Χάρης Μπρουμίδης: Eξαιρετικά θετικές οικονομικές επιδόσεις η Vodafone Ελλάδας το 21H1

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Vodafone Ελλάδας: x7 οι νέοι συνδρομητές Vodafone TV - €270 εκ. αναθέσεις έργων Δημοσίου Τομέα - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης

Κύκλος εργασιών +4%, αυξητική τάση στην πελατειακή βάση και εκθετική αύξηση στη χρήση data, πέτυχε η Vodafone Ελλάδας το πρώτο εξαμήνο του έτους, ενημερώνει ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, CEO, Vodafone Eλλάδας.

LG Corporate banner

Για τα βασικά οικονομικά στοιχεία και για τις επενδυτικές κινήσεις που είναι προγραμματισμένες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έκανε λόγο ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Vodafone Eλλάδας, σε συνάντηση με δημοσιογράφους του τεχνολογικού και οικονομικού ρεπορτάζ που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, στο κέντρο της Αθήνας. Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησης του κ. Μπρουμίδη συνοψίζονται παρακάτω.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Μπρουμίδη, για τη Vodafone Ελλάδας, η χρονιά που κλείνει ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα με σημαντικές εξελίξεις που σηματοδότησαν το άνοιγμα μιας νέας εποχής τόσο για τον οργανισμό, όσο και για το σύνολο του κλάδου και ευρύτερα για την οικονομία. 

Ειδικότερα, η εταιρία προχωρά με ταχείς ρυθμούς το επενδυτικό σχέδιο ύψους €600 εκατ., βάσει του οποίου θα εξασφαλίσει: 

 • εκτεταμένη κάλυψη του 5G Giga Network
 • 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και 
 • διασύνδεση σε 1 εκατομμύριο Έλληνες που διαμένουν σε 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. 

Η εταιρία έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους με εξαιρετικά θετικές οικονομικές επιδόσεις, με τον κύκλο εργασιών να σημειώνει +4%, αυξητική τάση στην πελατειακή βάση και εκθετική αύξηση στη χρήση data. 

Εμπορικά, η Vodafone Ελλάδας επαναπροσδιόρισε την τοποθέτησή της, με προτάσεις που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στη συνδεσιμότητα για όλους, ενώ το Vodafone Business ενίσχυσε το αποτύπωμά του με έργα – πρότυπα που δείχνουν την πορεία που θα πρέπει να χαράξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, η εταιρία εισήλθε σε μια νέα φάση καινοτομίας, με συνεργασίες όπως αυτή με τον Δημόκριτο, όπου εφαρμόζει προηγμένες λύσεις IoT και αλληλεπιδρά με την ευρύτερη κοινότητα Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογίας.

Λειτουργικά, η Vodafone πέτυχε σημαντικές νίκες όσον αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, επιταχύνοντας την πορεία προς τον στόχο του Net Zero, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στην πολιτεία σε όλες τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρα από την απρόσκοπτη συνέχιση του επενδυτικού της πλάνου, η Vodafone Ελλάδας επικεντρώνεται στις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από τα σχεδιαζόμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Έργα συνδεσιμότητας, υγεία, εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση Επιχειρήσεων και Δημοσίου Τομέα είναι οι τομείς που θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από μέρους μας. 

Κλείνει μια χρονιά με συνολικά θετικό πρόσημο για την Vodafone Ελλάδας, τα αποτελέσματά της και πάνω απ’ όλα για τους ανθρώπους της. 

Χάρης Μπρουμίδης – οι οικονομικές επιδόσεις της Vodafone Ελλάδας το Α’ εξάμηνο οικονομικού έτους

 • Η Vodafone Ελλάδας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 468 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (452 εκατ.). 
 • Τα έσοδα από υπηρεσίες γνώρισαν αντίστοιχη άνοδο (4%) και ανήλθαν σε 436 εκατ. ευρώ, αντί 421 εκατ. ευρώ πέρυσι. 
 • Τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν τα 132 εκατ. ευρώ.
 • Η πελατειακή βάση της κινητής έφτασε τους 4,178 εκατ. πελάτες, αυξημένη κατά 107.000 πελάτες (εκ των οποίων 82.000 αφορούσαν καρτοκινητά και 25.000 συμβόλαια), με το ποσοστό των πελατών συμβολαίου να προσεγγίζει το 40%. 
 • Στη σταθερή, οι ευρυζωνικοί πελάτες παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (962.000).
 • Επιπλέον, όπως ανέφερα κατεγράφη θεαματική άνοδος στη χρήση data, η οποία αυξήθηκε κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και οριακά δεν έσπασε το φράγμα των 100.000 ΤΒ (96.758 ΤΒ), που αποτελεί ιστορική επίδοση, (πέρυσι 56.164 ΤΒ). 
 • Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κατά κεφαλήν έσοδο παρέμεινε σταθερό, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες απόλαυσαν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές. 

Vodafone Ελλάδας: Επενδύσεις και δίκτυα FTTH, 5G

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση”, Χάρης Μπρουμίδης.  

 • Ήδη από πέρσι έχουμε ανακοινώσει το επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο φέτος μπήκε σε τροχιά επιτάχυνσης. 
 • Ξεκινήσαμε την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και θα κατασκευάσουμε 150.000 νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) στην επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές, που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν υποδομές οπτικών ινών. Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς.
 • Προχωράμε με το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης των  νησιών μας , όπου μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα ξεκινήσει η πόντισή τους που πρόκειται να φέρει νέες δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. Έλληνες και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε 10 νησιά της χώρας.
 • Κατασκευάζουμε, επεκτείνουμε και πυκνώνουμε το 5G Vodafone Giga Network και τον Μάρτιο 2022 θα έχουμε επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%.  Ήδη, το 5G δίκτυο της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς.
 • Το 5G όχι μόνο θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για τον μετασχηματισμό μας από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον κοινό παρονομαστή της ψηφιακής πορείας της Ελλάδας στα χρόνια που έρχονται. 
 • Ήδη, οι δυνατότητες αυτές φαίνονται με τη στρατηγική συνεργασία με τον Δημόκριτο, που όχι μόνο μετατρέπεται σε smart campus, αλλά και σε ένα ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, με τα startups του ερευνητικού κέντρου να συνεργάζονται μαζί μας για τη μετεξέλιξη των IoT υπηρεσιών μας. 
 • Το 5G θα είναι καταλύτης στην ψηφιακή μετάβαση, η οποία είναι και πράσινη μετάβαση. Αυτή η δίδυμη μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της δικής μας αποστολής, που περιλαμβάνει την προστασία του πλανήτη. Πρόσφατα αποδείξαμε άλλωστε τις δυνατότητες της δίδυμης αυτής μετάβασης στη Χάλκη, η οποία μέσα από το 5G  και τις τεχνολογίες που εγκαταστήσαμε στο νησί, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, να συμμετάσχει ισότιμα στην ψηφιακή επανάσταση και να γίνει πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. 
  H Vodafone απελευθερώνει τα mobile data

Προϊόντα και υπηρεσίες από τη Vodafone

Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που ενδυναμώνουν τους Έλληνες καταναλωτές 

 • Με τα unlimited προγράμματά  που πρώτη λάνσαρε στην αγορά, η Vodafone αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούν οι Έλληνες. 
 • Μάλιστα, στο επόμενο οικονομικό μας έτος 1 στους 4 πελάτες συμβολαίου της Vodafone θα διαθέτει unlimited προϊόντα. Έτσι προσφέρει όλο και περισσότερες υπηρεσίες σε όλο και καλύτερες τιμές.
 • Παράλληλα, η Vodafone πρωτοπορεί στην υιοθέτηση προϊόντων σταθερής νέας γενιάς και πλέον είναι η πρώτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά(ρυθμός ανάπτυξης NGA διείσδυσης στην βάση) στο fiber, έχοντας 39% των πελατών σταθερής σε υπηρεσίες νέας γενιάς.

Παράλληλα, το Vodafone Business ενίσχυσε το αποτύπωμά του με έργα που – καθώς εξελίσσονται και ολοκληρώνονται – θα αποτελούν πρότυπα στην συνολική προσπάθεια ψηφιοποίησης της χώρας 

ΙοΤ & καινοτομία από τη Vodafone Innovus

 • Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στη Vodafone Innovus, η οποία είναι το παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου για την ψηφιακή υγεία. 
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 15% του ΙοΤ business του Ομίλου Vodafone συνδέεται με τις υπηρεσίες Υγείας. 
 • Προχωράμε με την υλοποίηση της συμφωνίας με τον «Δημόκριτο» για να δημιουργήσουμε μία «κοιτίδα καινοτομίας» που δεν εστιάζει μόνο σε τεχνολογίες αιχμής πάνω σε 5G, αλλά καλύπτει και την πιλοτική εφαρμογή και μετεξέλιξη σύγχρονων υπηρεσιών IoT -και όχι μόνο- με στόχο να διαχυθούν στη συνέχεια στην ελληνική αγορά από το οικοσύστημα του Δημόκριτου. 
 • Επίσης συμμετείχαμε στο project GR-eco του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Χάλκη όπου δημιουργήσαμε έναν πιλότο ψηφιακής – απομακρυσμένης – κοινωνίας. Για εμάς η Χάλκη λειτουργεί ως μοντέλο – Lighthouse project, από το οποίο τόσο εμείς όσο και η πολιτεία μπορούμε να μάθουμε πολλά και να δείχνουμε ένα απτό παράδειγμα του πού μπορεί να οδηγήσει η δίδυμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τα οφέλη που μπορεί μα αποκομίσει η κοινωνία, η οικονομία και ο ίδιος ο πολίτης στην καθημερινότητά του. Όλη η αξία έρχεται από το γεγονός ότι η προσέγγιση ήταν πολύ ολοκληρωμένη και συμπεριέλαβε – από την δική μας πλευρά της ψηφιοποίησης, αναβαθμισμένο δίκτυο, εφαρμογές IoT στο πεδίο των έξυπνων πόλεων συμπεριλαμβανομένων και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας έως και upskilling. 
 • Κλείνοντας αυτό το κομμάτι, η Vodafone Innovus έκανε μία ακόμη εξαγωγή καινοτομίας στο πλαίσιο του Ομίλου Vodafone, καθώς πρόσφατα η Vodafone Ισπανίας έβγαλε στην αγορά μία προηγμένη λύση ΙοΤ τηλεμετρίας, η οποία αναπτύχθηκε από τη θυγατρική μας. Είναι μία απτή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στο πλαίσιο μίας διεθνοποιημένες εταιρείας.
  Χριστούγεννα στη Vodafone με προσφορές σε smartphone και αξεσουάρ

Το ταμείο ανάκαμψης και η ψηφιακή μετάβαση – Ελλάδα 2.0

Χάρης Μπρουμίδης:Η Vodafone Ελλάδας είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας – Το μέγεθος του επενδυτικού κύματος που έρχεται είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευκαιρία και ο σοβαρότερος κίνδυνος“.

 • Πιστεύουμε ακράδαντα στις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα ως μια οικονομία και κοινωνία που αγκαλιάζει συνεχώς την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. 
 • Το ταξίδι της χώρας προς ένα ψηφιακό, πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον έχει επιταχυνθεί σημαντικά, αλλά απαιτεί επιπλέον και  –ακόμη πιο τολμηρές– μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και να ξαναχτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία.
 • Είναι βέβαια θετικό, ότι στη χώρα έχει διαμορφωθεί, ως ένα βαθμό, ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην καινοτομία.
 • Ωστόσο, η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και η αποδοτική εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες που ξεπερνούν κατά πολύ το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία κατά την οποία θα διατεθούν τα  κεφάλαια στην πραγματικότητα.
 • Μια πρώτη και πολύ βασική πρόκληση που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι το μέγεθος του επενδυτικού «κύματος» που θα χτυπήσει την αγορά – λόγω του ύψους της χρηματοδότησης, καθώς και της ανάγκης για ταυτόχρονη ανάπτυξη έργων που μπορεί να αποδειχθούν δυσανάλογα μεγάλα σε σύγκριση με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς.
 • Η διασφάλιση θεμιτών όρων και υγιούς ανταγωνισμού είναι επίσης βασικό ζήτημα: μπορεί να υπάρχουν κανόνες δίκαιης πρόσβασης και αποφυγής διακρίσεων, αλλά η τήρησή τους πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή, και η αρμόδια εποπτική αρχή (ΕΕΤΤ) να παρακολουθεί σε διαρκή εγρήγορση και να παρεμβαίνει εγκαίρως ώστε να εξαλείφονται τυχόν στρεβλώσεις και περιορισμοί στον ανταγωνισμό και να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους παρόχους να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά.
 • Είναι κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης κατανέμονται – και γενικότερα ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς λειτουργούν – σε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών, επιτρέποντας σε όλους να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, με βάση φυσικά την αξία και τις αποδεδειγμένες ικανότητες τους στην υλοποίηση τέτοιων έργων.
 • Και βέβαια αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από μόνοι τους δεν θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας, τόνισε ο κ. Χάρης Μπρουμίδης. Ούτε το πόσο γρήγορα θα απορροφηθούν. 
 • Η συνθήκη που πρέπει να μπει στην εξίσωση είναι η αφετηρία των επενδυτικών προγραμμάτων να είναι «πράσινη» και «ψηφιακή». Αυτή η αρχή έχει περάσει για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου κανένα ιδιωτικό επενδυτικό σχέδιο δεν θα περάσει αν δεν έχει την «πράσινη» και ταυτόχρονα την «ψηφιακή» διάσταση. 
 • Από εκεί και πέρα, η Vodafone ενδιαφέρεται για ένα ευρύ φάσμα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού και νομίζω ότι δίνεται μια σημαντική ευκαιρία στον κλάδο μας για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στόχος το Net Zero στο περιβαντολογικό αποτύπωμα

Χάρης Μπρουμίδης: “Μειώσαμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, επιταχύνοντας την πορεία προς τον στόχο του Net Zero”.

 • Μειώσαμε κατά 14% την κατανάλωση ενέργειας στους Σταθμούς Βάσης, ανά σημείο δικτύου (2G ή 3G ή 4G) σε σύγκριση με το έτος 2018-2019 και επιπλέον 4% σε σχέση με το 2019-202  
 • Αποτρέψαμε την εκπομπή πάνω από 300.000 τόνων CO2e μέσω της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από 100% πιστοποιημένες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και  των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζουμε.
 • Μετεξελίξαμε το Vodafone Giga Network σε Vodafone Green Giga Network, το πράσινο δίκτυο που λειτουργεί από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλεκτρική ενέργεια, νερό, ήλιο και άνεμο), και είναι το πρώτο δίκτυο που θα αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο. 
 • Η Vodafone Ελλάδας συνολικά καλύπτει ήδη το 100% των αναγκών της από πράσινες πηγές ενέργειας στο δίκτυο κορμού της, σε όλα τα data center της εταιρείας, καθώς και στα δίκτυα κινητής και σταθερής, όπου ελέγχει απευθείας την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.
 • Επενδύσαμε επίσης σε έξυπνο φωτισμό, στο μεγαλύτερο ιδιωτικό δίκτυο ηλεκτροφόρτισης που λειτουργεί στην Ελλάδα και νέο ηλεκτρικό στόλο. 
 • Και συνεχίζουμε, διαβεβαίωσε ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, στο τέλος της ενημέρωσης του προς τους δημοσιογράφους.

Previous Article

Εορταστικός Οδηγός Δώρων Sonos No2

Next Article

Φέτος γιορτάζουμε με Samsung Galaxy!