Τα αθλητικά της Nike που δένονται μόνα τους

Author: Στάθης Ασπιώτης Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
nike adapt ασύρματη φόρτιση

Ρίχνουμε μια (προσεκτική) ματιά στον τρόπο που τα καινοτόμα αθλητικά υποδήματα της Nike δένονται αυτόματα.

Για την ακρίβεια, στον τρόπο που τα νέα αθλητικά της Nike δένονται αυτόματα. Τα Nike Adapt BB δεν είναι τα πρώτα αθλητικά υποδήματα από τη Nike που μπορούν να δένονται μόνα τους. Θα θυμίσουμε τα Nike HyperAdapt 1.0 που η Nike παρουσίασε το 2016. Όμως, από τότε η τεχνολογία της Nike έχει εξελιχθεί ραγδαία και οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας με στόχο την τελειοποίηση της προσαρμογής του υποδήματος.

Η πλατφόρμα Nike Adapt, στην οποία ανήκουν τα υποδήματα μπάσκετ Nike Adapt BB, συνδυάζει ένα προηγμένο σύστημα ενεργής σύσφιξης και ένα app, το οποίο η Nike θα φροντίζει να παραμένει πάντοτε ενημερωμένο.

Nike Adapt BB smartphone app
To Nike Adapt BB ελέγχεται και μέσω smartphone app. (φωτό: Nike)

Μπάσκετ και Nike Adapt

Γιατί η Nike επέλεξε να λανσάρει την πλατφόρμα της Nike Adapt σε ένα υπόδημα για μπάσκετ; Η Nike εξηγεί ότι, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού μπάσκετ, το πόδι του αθλητή αλλάζει. Η δυνατότητα να αλλάξει ο αθλητής γρήγορα την τοποθέτησή χαλαρώνοντας το παπούτσι, για να αυξήσει τη ροή του αίματος και στη συνέχεια να το σφίξει ξανά, για να επιτύχει απόδοση, είναι ένα βασικό στοιχείο που η Nike πιστεύει μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του αθλητή.

Πώς λειτουργεί το Nike Adapt BB

Όταν ένας παίκτης φορά το Nike Adapt BB, ένας ειδικά προσαρμοσμένος ηλεκτρικός κινητήρας, που λειτουργεί με μπαταρία, και ο συνοδός μηχανισμός του ανιχνεύουν την τάση που απαιτείται από το πόδι και προσαρμόζονται ανάλογα για να κρατήσουν το πόδι άνετο. Η δύναμη εφελκυσμού του κορδονιού που παρέχει ο μηχανισμός μπορεί να τραβήξει 32 λίβρες δύναμης, λέει η Nike. H δύναμη αυτή είναι ίση, περίπου, με εκείνη ενός τυπικού κορδονιού αλεξίπτωτου και στόχο έχει να ασφαλίσει το πόδι για ένα εύρος κινήσεων.

Nike Adapt
Με τα δύο πλήκτρα στο πλάι των Nike Adapt BB, ο μπασκετμπολίστας μπορεί να καθορίσει πόσο σφικτά θα είναι τα παπούτσια του. (φωτό: Nike)

Να συμπληρώσουμε ότι η μπαταρία των Nike Adapt φορτίζει ασύρματα, όπως μπορείτε να δείτε στην κύρια εικόνα του άρθρου. H Nike δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για την αυτονομία των υποδημάτων της.

  COSMOTE: Πανελλαδική κάλυψη του δικτύου NB-IoT

Η τεχνολογία πίσω από το Nike Adapt BB λέγεται FitAdapt. Με άγγιγμα από τον παίκτη, ή με χρήση της εφαρμογής Nike Adapt, μέσω smartphone, οι παίκτες μπορούν να εισάγουν διαφορετικές ρυθμίσεις προσαρμογής ανάλογα με τη στιγμή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός timeout, ο παίκτης μπορεί να χαλαρώσει το παπούτσι πριν το σφίξει, καθώς μπαίνει πάλι στο παιχνίδι.

Η Nike λέει ότι με update που θα γίνει στο μέλλον, ο παίκτης θα μπορεί να προκαθορίζει διαφορετικό επίπεδο σύσφιξης για την προθέρμανση.

Στο εσωτερικό των Nike Adapt BB. (φωτό: Nike)

Εξάλλου, μέσω των ενημερώσεων για την τεχνολογία FitAdapt που θα γίνονται διαθέσιμες με την πάροδο του χρόνου, θα βελτιώνεται η ακρίβεια της προσαρμογής προς όφελος του παίκτη και θα παρέχονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες, λέει η Nike.

Πώς δοκιμάστηκε το Nike Adapt BB

Nike Adapt BB Ελλάδα
Οι δοκιμασίες που πέρασε το Nike Adapt BB. (φωτό: Nike)

Το Nike Adapt BB υπέστη μια σειρά από έντονες και με μεγάλη διάρκεια δοκιμασίες, τόσο σε ό,τι αφορά την αντοχή του στην πίεση, αλλά και στο τρέξιμο και σε ό,τι αφορά την αδιαβροχοποίηση. Συνοπτικά, οι δοκιμάσιες που υπέβαλε η Nike το Adapt BB περιγράφονται στην παραπάνω εικόνα.

Το μέλλον του Nike Adapt

To Nike Adapt BB είναι το πρώτο προϊόν της Nike με την τεχνολογία
FitAdapt. Το σύστημα θα εξελίσσεται συνεχώς και αναμένεται να ενσωματωθεί και σε άλλα προϊόντα για τον αθλητισμό και το lifestyle, γενικότερα, από τη Nike. Με τον τρόπο αυτό, η Nike θα χρησιμοποιήσει την αξία που θα δείξει η τεχνολογία NikeAdapt στο άθλημα του μπάσκετ και σε άλλους τομείς, με διαφορετικές απαιτήσεις και σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Jayson Tatum nike adapt
O Jayson Tatum καθώς ελέγχει τα Nike Adapt BB που φορά με το smartphone. (φωτό: Nike)

Εμείς πιστεύουμε ότι, η πλατφόρμα Nike Adapt είναι το πρώτο βήμα για το άλμα της ενσωμάτωσης των αθλητικών υποδημάτων της Nike στον κόσμο του IoT.

  Connect Box: H Siemens λανσάρει μια έξυπνη λύση IoT στη διαχείριση κτηρίων

Τα Nike Adapt με τεχνολογία FitAdapt είναι διαθέσιμα στην Αμερική, τουλάχιστον, από Φεβρουάριο 2019.

Nike Adapt ΒΒ Ελλάδα
To άνω μέρος των Nike Adapt BB αποτελείται από ύφασμα Flyknit. Στο εσωτερικό περίβλημα γίνεται χρήση λευκού QuadFit. (φωτό: Nike)
Nike Adapt BB Ελλάδα
Η απορρόφηση των κραδασμών και η άνεση εξασφαλίζονται με χρήση αφρού Cushlon στη μεσόσολα. (φωτό: Nike)
Previous Article

To Internet πριν την Google

Next Article

Sony: Συγχώνευση TV & Audio business