Η Ευρώπη ετοιμάζει κβαντικό υπολογιστή

Author: Παντελής Περιβολαράκης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
europe flag

Ένταξη της ΕΕ σε πρόγραμμα ψηφιακής ανάπτυξης για την κατασκευή του δικού της υπολογιστή κβαντικής τεχνολογίας.

LG Corporate banner

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική Digital Compass που έχει ως στόχο την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης έως το 2030, θέτοντας στόχους όπως είναι η ανάπτυξη κβαντικού υπολογιστή και η επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου 5G, μεταξύ άλλων. Ακόμη, στην προσπάθεια της να αυτονομηθεί τεχνολογικά από δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ασία και καθώς η έλλειψη υπολογιστικών τσιπ αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να κατασκευάσει τους δικούς της ημιαγωγούς, για τις ανάγκες τροφοδότησης πολλών μεγάλων βιομηχανιών, με στόχο να παράγει το 20 τοις εκατό των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

quantum computer

Η αυτοκινητοβιομηχανία ειδικότερα, ένιωσε έντονα αυτή την έλλειψη, προκαλώντας σοβαρές απώλειες από καθυστερήσεις στο κατασκευαστικό κομμάτι. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε εκτελεστική εντολή τον περασμένο μήνα ζητώντας την επανεξέταση της πολιτικής για τις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικά σημεία συμφόρησης, με την κυβέρνηση να ζητάει χρηματοδότηση 37 δις δολαρίων για την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα.

Οι προσπάθειες της Ευρώπης δεν σταματούν στην παραγωγή τσιπ υπολογιστών, καθώς θέλει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της κβαντικής πληροφορικής. Το σχέδιο που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό την κατασκευή του δικού της υπολογιστή κβαντικής τεχνολογίας έως το 2025, ο οποίος θα μπορούσε να λύσει προβλήματα σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η ιατρική. “Ως ήπειρος, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της θα έχουν πρόσβαση σε μια επιλογή τεχνολογιών αιχμής, που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο “πράσινη”, είπε ο Thierry Breton, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά στην Ευρώπη.

  Google I/0 2023: "Όλα για όλα" για την AI από την Google

Επίσης, το σχέδιο κάνει αναφορά για δέσμευση ότι όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit internet και όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει καλύπτονται από δίκτυο 5G έως το 2030. Ακόμη, μιλά για μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, λέγοντας ότι τα επόμενα 10 χρόνια όλες οι κύριες δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία.

Αυτά τα σχέδια θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν, καθώς οι λεπτομέρειες και το πως θα χρηματοδοτηθούν θα χρειαστεί να εγκριθούν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Tags: EE
Previous Article

Microsoft Exchange: σε παγκόσμια πολιορκία οι server της Microsoft

Next Article

Xiaomi Mi 11… με στούντιο κάμερα!