τηλεόραση μπορεί να αναπαράγει περιεχόμενο από διάφορες πηγές ενημερώνοντας τον χρήστη και διακοσμώντας τον χώρο, ενώ είναι δυνατό το blending της με το περιβάλλον, μέσα από την αναπαραγωγή του artwork και υφών των τοίχων που την περιβάλλουν.

Το προφίλ της Samsung Q80T QLED TV (φωτό: Samsung)
Το προφίλ της Samsung Q80T QLED TV (φωτό: Samsung)

Samsung Q80T (QE75Q80T): Επιδόσεις εικόνας και ήχου

H Samsung Q80T είναι η QLED με την περισσότερο κινηματογραφική εικόνα που έχουμε δει μέχρι σήμερα και μια από τις περισσότερο κινηματογράφικές LCD τηλεοράσεις που έχουμε δει έως σήμερα. Δεν συνηθίζουμε να λέμε μεγάλα λόγια (και, κυρίως, γνωρίζουμε τι λέμε), αλλά η Samsung έχει επιτύχει σημαντικότατη αναβάθμιση στη συνολική ποιότητα της εικόνας που προσφέρει στους καταναλωτές των QLED TV, έτσι όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τη δοκιμή της Q80T.

samsung q80t review
H 75″ Samsung Q80T QLED TV διαθέτει ένα ελάχιστου πάχους περιμετρικό πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη λίτή βάση της μπορεί και εξαφανίζεται από το χώρο. (φωτό: Samsung)

Κύριο ατού είναι η υψηλή φωτεινότητά της, ένα χαρακτηριστικό που το διαθέτουν οι τηλεοράσεις της εταιρείας ήδη από τα προηγούμενα χρόνια. Ο λεπτεπίλεπτος χειρισμός των φωτεινών σημείων της εικόνας εξακολουθεί να υφίσταται, όπως και παλαιότερα, ενώ μπορούμε να πούμε ότι είναι ακόμη καλύτερος στα σημεία.

Το tuning της Samsung είναι εξαιρετικό – θυμίζω ότι μιλάμε για θεάσεις με preset εικόνας out-of-the-box και όχι για επιδόσεις μετά από calibration. Με ελάχιστα κλικ ο χρήστης μπορεί να βελτιστοποιήσει τη απόδοση της αντίθεσης. Αν δεν επιθυμεί, μπορεί να μην κάνει κάποια ρύθμιση και να συνεχίσει να απολαμβάνει άριστες φωτεινές σκηνές.

Πάνω σε αυτή την άριστη συμπεριφορά στα λευκά, η Samsung έρχεται να “χτίσει” τις επιδόσεις της Q80T βελτιστοποιώντας την απόδοση στις περισσότερο σκοτεινές σκηνές. Λεπτομερές shadow detailing ρυθμιζόμενο σε επίπεδα είναι διθέσιμο, το οποίο οδηγεί σε επιδόσεις που ήταν σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν από LCD πάνελ ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν. Λεπτομέρειες της εικόνας στα σκοτεινά μέρη που ήταν αόρατες σε προηγούμενες γενιές LCD TV, ακόμη και σε παλαιότερες QLED TV, έρχονται πλέον αβίαστα στην επιφάνεια μέσα από τις ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει ο χρήστης από το τηλεχειριστήριο του. Τονίζουμε ότι οι επιδόσεις αυτές καταδεικνύουν και βασίζονται πρωτίστως στην ποιότητα του LCD πάνελ που χρησιμοποιείται.

Πολλαπλές επιλογές γ και χρωματικού προφίλ προφέρονται, πλέον του Shadow Detail υλοποιώντας το πλουσιότερο ίσως μενού ρυθμίσεων εικόνας διαθέσιμο σε καταναλωτική TV και ένα από τα πιο εύστοχα, σήμερα.

Ο οπίσθιος φωτισμός κάνει αισθητή την παρουσία του σχεδόν αποκλειστικά σε πολύ δύσκολα φωτισμένες σκηνές, συχνά στα όρια που ορίζουν οι μαύρες μπάρες άνω και κάτω από το κινηματογραφικό κάδρο.

Τα χρώματα είναι χορταστικά, εξαιρετικά ισορροπημένα και με πλήρη κορεσμό. Σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοση του γκρι, η Q80T προσφέρει μια πλούσια χρωματική παλέτα που μπορεί να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί “όγκου χρώματος”.

To μόνο σημείο στο οποίο η Q80T μπορεί να δεχθεί κριτική είναι η σχετικά περιορισμένη γωνία θέσης που δίνει, κάτι που δικαιολογείται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της τηλεόρασης σε όλους του υπόλοιπους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ευκρίνειας. Η τελευταία παραμένει υψηλή, όχι υπερβολική, πρακτικά ανεπηρέαστη όταν η γωνία θέασης μεταβάλλεται. 

Άψογη είναι η απόδοση της αυθεντικής κινηματογραφικής κίνησης στα 24fps, ενώ ακόμη και στα κοινά τηλεοπτικα προγράμματα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άριστο μέσω των ρυθμίσεων judder και blur. 

Με όπλο την υψηλή φωτεινότητα και τον χρωματικό κορεσμό, η Q80T μπορεί και δίνει HDR εικόνες “real life“, εικόνες που υπάρχουν στιγμές που δεν πιστεύεις στα μάτια σου ότι τις παρακολουθείς στο σαλόνι σου. 

samsung q80t review
(φωτο: Samsung)

Η ηχητική απόδοση της QE75Q80TATXXH

Παρά την προσθήκη των συστημάτων υποστήριξης OTS και AVA, η απόδοση της Q80T παραμένει τυπική στον ηχητικό τομέα. Το OTS ακολουθεί επαρκώς θα λέγαμε τις κινήσεις των αντικειμένων επί της οθόνης, όμως η παραστατικότητα δεν συνοδεύεται από την επιθυμητή έκταση και όγκο στο φάσμα. Ιδιαίτερα χρήσιμο αποδεικνύεται το AVA που καταφέρνει να διατηρεί ευδιάκριτους τους διαλόγους ακόμη και όταν οι στάθμες θορύβου γίνονται απότομα υψηλές.

Να αγοράσω την Samsung Q80T;

Ναι και σε όσο μεγαλύτερη διάσταση μπορείτε, καθώς τουλάχιστον στις 75 ίντσες της OLED της δοκιμής μας, η Q80T αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή.

H Q80T QLED TV δεν είναι μία ακόμη τηλεόραση με περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, τα οποία σχετικά εύκολα θα μπορούσαν να προστεθούν σε επίπεδο software. Η Q80T δίνει με τις επιδόσεις εικόνας της, σε όλες τις παραμέτρους που την καθορίζουν, σημαντικά κίνητρα αναβάθμισης ακόμη και από προηγούμενα μοντέλα QLED TV – και φυσικά από οποιαδήποτε LCD TV. Με ασυναγώνιστη τιμή για το μέγεθος της και μόνο ψεγάδι άξιο λόγου την απουσία Dolby Vision HDR, το οποίο αντισταθμίζεται με την υποστήριξη του HDR10+, η Samsung δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε εκείνους που ίσως σκέφτηκαν ότι είχε πει την τελευταία της κουβέντα για τις QLED TV.

Previous Article

Samsung Black Friday 2020 – Εκπτώσεις εκατοντάδων €

Next Article

Οργανωτικές αλλαγές στην LG