Check Point: Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν ανέβει επίπεδο

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Μιχάλης-Μπόζος-Country-Manager-Ελλάδας-Κύπρου-Ρουμανίας-και-Βουλγαρίας-της-Check-Point-Software

Τους λόγους που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για υψηλότερου επιπέδου κυβερνοασφάλεια και σε περισσότερους τομείς, ανέλυσε η Check Point Software στο 2ο Cyber Leaders’ Summit στην Αθήνα.

Το Check Point Cyber Leaders’ Summit, μια ετήσια εκδήλωση του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, αποτέλεσε επίκεντρο συνάντησης κορυφαίων ειδικών με στόχο να διερευνήσουν τις τελευταίες λύσεις και στρατηγικές που προστατεύουν τους οργανισμούς από τις πιο εξελιγμένες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Check Point, 2ο Cyber Leaders' Summit, Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Ο κ. Νόαμ Κατς, πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα (Check Point)

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κατς, ο οποίος κατά την έναρξή απεύθυνε χαιρετισμό.

Το 2ο Cyber Leaders’ Summit έλαβε χώρα στις 8 Ιουνίου στην Αθήνα, με πολύ μεγάλη επιτυχία και περισσότερους από 300 συμμετέχοντες και ανέδειξε πώς η αυξανόμενη ψηφιοποίηση καθιστά σχεδόν όλους τους τομείς της καθημερινότητας επιρρεπείς σε κυβερνοεπιθέσεις.

Κατά την άποψή μας, το 2ο Cyber Leaders’ Summit ήταν ένα συνέδριο διεθνούς επιπέδου, τόσο οργανωτικά, όσο και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό.

Τι συμβαίνει σήμερα στην κυβερνοασφάλεια

Check Point, 2ο Cyber Leaders' Summit Μιχάλης Μπόζος, Country Manager, Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Check-Point-Software
Μιχάλης Μπόζος, Country Manager, Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας,Check-Point-Software (Check Point)

H ιδιαίτερη αξία προστασίας και εξασφάλισης των asset της επιχείρησης και έγινε φανερή κατά τη συνομιλία μας με στελέχη της Check Point που συμμετείχαν στο 2ο Cyber Leaders’ Summit.

Σύμφωνα με τις τάσεις που ανέδειξαν οι ειδικοί της Check Point, οι χάκερ έχουν ανέβει επίπεδο και υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικότερη και περισσότερο εκτεταμένη ασφάλεια, πέραν της κλασσικής προσέγγισης «προστασίας περιμέτρου» και του τυπικού antivirus.

Για το λόγο αυτό, η Check Point έχει ετοιμάσει τις κατάλληλες λύσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research, Check Point Software, οι κυβερνο-εγληματίες είναι πλέον «πολύ ισχυρότεροι» από ό,τι πριν μερικά χρόνια, γεγονός που είναι προϊόν των «καλύτερων μέτρων προστασίας» που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στην πληροφορική.

Η συνθήκη αυτή οδηγεί στην ανάγκη για επέκταση του monitoring ασφαλείας εντός του οργανισμού και μάλιστα σε μόνιμη βάση, καθώς η Check Point έχει διαπιστώσει ότι οι επιτιθέμενοι τείνουν να «περιηγούνται», για αρκετό χρόνο στο περιβάλλον πληροφορικής της επιχείρησης με στόχο να εντοπίσουν τα asset με τη μεγαλύτερη αξία για αυτούς και για το θύμα τους. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό, είναι πιο πιθανό να εντοπίσουν περισσότερες ευπάθειες προς εκμετάλλευση.

Για την αξία ισχυρής και αποτελεσματικής προστασίας των δεδομένων, οι πρώτοι που πρέπει να πειστούν είναι τα στελέχη των εταιρειών, τόνισε ο Peter Sandkuijl, VP Sales Engineering, EMEA της Check Point Software, και εστίασε στην ανάγκη, οι εταιρείες για την κυβερνοσφάλεια να «δουν από την ίδια οπτική με αυτή των πελατών τους», να δώσουν λύσεις στα δικά προβλήματά τους, να τους καθοδηγήσουν για και να επιτύχουν να εξηγήσουν στα στελέχη C-level την εγκυρότητα, καταλληλότητα και αναγκαιότητα των ενεργειών που προτείνουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μιχάλης Μπόζος, Country Manager Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας της Check Point Software διευκρίνησε ότι η «υφή» των κινδύνων είναι η ίδια ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης και για το λόγο αυτό, η Check Point έχει διαμορφώσει ειδικά πακέτα υπηρεσιών (bundles), με στόχο να προσφέρει λύσεις με χαμηλότερο κόστος.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα bundle αυτά διατίθεται με βάση τη χρήση που γίνεται και η τιμολόγησή τους είναι περισσότερο ευέλικτη προσφέροντας τις ίδιες «υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας ανά χρήστη, ανά μήνα».

Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα

Στην αγορά της Ελλάδας, σύμφωνα την τελευταία έκθεση Check Point Software Threat Intelligence Report, φαίνεται ότι ένας οργανισμός στην Ελλάδα δέχεται επίθεση κατά μέσο όρο 801 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους έξι μήνες, σε σύγκριση με μέσο όρο 1.250 επιθέσεις ανά οργανισμό παγκοσμίως, ενώ 97% των κακόβουλων αρχείων στην Ελλάδα διανεμήθηκαν μέσω email τις τελευταίες 30 ημέρες. 

Οι οργανισμοί που αντιμετώπισαν τις περισσότερες επιθέσεις ήταν η υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό / χονδρικό εμπόριο και ο χρηματοπιστωτικός / τραπεζικός τομέας.

Χαιρετισμοί και ομιλίες στο 2ο Check Point Cyber Leaders’ Summit

Ο Μιχάλης Μπόζος, Country Manager Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας της Check Point Software καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ έκανε αναφορά στα 30 χρόνια διαδρομής της Check Point Software, επισημαίνοντας: “Με βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε στον τομέα της ασφάλειας, η Check Point είναι έτοιμη να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί σας και να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις. Με την εμπιστοσύνη περισσότερων από 100.000 εταιρειών σε 88 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Fortune 500 και Fortune 10, παρέχουμε ασυναγώνιστη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε ποικίλους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους. Με την υποστήριξη ενός δικτύου περισσότερων από 6.200 συνεργατών, η τεχνογνωσία μας εκτείνεται από την εγκατάσταση έως τη βελτιστοποίηση λύσεων κυβερνοασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι το πλεονέκτημά σας γίνεται η δύναμή μας».

Συνέχισε λέγοντας: «Αξιοποιώντας τα 30 χρόνια εμπειρίας, η Check Point Software έχει εξελιχθεί παράλληλα με το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των απειλών. Η ακλόνητη δέσμευσή μας για άμυνα στον κυβερνοχώρο σε πραγματικό χρόνο μας οδήγησε στην ανάπτυξη μιας σειράς τεχνικών πρόληψης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ ο κόσμος έχει μεταμορφωθεί και οι απειλές έχουν εξελιχθεί, η βασική μας αποστολή παραμένει σταθερή: να κάνουμε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο. Αγκαλιάζουμε τη συνδεσιμότητα και τις δυνατότητες του διαδικτύου για τη βέλτιστη επιχειρηματική λειτουργία, ενώ παράλληλα δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια. Εμπιστευτείτε την Check Point για την προστασία του ψηφιακού σας περιβάλλοντος».

Check Point, 2ο Cyber Leaders' Summit, Peter Sandkuijl, VP Sales Engineering, EMEA, Check Point Software (Check Point)
Peter Sandkuijl, VP Sales Engineering, EMEA, Check Point Software (Check Point)

Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το SASE, το SD-WAN, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και πολλά άλλα, καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση του ελέγχου και την ασφαλή διαχείριση των λειτουργιών ανέφερε ο Peter Sandkuijl, VP Sales Engineering, EMEA της Check Point Software κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ακόμη, παρουσίασε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η τεχνολογία της Check Point για να συμβάλει στη συνεχή υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να λειτουργούν με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας. 

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα διαρκώς διευρυμένο τοπίο απειλών, καθώς βασίζονται περισσότερο στις ψηφιακές υποδομές και υιοθετούν τεχνολογίες όπως το cloud computing, το AI και το Internet of Things. Οι κυριότεροι τύποι απειλών κυβερνοασφάλειας στους οποίους εκτίθενται οι χρήστες περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό (ransomware, trojans, spyware και crypto-jacking), επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής (phishing, spear phishing, smishing και vishing), εκμεταλλεύσεις εφαρμογών ιστού (SQL injection, απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα και cross-site scripting), επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού (supply chain attacks) (exploitation of trusted relationships, third-party software και third-party code), επιθέσεις Denial of Service (DDoS και RDoS) και επιθέσεις man-in-the-middle (MitM και MitB). Αυτές οι απειλές αναδεικνύουν την ανάγκη για ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας για τη διασφάλιση της υποδομής και των ευαίσθητων δεδομένων κάθε εταιρείας.

«Στην Check Point Software, η βασική μας αρχή είναι η πρόληψη, όχι μόνο η ανίχνευση απειλών. Αντιλαμβανόμαστε όλοι θεωρώ, ότι μόλις το κακόβουλο λογισμικό εισέλθει στο σύστημά, είναι ήδη πολύ αργά. Αναγνωρίζοντας την έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καταλαβαίνουμε ότι δεν αρκεί να βασιζόμαστε μόνο στην ανθρώπινη παρέμβαση, γι’ αυτό οι λύσεις μας βασίζονται σε μια προσέγγιση με προτεραιότητα στην πρόληψη, παρέχοντάς σας ολοκληρωμένη προστασία μέσω των λύσεων μας όπως το Quantum network security το οποίο προσφέρει περιμετρική ασφάλεια και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε επιχείρησής, το CloudGuard, το cloud native security system, το Consolidated Infinity Management, και το Horizon Security operations platform».

Check Point, 2ο Cyber Leaders' Summit, Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research, Check Point Software
Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research, Check Point Software (Check Point)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research, Check Point Software, ανέλυσε τους ρόλους και τις ευθύνες των συνδικάτων εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Στην παρουσίασή του, ο Oded διερεύνησε τη συνεχή εξέλιξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τους υπόγειους ρόλους και δομές της λειτουργίας τους.

«Σήμερα, εξετάζουμε ένα ζήτημα που επηρεάζει κάθε τομέα της κοινωνίας – το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των ψηφιακών υποδομών μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα μέτρα κυβερνοασφάλειας και να ενισχύσουμε τις άμυνές μας. Μέσω καίριων δεδομένων και αναλύσεων από ειδικούς, παρέχουμε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές και τις δομές που έχουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, δίνοντας έμφαση στη προληπτική προστασία. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πως δρουν οι δράστες όσον αφορά το ψηφιακό έγκλημα. ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους οργανισμούς πιο αποτελεσματικά. Στην Check Point, στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τις εταιρείες και τους οργανισμούς με τις γνώσεις και τα εργαλεία για να παραμείνουν προστατευμένοι στον ψηφιακό κόσμο.» Κλείνοντας την ομιλία του ανάφερε πως:  «Ας οικοδομήσουμε μαζί ένα ανθεκτικό ψηφιακό οικοσύστημα που προάγει την εμπιστοσύνη και διασφαλίζει την ασφάλεια του διασυνδεδεμένου κόσμου μας».

Leon Owen, GTM Sales Manager, Horizon MDR/IR. EMEA & APAC, Check Point Software (Check Point)

Επίσης, ο Leon Owen, GTM Sales Manager, Horizon MDR/IR. EMEA & APAC, στην Check Point Software, αναφέρθηκε στις λύσεις του Security Operations Center που προσφέρει η Check Point, λέγοντας ότι «με τη λύση Horizon  MDR / MPR της Check Point Software, αναζητάμε και αναλύουμε ύποπτα συμβάντα σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών, των τερματικών συσκευών, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, του δικτύου και των εφαρμογών. Οι οργανισμοί μπορούν να επωφεληθούν από το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και την μακρόχρονη εμπειρία των αναλυτών της Check Point όσον αφορά στην αποτροπή, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο. Με τη χρήση πρωτοπόρων εργαλείων όπως το Threat hunting, το AI analytics και το MITRE ATT&CK, η ομάδα Horizon παρακολουθεί, αναλύει και αξιολογεί τις ευπάθειες των συστημάτων, δίνοντας παράλληλα προτάσεις και λύσεις για την βέλτιστη προστασία στο κυβερνοχώρο, διασφαλίζοντας πως το περιβάλλον του οργανισμού παραμένει ασφαλές».

Subscribe to our newsletter!

  Ολοκληρώθηκε η 1η ECDM Conference North 2021 στην Θεσσαλονίκη
Previous Article

Revelation Party για το νέας γενιάς Apple Shop στον Κωτσόβολο!

Next Article

Γ.Ε. Δημητρίου – Toyotomi ErAI: Το πρώτο κλιματιστικό με Τεχνητή Νοημοσύνη