Νέα τεχνολογία αποθήκευσης 5D προσφέρει 10.000 φορές την πυκνότητα του Blu-Ray

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Νέα τεχνολογία 5D Storage προσφέρει 10.000 φορές την πυκνότητα του Blu-Ray

Το τρισδιάστατο μέρος της Αποθήκευσης 5D είναι ένας κύβος. Ωστόσο, η πυκνότητα δεδομένων δεν επιτυγχάνεται μόνο από τις διαστάσεις χώρου…

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην Αγγλία, δημοσίευσε μία έρευνα που αναπολεί το sci-fi concept του “data cube” – και υπόσχεται ασύγκριτο χώρο αποθήκευσης σε μία συσκευή που χωράει στην παλάμη σας. Ωστόσο, το concept ίσως είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε, μιας και η έρευνα περιγράφει μία νέα high-speed laser μέθοδο για να «γράφει» δεδομένα σε 5D επιφάνειες. Η 5D επιφάνεια, φτιαγμένη από γυαλί silica μπορεί να υποστηρίζει μακροχρόνιο «γράψιμο» – και μπορεί να πετύχει εώς και 10.000 φορές την πυκνότητα του Blu-Ray.

Η νέα τεχνολογία laser επέτρεψε στους ερευνητές να «γράψουν» δεδομένα σε 5 διαστάσειςδύο οπτικές και 3 χωρικές. Η νέα προσέγγιση μπορεί να πετύχει ταχύτητες εώς και 230 kilobyte δεδομένων το δευτερόλεπτο. Αυτή η ταχύτητα ίσως ακούγεται πολύ μικρή για τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποδειχτεί αρκετά χρήσιμη – όπως σε μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. Επιπλέον, η τεχνολογία μπορεί να μεταφερθεί σε εφαρμογές cold-storage.

«Άτομα και οργανώσεις δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα σετ δεδομένων, δημιουργώντας έτσι την άμεση ανάγκη για πιο αποδοτικές μορφές αποθηκευτικού χώρου, με μεγαλύτερη χωρητικότητα, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγάλη διάρκεια ζωής», ανέφερε ο διδακτορικός ερευνητής Yuhao Lei από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ενώ τα συστήματα που βασίζονται στο cloud είναι σχεδιασμένα περισσότερο για προσωρινά δεδομένα, πιστεύουμε πως το 5D Storage θα είναι χρήσιμο για μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων όπως Εθνικά αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδιωτικές οργανώσεις».

Η ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία της Αποθήκευση 5D γράφοντας 5GB δεδομένων πάνω σε ένα 5D γυαλί silica. Οι ερευνητές έπειτα έθεσαν τα απαραίτητα ερωτήματα που αφορούν τις τεχνικές αποθήκευσης – τα δεδομένα που «γράφονται» είναι αρκετά σταθερά για να μπορούν να διαβαστούν αμετάβλητα; Η απάντηση ήταν πως τα δεδομένα ήταν 100%  αναγνώσιμα. Ωστόσο η δοκιμή έγινε σε ένα μικρό μέρος του 5D Storage – μπορεί να αποθηκεύσει εώς και 500TB δεδομένων. Οι ερευνητές αναφέρουν πως με βελτιώσεις στις τεχνικές καταγραφής θα μπορούν να σχεδιάσουν ένα σύστημα το οποίο θα γεμίζει τα 500TB χώρου σε 60 μέρες.

Το τρισδιάστατο μέρος του 5D Storage είναι εύκολο να κατανοηθεί – πρόκειται για ένα κύβο. Ωστόσο, η πυκνότητα δεδομένων δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις διαστάσεις του χώρου. Η τέταρτη διάσταση χωρητικότητας επιτυγχάνεται μέσα από τον αργό άξονα του φωτός, για τον οποίο οι ερευνητές εξερευνούν συμπεριφορές του σωματιδίου soliton. Έτσι, μπορούμε να έχουμε ακόμα ένα σετ από δυαδικές (1,0) συντεταγμένες από ένα μέρος του κύβου. Αν υπάρχει το σωματίδιο soliton τότε εμφανίζεται το 1. Αν δεν υπάρχει, εμφανίζεται το 0.

Το όνομα 5D προκύπτει από ένα φαινόμενο που ονομάζεται «δύναμη της επιβράδυνσης», το οποίο ορίζεται από το μέγεθος της νανοδομής. Όταν το μέγεθος της νανοδομής αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η δύναμη της επιβράδυνσης – έτσι έχουμε ακόμα ένα στοιχείο που το αποτέλεσμα του διαφέρει ανάλογα με την ταχύτητα που το φως ταξιδεύει μέσα από το υλικό.

«Η νέα προσέγγιση βελτιώνει την ταχύτητα του «γραψίματος» των δεδομένων και έτσι μπορούμε να γράψουμε δεκάδες gigabyte με δεδομένα σε ένα λογικό χρόνο», ανέφερε ο Lei.

Subscribe to our newsletter!

Previous Article

devolo Magic 2 WiFi 6: Συνδυασμός Wi-Fi 6 και Powerline επικοινωνίας

Next Article

Η Samsung αναπτύσσει την πρώτη LPDDR5X DRAM μνήμη στον κόσμο