Η Google απαλλάσσει από τα greeklish στο Android

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Η επιλογή abc-Ελληνικά στο Android Gboard μπορεί να σας απαλλάσσει από τα greeklish.

Για όλους εκείνους που είναι υποχρεωμένοι για τεχνικούς (ή άλλους λόγους) να γράφουν ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, η Google, με το αναβαθμισμένο Gboard για Android, δίνει λύση.

Η επιλογή abc-Ελληνικά στο Gboard για Android μπορεί να σας απαλλάξει από τα greeklish.
Η επιλογή abc-Ελληνικά στο Gboard για Android μπορεί να σας απαλλάξει από τα greeklish.

Το ότι τα greeklish είναι κάτι ενοχλητικό δεν χρειάζεται ανάλυση. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν από πεποίθηση και άλλοι είναι υποχρεωμένοι να τo κάνουν. Για τους πρώτους δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι επί τους παρόντος. Επιφυλασσόμαστε όμως, για το μέλλον. Για αυτούς που είναι υποχρεωμένοι για τεχνικούς λόγους να γράφουν την ελληνική γλώσσα με λατινικούς χαρακτήρες, η Goolge έχει τη λύση.

Η Google συστήνει έναν τρόπο αντίστροφης πληκτρολόγησης από αυτόν των greeklish, μέσω του πληκτρολογίου Gboard για Android. Στο μενού του Gboard, στις διαθέσιμες γλώσσες, μπορείτε να βρείτε μια νέα επιλογή, την Greek (abc→ Ελληνικά). Η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα γραφής στην ελληνική γλώσσα με χρήση λατινικών χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο. Δηλαδή, ο χρήστης πληκτρολογεί με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά το κείμενο που γράφει είναι στην (κανονική) ελληνική γλώσσα.

Εμείς δοκιμάσαμε τη νέα δυνατότητα του Gboard. Διαπιστώσαμε ότι πέρα απο την προφανή δυνατότητα, να απαλλάσσει από τα… ορνιθοσκαλίσματα των greeklish, μπορεί να επιταχύνει πολύ τη γραφή όταν χρησιμοποιούνται και οι δύο γλώσσες (σχεδόν πάντα, δηλαδή). Η δυνατότητα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για πληκτρολόγηση μηνυμάτων στο smartphone. Βέβαια, ο αυτόματος διορθωτής, στην περίπτωση της αντίστροφης αυτής πληκτρολόγησης, βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, από ό,τι ήδη ήταν. Πάντως, το νέο πληκτρολόγιο του Gboard όντως προσφέρει σημαντική αναβάθμιση στην εμπειρία χρήσης όλων εκείνων που είναι υποχρεωμένοι να γράφουν greekglish.

Αν αναρωτιέστε ποιος εφευρετικός νους βρίσκεται πίσω απο μια τόσο έξυπνη εφαρμογή, να σας πούμε ότι είναι η Μαρίλη Νίκα, Speech & Keyboard Program Manager στη Google.

Μαρίλη, είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί Έλληνες θα θέλουν να σε ευχαριστήσουν για τη νέα αυτή δυνατότητα που δίνει το Gboard.

 

Previous Article

Η Panasonic συμπληρώνει τη σειρά OLED TV με την 77EZ1000

Next Article

Kirin 970: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα κινητά της Ηuawei