Εφευρέθηκε ενέσιμο ασύρματο τσιπ για ιατρική παρακολούθηση

Author: No Comments Share:
Ερευνητές ανέπτυξαν μικροσκοπικό ασύρματο εμφυτεύσιμο τσιπ για ιατρική παρακολούθηση

H εμφύτευση τσιπ – μια εφεύρεση επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Columbia- μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που λαμβάνουμε υγειονομική περίθαλψη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολούμπια δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό εμφυτεύσιμο τσιπ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας ασύρματα, με την μέθοδο υπερήχων. Η συσκευή λέγεται ότι είναι το μικρότερο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που είναι πλήρως λειτουργικό με ασύρματη τροφοδοσία, με το μέγεθός του να το κάνει ορατό μόνο κάτω από μικροσκόπιο.

Sonos Roam banner

Συσκευές σαν και αυτή μπορούν να φανούν χρήσιμες για την παρακολούθηση και τη θεραπεία ασθενών, με μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος, της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης και των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσιπ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλάζοντας τον τρόπο της υγειονομικής περίθαλψης για του ασθενείς στο μέλλον.

Τα εμφυτεύσιμα τσιπ που είναι ορατά μόνο σε μικροσκόπιο, μπορούν να εγχυθούν στο σώμα με υποδερμική βελόνα για την παρακολούθηση ιατρικών παθήσεων (φωτό: Chen Shi/Columbia Engineering)

«Θέλαμε να δούμε πόσο μακριά θα μπορούσαμε να πιέσουμε τα όρια στο πόσο μικρό θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα λειτουργικό τσιπ», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ken Shepard, καθηγητής ηλεκτρολόγων μηχανικών και καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής. «Αυτή είναι μια νέα ιδέα του” chip as system “- ένα τσιπ που είναι ένα πλήρως λειτουργικό ηλεκτρονικό σύστημα από μόνο του»

Εμφύτευση με ένεση τσιπ με μέγεθος ενός ακάρεου σκόνης που χαρτογραφεί βιολογικά σήματα

Οι τρέχουσες ηλεκτρονικές εμφυτεύσιμες συσκευές είναι μια πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς δεν είναι εύκολη η παραγωγή και η χρήση, λόγω της ανάγκης πολλαπλών τσιπ, καλωδίων και μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας. Οι ερευνητές της Κολούμπια έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα που λένε ότι είναι το μικρότερο τσιπ στον κόσμο με συνολικό όγκο μικρότερο από 0,1mm3, όμοιο σε μέγεθος με ένα ακάρεο σκόνης. Αυτό κάνει την μικροσκοπική συσκευή ευκολότερη στη χρήση από ειδικούς και ασθενείς, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για καλώδια, μπαταρία ή επιπλέον συσκευασία.

Όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή, αφού εισαχθεί στο δέρμα μέσω υποδόριας βελόνας, οι ερευνητές χρησιμοποιούν υπερήχους για να τροφοδοτούν και να επικοινωνούν ασύρματα με τον αισθητήρα, που μέχρι στιγμής μπορεί να μετρήσει μόνο τη θερμοκρασία του σώματος. Η έρευνα συνεχίζεται με στόχο να προστεθούν περισσότερες δυνατότητες και οι επιστήμονες είναι θετικοί ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κλινικές εφαρμογές και να εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση στο μέλλον.

Subscribe to our newsletter!

Ακολουθήστε το Electronicanto στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! 

Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ., Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το Electronicanto στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://electronicanto.net/feed/ στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Previous Article

Η Xiaomi κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της στα smartphone

Next Article

Facebook Neighborhoods: η εφαρμογή που ενώνει γειτονιές και κοινότητες