vivo X80 Pro 5G – μαθήματα φωτογραφίας

Author: No Comments Share:
vivo x80 pro review ελλάδα

Το vivo X80 Pro είναι ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό smartphone που χαρίζει εξαιρετικές φωτογραφίες και προσφέρει στον χρήστη απλόχερα τα απαιτούμενα εργαλεία και έμπνευση και για να τις δημιουργήσει.

ΣυνΠλην
+ Εξαιρετικές φωτογραφίες, με μεγάλη δυναμική περιοχή και ομοιογένεια
+ Φακοί Zeiss με επίστρωση T*
+ Πολλές φωτογραφικές ρυθμίσεις
+ Ευκρινής και φωτεινή οθόνη
+ Στερεοφωνικός, δυνατός ήχος
+ Ξεχωριστή, παραλληλόγραμμη σχεδίαση
+ Λογική τιμή (για αυτά που προσφέρει)
+ Αστραπιαία φόρτιση ~ 40΄
+ Μεγάλη αυτονομία
+ Ταχύς, ακριβής και ρυθμιζόμενος, under display, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπομάτων
– Χωρίς dedicated πλήκτρο κλείστρου δεξιά. Θα το θέλαμε με λειτουργία Hold.

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά vivo X80 Pro 5G

 • Τιμή: 998,89€
 • Διάθεσήvivo
 • Οθόνη: AMOLED 6,78″, 3200×1440 (WQHD+), 1-120Hz
 • Επεξεργαστής: Snapdragon 8 Gen 1
 • RAM / ROM: 12GB / 256GB
 • Μπαταρία: 4700mAh
 • Φόρτιση: 80W FlashCharge, Ασύρματο FlashCharge 50W
 • Λειτουγικό: Funtouch OS 12 (Android 12)
 • Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 164,57×75,30×9,10 mm (Sunshine Gold)
 • Βάρος: 219g
 • Κάμερα: Εμπρόσθια 32MP + 8MP ευρυγώνιος / Οπίσθια 50MP+48MP+12MP+8MP
 • Διάφραγμα: Εμπρόσθια: f/2.45, 32MP, HDR, Video 4K@30fps, 1080p@30fps
 • Οπίσθια: Wide: f/1.57, 50MP, PDAF, Laser AF, OIS, Ultrawide f/2.2, 114˚, AF, Telephoto: f/1.85, 12MP, Gimbal OIS, x2 optical zoom, Dual Pixel PDAF, Periscope Telephoto f/3.4, 8MP, PDAF, OIS, x5 optical zoom
 • Φλας: Οπίσθιο φλας Dual Tone LED
 • Video: 8K, 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS
 • Λειτουργίες Λήψης: Υψηλή ανάλυση, Νύχτα, Πορτρέτο, Φωτογραφία, Βίντεο, Pro, Πανόραμα, Ζωντανή φωτογραφία, Αργή κίνηση, Παρέλευση χρόνου, Αυτοκόλλητα AR, Micro Movie, Supermoon, Έγγραφο Ultra HD, Λειτουργία Astro, Λειτουργία Pro Sports, Παρατεταμένη έκθεση, Διπλή έκθεση, Διπλή λήψη βίντεο, Ομαδικά πορτρέτα μέσω AI
 • Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6
 • Ήχος: Stereo, έξοδος ακουστικών μέσω USB Type-C
vivo X80 Pro review, εμπρός και πλαϊνές όψεις
Ενώ είναι “φορτωμένο” με πλήθος φωτογραφικών λειτουργιών, με τετραπλή κύρια κάμερα, στερεοφωνικό ήχο και φωτεινή οθόνη 1500 nits, το X80 Pro διαθέτει πολύ λεπτό προφίλ, το οποίο διατηρεί και μετά την εφαρμογή της παρεχόμενης θήκης προστασίας. (vivo)

Όσοι τυγχάνει να είναι λίγο έως πολύ πιο έμπειροι (στελέχη, δημοσιογράφοι, καταναλωτές) θα θυμούνται την κόντρα που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 21ου αιώνα, η οποία κορυφώθηκε στα 10’s μεταξύ φωτογραφικών εταιρειών και κατασκευαστών smartphone. Αλήθεια είναι ότι η λέξη “κόντρα” θα μπορούσε να απουσιάζει από την προηγούμενη παράγραφο, καθώς οι κατασκευαστές ποτέ φωτογραφικών μηχανών ποτέ δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους χρήστες smartphone, ούτε αντιμετώπισαν ως απειλή… την απειλή που αποτελούσαν για τη βιομηχανία τους τα έξυπνα τηλέφωνα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και δεν είναι άλλο από αυτό που βιώνουμε σήμερα. 

Ο χρήστης που χρειάζεται μια καλή φωτογραφική μηχανή (μεσαίου ή μικρού μεγέθους), την οποία θα μπορεί να έχει πάντοτε μαζί του και με την οποία θα μπορεί να κάνει αξιοπρεπείς έως άριστες (με τα δεδομένα των compact μηχανών) λήψεις εικόνας και video, έχει μόνο μια επιλογή: Να αγοράσει ένα καλό smartphone. Όπως άλλωστε δείχνουν σχετικές έρευνες, το πρώτο και βασικότερο κριτήριο για την επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου είναι η ποιότητα της φωτογραφίας που αυτό μπορεί να προσφέρει. 

H φωτογραφία με το vivo X80 Pro 

vivo X80 Pro, portrait mode photo sample
Ο Ανδρέας και η Στεφανί. Η φωτογραφία τους, που δημοσιεύεται με την άδειά τους φυσικά, είναι τραβηγμένη κατά τη δύση του ηλίου με εντελώς φυσικό φωτισμό, χωρίς ανακλαστήρα και με το X80 Pro σε portrait mode. Παρότι υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων ρύθμισης του bokeh, στην εικόνα δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει, βλέπετε δηλαδή το θόλωμα που δίνει από μόνος του ο τηλεφακός του smartphone σε οπτικό zoom x3, περίπου.. Για την ποιότητα της εικόνας και την υφή της δεν θα πούμε τίποτα, καθώς μιλάει από μόνη της. (Electronicanto)
Ο Ανδρέας και η Στεφανί στο ίδιο πλάνο με την προηγούμενη φωτό, με το portrait mode του X80 Pro επίσης ενεργοποιημένο και το bokeh στο default του φακού. To οπτικό zoom είναι x5. Και εδώ, νομίζω δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι, πέραν του ότι αυτές οι εικόνες είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι είναι τραβηγμένες με smartphone! (Electronicanto)
Στην ίδια τοποθεσία, portait mode στο X80 Pro, με τον ήλιο στην πλάτη, αυτή τη φορά. (Electronicanto)
Στην ίδια τοποθεσία, portrait mode στο X80 Pro, με τον ήλιο “πλάτη” αυτή τη φορά. (Electronicanto)

Η vivo με το X80 Pro δείχνει ότι έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα “φωτογραφία” και τους δημιουργούς πίσω από αυτή, καθώς είναι προφανής η πρόθεσή της να ικανοποιήσει τους χρήστες που ζητούν, πέρα από την αυτονόητη ως ζητούμενο ποιότητα, τη δυνατότητα να επεμβαίνουν και να διαχειρίζονται την εικόνα με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν, αφήνοντας ελάχιστα πράγματα στην τύχη -τα λιγότερα από κάθε άλλο smartphone που έχουμε δοκιμάσει έως τώρα. Θα περίμενε κανείς αυτά τα βήματα να έχουν γίνει πρωτύτερα από κατασκευαστές smartphone που συνεργάζονται με φωτογραφικά brand ή είναι οι ίδιες (και) φωτογραφικά brand, όπως για παράδειγμα, η Sony. Παρά τις υψηλές επιδόσεις τους, κανένα από όσα έχουμε δοκιμάσει δεν έχει τόσο δουλεμένα και επιμελημένα φωτογραφικά μενού. Για εμάς είναι σαφές ότι η vivo, πριν αρχίσει τη σχεδίαση και την κατασκευή του X80 Pro πρέπει να πήρε αρκετές συνεντεύξεις από φωτογράφους – επαγγελματίες και ενθουσιώδεις ερασιτέχνες. 

Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή εξήγηση γιατί το X80 Pro παραπέμπει τόσο πολύ σε φωτογραφική μηχανή, παρά σε ένα κινητό στο οποίο έχει ενσωματωθεί ένα custom app για να εξυπηρετεί ανάγκες φωτογράφισης.

Η ποιότητα των εικόνων που δίνει το X80 Pro είναι εξαιρετικές! Σε αυτό με βεβαιότητα παίζουν ρόλο οι αλγόριθμοι της vivo και η εμπειρία απεικόνισης της Zeiss, αλλά και οι φακοί με επίστρωση T*, οι οποίοι μειώνουν τη διάχυση του φωτός και τις αντανακλάσεις, προσφέροντας σαφέστερα είδωλα στους οπτοηλεκτρικούς αισθητήρες για την ψηφιοποίηση. Σε ελάχιστες και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να διακρίνει διάχυση φωτός στις εικόνες του X80 Pro, κάτι που αποτυπώνεται με ομαλότητα και φυσικότητα, μπορούμε να ισχυριστούμε.

Οι επιδόσεις στον τομέα διαχείρισης του φωτός το X80 Pro μοιάζουν να είναι… έτη φωτός μπροστά από άλλα κινητά.

Μια λήψη κόντρα στον ήλιο - στην ουσία δεν μπορούσαμε να δούμε τι τραβάμε. Και όμως, το X80 Pro κάταφέρε να συνδυάσει στην ίδια εικόνα και τον ήλιο και τα σκιερά μέρη, αποτυπώνοντας μάλιστα και τα χρώματα των φυτών! (Electronicanto)
Μια λήψη κόντρα στον ήλιο – στην ουσία δεν μπορούσαμε να δούμε τι τραβάμε. Και όμως, το X80 Pro κατάφερε να συνδυάσει στην ίδια εικόνα και τον ήλιο και τα σκιερά μέρη, αποτυπώνοντας μάλιστα και τα χρώματα των φυτών! (Electronicanto)

Οι εικόνες του διαθέτουν υψηλή αντίθεση και διακρίνονται από τεράστια δυναμική περιοχή, προσφέροντας λύσεις εκεί που νομίζεις ότι λόγω συνθηκών το παιχνίδι “αποδεκτή φωτογραφία” είναι χαμένο πριν ξεκινήσει ακόμα.

Οι αποχρώσεις που δίνει η επεξεργασία της Zeiss μας άρεσε πολύ και, σε συνδυασμό με την κορυφαία οθόνη του X80 Pro, κάνουν τη φωτογράφιση, απόλαυση – μεγαλύτερη από ό,τι ήδη είναι, εννοούμε. 

Νυχτερινή λήψη με το X80 Pro στο αυτόματο και με χρήση οπτικού και ψηφιακού zoom
Νυχτερινή λήψη με το X80 Pro στο αυτόματο και με χρήση οπτικού και ψηφιακού zoom από τον τηλεφακό x2. Εκείνη τη νύχτα (όπως κάθε νύχτα σχεδόν…) στις Κυκλάδες επικρατούσαν δυνατοί άνεμοι. Με το smartphone στηριγμένο σε ένα στηθαίο, ο σταθεροποιητής εικόνας του X80 Pro καταφέρνει να δώσει μια σχεδόν ακούνητη φωτογραφία. Παρατηρήστε ότι έχουν γράψει ακόμη και τα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται στον παραλιακό δρόμο αριστερά, ενώ όπως μπορείτε να διακρίνετε υπάρχουν παρασιτικές πηγές φωτό γύρω μας, οι οποίες δεν επηρεάζουν σημαντικα την εικόνα. Κάντε κλικ σε αυτή για να τη δείτε σε πλήρη ανάλυση, σε νέο παράθυρο. (Electronicanto)

Πολύ καλές είναι οι νυχτερινές λήψεις, οι οποίες επωφελούνται, επίσης, της υψηλής δυναμικής περιοχής των εικόνων. Όλα είναι αποδεκτά και αρκετά όμορφα, αρκεί στόχος να μην είναι να γίνει η μέρα – νύχτα. Αν επιθυμείτε το τελευταίο, υπάρχουν άλλα smartphone να στραφείτε.

Ρεσιτάλ λεπτομέρειας από το X80 Pro (Electronicanto)
Ρεσιτάλ λεπτομέρειας από το X80 Pro. Κάντε κλικ για την πλήρη ανάλυση σε νέο παράθυρο. (Electronicanto)

Εξάλλου, οι εικόνες που δίνουν οι διαφορετικοί φακοί και αισθητήρες της κύριας κάμερας του X80 Pro διακρίνονται από πάρα πολύ καλή ομοιογένεια, με πρακτικά αμελητέες διαφορές, οι οποίες μπορεί να γίνουν αντιληπτές σε ιδιαίτερα σκοτεινές συνθήκες από ένα έμπειρο μάτι. Αυτό, δεν αφαιρεί από τη φωτογραφική αξία του X80 Pro, που παραμένει ένα από τα καλύτερα στον τομέα smartphone, ανεξαρτήτως τιμής.

Θαυμάσιες είναι οι selfies, με φυσική τη χροιά του δέρματος και χωρίς υπερβολές ωραιοποίησης, ή “σκληρότητας”. 

Μια λήψη στο χέρι, πολύ καλά φωτομετρημένη, εστιασμένη (spot exposure, spot focus) και σταθεροποιημένη από το vivo X80 Pro 5G. To συνολικό zoom είναι x20. Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος. (Electronicanto)
Μια λήψη στο χέρι, πολύ καλά φωτομετρημένη, εστιασμένη (spot exposure, spot focus) και σταθεροποιημένη από το vivo X80 Pro 5G. To συνολικό zoom είναι x20. Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε πλήρες μέγεθος. (Electronicanto)

Πολύ καλά αποδίδουν οι τέσσερις σταθεροποιητές εικόνας, τριών διαφορετικών, σταθεροποιητές που αξιοποιεί η vivo στο X80 Pro, μέσα στα όρια του οπτικού zoom, τουλάχιστον.

Επίσης, μας αρέσει η επιλογή αισθητήρα ανάλυσης 48MP στον φακό macro, αντί για τα 2MP που απαντώνται. Έτσι, οι macro εικόνες του X80 Pro επιδέχονται μεγέθυνση και είναι περισσότερο αποκαλυπτικές και εντυπωσιακές.

Σχεδίαση

vivo x80 pro, πίσω όψη, τετραπλή κύρια κάμερα
Η πίσω όψη του vivo X80 Pro με την παρεχόμενη θήκη προσαρμοσμένη. Το σετ φακών/αισθητήρων της κύριας κάμερας, περιλαμβάνει και περισκοπικό zoom x5.. Είναι ο φακός κετος κύκλου, κάτω αριστερά. (φωτό: Electronicanto)

Το X80 Pro είναι βασισμένο σε μία οθόνη AMOLED 6,78” (E5 AMOLED display, το ονομάζει η vivo), ανάλυσης 3.200 x 1440 pixel (WQHD+), με ρυθμό ανανέωσης 1-120Hz Smart Switch, με ρυθμό δειγματοληψίας αφής 300Hz. H τεχνολογία LTPO 3.0 που ενσωματώνει στοχεύει στην καλύτερη ενεργειακή απόδοσή της, ενώ αξίζει να αναφέρουμε το Game Interpolation mode που μετατρέπει τα 60Ηz σε 90Hz κατά το παιχνίδι για να εξισορροπήσει μεταξύ υψηλού ρυθμού ανανέωσης, κατανάλωσης και ομαλότητας στην απεικόνιση. 

Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε πόσο εύκολα ο κάτοχος του smartphone μπορεί να αλλάξει το μέγεθος του υπερηχητικού σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη vivo X80 Pro 5G, επιλέγοντας από 3 διαφορετικά μεγέθη. Να σημειώσουμε ότι η ταχύτητα ανάγνωσης, τόσο κατά το registration, όσο και κατά την κανονική χρήση, του αίσθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων του vivo X80 Pro, είναι η υψηλότερη που έχουμε συνατήσει σε υλοποιήσεις under display sensor και ένας από τους ταχύτερους γενικότερα. (Electronicanto)

Είναι προστατευμένη με επίστρωση Schott Xensation Up και η καμπύλες ακμές της συμβάλουν στην απρόσκοπτη συνέχεια με το μεταλλικό πλαίσιο του τηλεφώνου. 

Η υψηλή φωτεινότητά της, 1500 nits, την καθιστά ευανάγνωστη ακόμη και όταν πέφτει πάνω της άμεσο ελληνικό ηλιακό φως. Αυτό την κάνει πολύτιμο εργαλείο για τη φωτογράφιση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η πίσω όψη είναι επικαλυμμένη με Fluorite AG glass, το οποίο δεν κρατά δακτυλιές. Είναι όμως αρκετά γλυστερό, κάτι που διορθώνεται με τη χρήση της θήκης προστασίας που παρέχει η vivo, μέσα στη συσκευασία, η οποία εφαρμόζει τέλεια στο X80 Pro και στην ορατή πίσω όψη της φέρει επιφάνεια που μιμείται δέρμα και είναι πολύ διακριτική. Επιπλέον, η θήκη προστατεύει το πλαίσιο που είναι τοποθετημένες οι κάμερες και το φλας της κύριας κάμερας. Το vivo X80 Pro είναι ένα από τα λίγα smartphone που ισορροπούν σε επίπεδη επιφάνεια, χάρη στην παραλληλόγραμμη σχεδίαση του πλαισίου των καμερών και της θήκης.

Το smartphone είναι πιστοποιημένο κατά IP68, που σημαίνει προστασία από τη σκόνη και το νερό, σε βάθος έως 1,5m για 30΄. 

Αυτονομία – μπαταρία – φόρτιση – επιδόσεις

To Χ80 Pro έρχεται με έναν ισχυρό φορτιστή 80W και υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση 50W. Ο φορτιστής των 80W φορτίζει πλήρως την μπαταρία των 4.700mAh του X80 Pro σε λιγότερο από 45’, ενώ η ασύρματη φόρτιση, σύμφωνα με τη vivo, το επιτυγχάνει αυτό σε 50 λεπτά.

Εκτός από ταχύτατη φόρτιση, το X80 Pro επιδεικνύει και ισχυρή αυτονομία, η οποία ξεπερνά τη μια ημέρα. Εμείς την προσδιορίσαμε γύρω στις 1,5 ημέρες.

To smartphone είναι βασισμένο στο Snapdragon 8 Gen 1 SoC της Qualcomm. Οι επιδόσεις του vivo σε ταχύτητα είναι άριστες και δεν θα προβληματίσει ούτε και στο gaming, όπου δύσκολα παιχνίδια αναπαράγονται με άνεση με frame-rate 90Hz μέσω του Game Interpolation mode που γίνεται εφικτό από τον επεξεργαστή V1+ της vivo, ο οποίος επίσης ενσωματώνεται. 

Λειτουργικό σύστημα είναι το Funtouch 12, βασισμένο στο Android 12, με αρκετές και εύστοχες custom τροποποιήσεις.

Να αγοράσω το vivo X80 Pro;

Νομίζω ότι μετά από όσα προηγήθηκαν, η ερώτηση είναι περιττή, αλλά αξίζει να γίνο. υμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Αν κάποιος θέλει ένα κορυφαίο smartphone σε ταχύτητα και αισθητική, μπορεί να στραφεί προς την απόκτηση του X80 Pro και ελάχιστων ακόμη flagship smartphone. Σχεδόν οι ίδιες επιλογές υποστηρίζουν άριστες ποιοτικά φωτογραφίες και μάλιστα με ισχυρές δυνατότητες, όπως μεγάλα οπτικά zoom και υπερευαίσθητους αισθητήρες, για παράδειγμα. 

Αν όμως θέλετε στα χέρια σας ένα κορυφαίο smartphone, το οποίο να είναι τόσο κοντά όσο σε μια πραγματική φωτογραφική μηχανή όσο κανένα άλλο στην κατηγορία του, τότε αυτό είναι το X80 Pro!

(vivo)

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

Το MIUI 14 θα φέρει αλλαγές στη διεπαφή χρήστη

Next Article

Το LG S75Q soundbar έχει ισχύ 380W, Dolby Atmos και DTS:X