Με Ericsson 5G εξοπλίζεται η Cosmote

Author: Share:
cosmote building

H Ericsson είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την Cosmote για την αναβάθμιση του δικτύου της σε 5G.

Η συμφωνία, που αναμένεται να υπογραφεί αρχές Ιανουαρίου 2020, υπολογίζεται στα 170 εκ. ευρώ και αφορά εξοπλισμό 4G και 5G. Ο νέος εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση εγκατεστημένων σταθμών και κεραιών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για τη δημιουργία νέων.

Πληροφορίες της Καθημερινής κάνουν λόγο για υπόδειξη της μητρικής Deutsche Telekom για την αγορά εξοπλισμού από έναν μόνο προμηθευτή, για την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Cosmote. Αυτή η οδηγία αφορά όλες τις θυγατρικές της σε χώρες με πληθυσμό κάτω των 20 εκ.

Αν υπογραφεί η συμφωνία, μεγάλος χαμένος παίκτης θα είναι η Nokia, η οποία έχει μερίδιο 60% στις προμήθειες εξοπλισμού της Cosmote, έως τώρα. Χαμένη θα είναι και η Huawei που ήλπιζε να μοιραστεί τη συμφωνία με την Ericsson. Ο Βαγγέλης Μανδραβέλης, που υπογράφει το ρεπορτάζ, εκτιμά ότι η πίεση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, γενικότερα, έχει παίξει ρόλο στην υλοποίηση τέτοιων σχεδίων. Σύμφωνα και με τη δική μας άποψη, η πίεση από τις ΗΠΑ έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις που λαμβάνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους σχετικά με το 5G.

Ο εξοπλισμός 5G θα παραδοθεί στην Cosmote μετά την αδειοδότηση για τις επικοινωνίες 5G, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τέλος του 2020 με αρχές του 2021.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, η Vodafone δέχεται από τον Οκτώβρη ανταγωνιστικές προσφορές για την προμήθεια εξοπλισμού 5G για 14 χώρες στην Ευρώπη, ενώ η Wind δεν αναζητά, επί του παρόντος, προμηθευτές.

H κύρια φωτογραφία του άρθρου είναι της D.T.S. Illuminazione srl.

Διαβάστε ακόμη