Διαδικτυακός εκφοβισμός: Τι μπορείτε να κάνετε για το cyberbullying

Author: Electronicanto newsroom Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
stop cyberbulling day gr 2018

Το διαδίκτυο δίνει σε πολλούς τη δυνατότητα να νομίσουν ότι μπορεί να γίνουν κάτι που θα ήθελαν, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, το 50% των νέων παιδιών έχει υποστεί κάποια μορφή ηλεκτρονικού εκφοβισμού, μία τουλάχιστον φορά. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του κέντρου Cyberbullying Research Center, ποσοστό μεταξύ 10% και 20% των παιδιών είναι θύματα τακτικού cyberbullying όταν βρίσκονται online.

Το ανησυχητικό αυτό ποσοστό υπενθυμίστηκε και φέτος κατά την πρόσφατο εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού – Stop Cyberbullying Day -, ωθώντας την ESET να συγκεντρώσει βασικές οδηγίες προς νέους, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε όσους τους εκφοβίζουν στο διαδίκτυο.

Η παγκόσμια Ημέρα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού ήταν η 15η Ιουνίου 2018, ενώ για το 2019 ως  Stop Cyberbullying Day έχει οριστεί η 21η ιουνίου.

Συμβουλές για τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού:

 • Να θυμάστε καταρχήν ότι δεν φταίτε για το ότι βρεθήκατε σε αυτήν την κατάσταση, ότι δεν είστε μόνοι και ότι μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια.
 • Συζητήστε τους φόβους σας με ενήλικες που εμπιστεύεστε. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι επαγγελματίες υγείας κ.λπ. είναι εκεί για να σας ακούσουν και να σας υποστηρίξουν.
 • Διατηρήστε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (εκτυπωμένα ή ψηφιακά αντίγραφα) του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναρτήσεις, μηνύματα σε social media και μηνύματα κειμένου.
 •  Το σημαντικότερο – και το δυσκολότερο – είναι να μην απαντάτε σε κανένα από τα εκφοβιστικά μηνύματα και να αφήνετε τη συζήτηση σε αναμονή.
 • Ανάλογα με την πλατφόρμα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναφέρετε τον εκφοβισμό. Αν χρειαστεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο για να αποκλείσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς που σας ενοχλούν.
 • Εάν αντιμετωπίζετε εγκληματική συμπεριφορά ή απειλές, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με την αστυνομία. Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση που έχετε αντιληφθεί περιστατικά εκφοβισμού προς άλλους, διαβάστε:

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς να υποστηρίξετε το θύμα χωρίς τον κίνδυνο να γίνετε οι ίδιοι στόχος του ηλεκτρονικού εκφοβισμού ή να επιδεινώσετε την κατάσταση. Ο οργανισμός BullyingUK δίνει τις παρακάτω οδηγίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν βοηθάτε και στηρίζετε τα θύματα του εκφοβισμού:

 • Μείνετε έξω από το περιστατικό και μην παρασυρθείτε να συμμετάσχετε.
 • Τονίστε στα θύματα ότι σε κανένα δεν αξίζει να του συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο και ότι δεν έχουν κάνει τίποτα λάθος.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα θύματα γνωρίζουν ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.
 • Παροτρύνετέ τους να εμπιστευτούν έναν δάσκαλο, γονιό ή επαγγελματία υγείας για να αισθάνονται ασφαλείς.
 • Κρατήστε screenshots από τον εκφοβισμό ως αποδεικτικά στοιχεία.
 • Προχωρήστε σε αναφορές στα σχετικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Συγχαρείτε τους για το θάρρος τους και τονώστε τους την αυτοπεποίθηση για να τολμήσουν να ζητήσουν βοήθεια.
 • Φυσικά, η πρώτη συμβουλή είναι να μην συμμετάσχετε στην εκφοβιστικότητα στον κυβερνοχώρο!

Τι μπορείτε να κάνετε αν αυτός που σας εκφοβίζει είναι φίλος σας…

Καταρχήν μπορείτε να προσπαθήσετε να μιλήσετε στον φίλο σας και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας χωρίς αντιπαράθεση, εξηγώντας πως αυτό που κάνει μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο αλλά και για τα θύματα, την οικογένεια και τους φίλους τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να το συζητήσετε με έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε, ενώ αν υποψιάζεστε ότι η ασφάλεια ενός ατόμου κινδυνεύει, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε δάσκαλο ή απευθείας στην αστυνομία. Όταν η ζωή κάποιου κινδυνεύει, δεν υπερέχει πλέον η «φιλία» σας.

Ο εκφοβισμός, είτε γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο είτε στο διαδίκτυο είναι ένα ευαίσθητο θέμα που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παρά το αίσθημα απομόνωσης που μπορεί να προκαλέσει, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχουν τρόποι να ξεφύγετε.

Previous Article

IFA 2018: Yψηλόβαθμα στελέχη της LG στην εναρκτήρια ομιλία

Next Article

LG UK6100 σειρά – 4K TV με IPS πάνελ