Η IBM κατασκεύασε το πρώτο chip 2nm

Author: No Comments Share:
ibm 2nm chip

Το πρώτο chip 2nm της IBM φαίνεται πως θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην απόδοση και την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών τα επόμενα χρόνια.

Ένα νέο chip 2nm κατάφερε να δημιουργήσει η IBM στο εργαστήριο δοκιμών της, φέρνοντας νέα εποχή στους επεξεργαστές ηλεκτρονικών συσκευών, που υπόσχεται σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και βελτίωση στην απόδοση των υπολογιστικών chips. Οι επεξεργαστές που είναι διαθέσιμοι για το καταναλωτικό κοινό στην αγορά, όπως της Intel ή της AMD, έχουν μέγεθος τρανζίστορ 7nm, με το μικρότερο μέγεθος να σημαίνει συνήθως ένα βήμα προς τα εμπρός για την τεχνολογική ανάπτυξή τους. Το νέο chip της IBM φαίνεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα, σε σχέση με τα δεδομένα της εποχής.

Sonos Roam banner

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το δοκιμαστικό chip των 2nm, που κατασκευάστηκε στο ερευνητικό της εργαστήριο στο Albany των ΗΠΑ, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά 45% σε σχέση με τα αυτά που είναι διαθέσιμα τώρα στο εμπόριο. Επίσης, λέει ότι είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό, χρησιμοποιώντας 75% λιγότερη ενέργεια όταν αποδίδει την ίδια υπολογιστική δύναμη με τους τρέχοντες επεξεργαστές. Αυτή η τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να επιτρέψει στα κινητά να τετραπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους, με την πιθανότητα τα smartphones του μέλλοντος να χρειάζεται να φορτίζουν κάθε τέσσερις ημέρες.

Τεχνολογία 2 nm όπως φαίνεται χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μικροσκοπία μετάδοσης. Τα 2 nm είναι μικρότερα από το πλάτος ενός κλώνου ανθρώπινου DNA (φωτό: IBM)

Είναι οι επεξεργαστές 2nm της IBM το επόμενο βήμα ή όχι;

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι μια μεγάλη βελτίωση στην απόδοση των υπολογιστών τα επόμενα χρόνια, όμως δεν φαίνεται να είμαστε ακόμη πολύ κοντά σε αυτό, καθώς οι επεξεργαστές 7nm που χρησιμοποιούνται σήμερα είχαν παρουσιαστεί σε δοκιμές τέσσερα χρόνια πριν την διάθεσή τους στο εμπόριο το 2019. Τα chip 5nm που ανακοινώθηκαν από την IBM το 2017 αναμένεται να είναι το επόμενο βήμα για το εμπόριο και τους υπολογιστές, με την Intel και την TSMC – που κατασκευάζει τους επεξεργαστές της AMD – να έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να κατασκευάσουν μονάδες chip εξαιρετικά χαμηλών nm τα επόμενα χρόνια.

H διαδικασία κατασκευής μικρότερων τρανζίστορ σε ένα chip μπορεί να φανεί ωφέλιμη για εφαρμογές AI, που μέχρι σήμερα χρειάζονται και ένα δεύτερο κομμάτι για την επεξεργασία, όπως μια ισχυρή κάρτα γραφικών, καθώς για να χειριστούν ορισμένες εργασίες. Η αυξημένη απόδοση μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη σε προσωπικές συσκευές και τεράστια κέντρα δεδομένων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το νέο chip στη σχετική δημοσίευση της IBM.

Previous Article

Το realme 8 5G έρχεται με μπαταρία 5000mAh – 8,5mm προφίλ

Next Article

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, Άρης-Παναθηναϊκός (12/5), Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, ΑΕΚ-Άρης (16/5) live stream