H Google εξηγεί τι συμβαίνει με τo εμπάργκο στη Huawei

Author: No Comments Share:

H Google προειδοποιεί τους χρήστες να μην εγκαθιστούν εφαρμογές όπως το Gmail και το YouTube καθώς υπάρχουν κίνδυνοι – ποια είναι η κατάσταση σήμερα.

Η Google δημοσίευσε ένα άρθρο υποστήριξης που αποσκοπεί στη διευκρίνιση της τρέχουσας κατάστασης με την Huawei. Το 2019, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τον Κινέζο κατασκευαστή. “Η Google απαγορεύεται να συνεργάζεται με την Huawei σε νέα μοντέλα συσκευών ή να παρέχει εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένων των Gmail, Maps, YouTube, Play Store και άλλων, για προφόρτωση ή λήψη σε αυτές τις συσκευές”, ανέφερε ο Tristan Ostrowski, νομικός διευθυντής για το Android και το Google Play.

Η Google λέει ότι, υπάρχει ακόμα μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι συμβαίνει – και ακριβώς ποια προϊόντα υπόκεινται στην απαγόρευση υπηρεσιών Google:

“Συνεχίσαμε να λαμβάνουμε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις νέες συσκευές Huawei (π.χ. νέα μοντέλα που λανσάρονται τώρα ή παλαιότερα μοντέλα που λανσαρίστηκαν μετά τις 16 Μαΐου 2019, αλλά τώρα διατίθενται σε διάφορες χώρες) και αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Google σε αυτές τις συσκευές. Θελήσαμε να δώσουμε σαφή καθοδήγηση σε όσους θέτουν αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις.”

Το άρθρο περιέχει μερικά από τα πιο άμεσα σχόλια της Google σχετικά με το εμπάργκο στη Huawei. Η εταιρεία προτίθεται να σταθμίσει το εάν η Huawei θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, η οποία επέμεναν οι υπηρεσίες πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ ότι είναι το θέμα. “Εστίασή μας είναι η ασφάλεια των χρηστών της Google στα εκατομμύρια των υφιστάμενων συσκευών Huawei σε όλο τον κόσμο”, γράφει ο Ostrowski. “Συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την Huawei, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κανονισμούς, για να παρέχουμε ενημερώσεις ασφαλείας και ενημερώσεις για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Google σε υπάρχουσες συσκευές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα επιτρέπεται”.

Τα προϊόντα της Huawei που κυκλοφόρησαν την 16 Μαΐου 2019 ή αργότερα ενδέχεται να συνεχίσουν να λαμβάνουν αυτές τις ενημερώσεις – προς το παρόν. Αλλά οτιδήποτε ήρθε αργότερα θεωρείται “μη πιστοποιημένο”, καθώς η Google δεν μπόρεσε να υποβάλλει αυτές τις συσκευές στους “αυστηρούς” ελέγχους ασφάλειας ή να τις φορτώσει με το λογισμικό Google Play Protect, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πότε έχει παραβιαστεί το hardware.

Ωστόσο, η Google έχει μια προειδοποίηση για καταναλωτές με νεότερα προϊόντα της Huawei: Μην επιχειρήσετε να φορτώσετε το Gmail, το YouTube, το Play Store ή άλλο λογισμικό Google σε αυτές τις μη πιστοποιημένες συσκευές. Επειδή η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι πρόκειται για τις πραγματικές εφαρμογές ή ότι είναι όντως αυτές απαλλαγμένες από κακόβουλο λογισμικό.

Οι μεταφορτώσεις των εφαρμογών της Google δεν θα λειτουργήσουν αξιόπιστα, διότι δεν επιτρέπουμε αυτές οι υπηρεσίες να εκτελούνται σε μη πιστοποιημένες συσκευές, όπου ενδέχεται να διακυβευτεί η ασφάλεια. Επίσης, η χρήση των εφαρμογών της Google (σε αυτές τις συσκευές) συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο εγκατάστασης μιας εφαρμογής που έχει τροποποιηθεί ή αλλοιωθεί με τρόπους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών.

Η Google προσπαθεί να αποφύγει τα λεγόμενα politics επί του θέματος, ενώ ταυτόχρονα αποθαρρύνει αυστηρά τους χρήστες να αφήσουν ανοικτή την “κερκόπορτα”, να διατηρήσουν δηλαδή πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της εταιρείας. Ο Ostrowski ολοκληρώνει το άρθρο υποστήριξης περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να δείτε αν η συσκευή Android που χρησιμοποιείτε έχει πιστοποιηθεί από το Google Play Protect.

“Για να ελέγξετε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη, ανοίξτε την εφαρμογή Google Play Store στο Android τηλέφωνό σας, πατήστε” Μενού (Menu)” και αναζητήστε τις “Ρυθμίσεις (Settings)“. Εκεί θα διαπιστώσετε αν η συσκευή σας είναι πιστοποιημένη με την ένδειξη “Play Protect certification”.

Previous Article

Διπλάσια mobile data από τη Vodafone

Next Article

H Canon ανακοίνωσε την dSLR EOS 850D