AudioQuest 48: Γιατί είναι τα καλώδια HDMI 2.1 που αξίζει να αποκτήσετε

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τα καλώδια AudioQuest HDMI 48 είναι πιστοποιημένα ως Ultra High Speed HDMI και μεταφέρουν το πλήρες bandwidth, 48Gbps, εικόνας και ήχου.

Το “τι καλώδιο HDMI 2.1 να πάρω” είναι μια από τα πιο καυτά, επίκαιρα και συνάμα εύλογα ερωτήματα των φίλων της εικόνας και του ήχου σήμερα (και αυτό, παρά το γεγονός ότι όρος “καλώδιο HDMI 2.1” δεν υπάρχει). Και η όποια απάντηση, σχεδόν πάντα συνοδεύεται από ένα, επίσης, εύλογο “γιατί;”.

H AudioQuest στην ερώτηση “τι καλώδιο HDMI να πάρω” απαντά ευθαρσώς HDMI 48 και έχει πολλά επιχειρήματα για να υποστηρίξει αυτή την απάντησή της.

audioquest hdmi 48 family boxes
Η γκάμα ψηφιακών καλωδίων HDMI 2.1 της AudioQuest καλύπτει με την πιστοποίηση Ultra High Speed HDMI κάθε απαίτηση, για ένα μεγάλο εύρος προϋπολογισμών και ποικιλία συστημάτων, από αυτά με μέση τιμή έως τα υπερ-υψηλής ποιότητας. Η ονομασίες των AudioQuest 48 είναι χωρίς αμφιβολία οι περισσότερο εμπνευσμένες στο είδος τους, κατά τη γνώμη μας, καθώς προέρχονται από μυθικά πλάσματα (όπως αυτά που συναντάμε στους μύθους και στις ταινίες), ενώ κάθε καλώδιο έχει το δικό του εντυπωσιακό artwork στη συσκευασία. (φωτό: AudioQuest)

Μια άποψη που επικρατεί, μάλλον λανθασμένα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι ότι τα ψηφιακά καλώδια δεν εισάγουν απώλειες στα σήματα εικόνας και ήχου. Η AudioQuest υποστηρίζει ότι δεν είναι όλα τα καλώδια HDMI ίδια, και σε αυτό συνηγορούν μια σειρά από παράγοντες.

O παράγοντας “θόρυβος”, χωρίς να είναι μοναδικός, είναι ο πιο καθοριστικός για την ποιότητα των σημάτων εικόνας και ήχου που μεταφέρει ένα καλώδιο HDMI

Σημείο κλειδί στην απόδοση ενός καλωδίου HDMI αποτελεί η μείωση του θορύβου που εισάγει στο σήμα. Σύμφωνα με την AudioQuest, ο παράγοντας “θόρυβος”, χωρίς να είναι μοναδικός, είναι ο πιο καθοριστικός της για την ίδια την ποιότητάς ενός καλωδίου και, κατ΄επέκταση, καθοριστικός για την ποιότητα των σημάτων εικόνας και ήχου που μεταφέρει ένα καλώδιο HDMI .

Συνοπτικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σειράς καλωδίων, AudioQuest HDMI 48 που οδηγούν σε καλύτερη απόδοση σε εικόνα και ήχο;

 • Είναι πιστοποιημένα ως Ultra High Speed HDMI
 • Μεταφέρουν το πλήρες bandwidth, 48Gbps, της προδιαγραφής
 • Έχουν κορυφαία ποιότητα κατασκευής
 • Έχουν υψήλη αξία (value), επιτυγχάνοντας υψηλό λόγο απόδοσης/τιμή
 • Είναι άριστα θωρακισμένα απέναντι στο θόρυβο και κατευθυντικά
 • Υπάρχει ένα μοντέλο AudioQuest HDMI 48 για κάθε χρήστη και για κάθε σύστημα A/V
 • Ειδικά για τον ήχο, περιλαμβάνουν μοντέλα eARC-Priority
 • Είναι future proof, ανθεκτικά και εμπνέουν εμπιστοσύνη για την απόδοση αποθορυβοποίησης, καθώς ο ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος στο περιβάλλον αυξάνει
 • Είναι όλα επώνυμα
 • Είναι όμορφα

Χάρη στην υψηλή τους αξία, τα καλώδια HDMI της AudioQuest είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική, όπως και παγκοσμίως, και επιτυγχάνουν εκατομμύρια προπωλήσεις κάθε χρόνο.

Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τους λόγους που κάνουν ένα καλώδιο “αλεξίσφαιρο” απέναντι στο θόρυβο και θα αναφερθούμε και στους άλλους παράγοντες που κάνουν τα καλώδια HDMI 48 της AudioQuest κατάλληλα για κάθε σύστημα εικόνας και ήχου.

H προδιαγραφή HDMI 2.1 και τα καλώδια Ultra High Speed HDMI

Όπως αναφέραμε παραπάνω, “καλώδιο HDMI 2.1” δεν υπάρχει. Υπάρχει η προδιαγραφή HDMI 2.1, η οποία περιλαμβάνει το καλώδιο Ultra High Speed ​​HDMI. Το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ultra High Speed ​​HDMI είναι ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα πιστοποίησης για όλα τα καλώδια που φέρουν αυτό το σήμα. Το Πρόγραμμα διασφαλίζει ότι ποιοτικά καλώδια HDMI, υψηλής ταχύτητας, διατίθενται στην αγορά και υποστηρίζουν video 4K και 8K, HDR, VRR, eARC και όλες τις άλλες δυνατότητες της HDMI 2.1.

Τα καλώδια Ultra High Speed ​​HDMI δοκιμάζονται κατά τη διαδικασία πιστοποίησής τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι υποστηρίζουν χαμηλό EMI (Electromagnetic Interference), για τη μείωση της πιθανότητας παρεμβολών με ασύρματα δίκτυα, streaming media players, συσκευές Bluetooth και κινητά τηλέφωνα.

hdmi ultra high speed certification label only
Το label που έχουν δικαίωμα να φέρουν τα καλώδια Ultra High Speed HDMI. Πρόκειται για ένα σήμα που δεν το βλέπετε πολύ συχνά, καθώς απονέμεται υπό προϋποθέσεις από την HDMI Licensing Administrator, Inc., και μετά από πολλές δοκιμασίες. Η HDMI Licensing Administrator, Inc. είναι ο αρμόδιος οργανισμός για την αδειοδότηση χρήσης των προδιαγραφών HDMI. (φωτό: HDMI LA)

Η σειρά καλωδίων AudioQuest HDMI 48

audioquest hdmi 48
Η οικογένεια των καλωδίων AudioQuest HDMI 48 σε όλο της το μεγαλείο. Η εταιρεία διαβαθμίζει τα καλώδιά της σε έξι (6) Επίπεδα (Lv 1-Lv 6)) σε ό,τι αφορά την ικανότητα απομάκρυνσης του θορύβου από το σήμα, ικανότητα που εξαρτάται από το είδος των υλικών των μονόκλωνων αγωγών (χαλκός-ασήμι), την ποιότητα επεξεργασίας τους και τις θωρακίσεις τους – υλικά και τύποι. Σε συστήματα αξιώσεων, το Carbon 48 (5% ασήμι, Level 3) μπορεί να θεωρηθεί η βάση επιλογής. (φωτό: AudioQuest)

Η σειρά AudioQuest HDMI 48 περιλαμβάνει οκτώ καλώδια που καλύπτουν το πλήρες bandwidth των 48Gbps. Όλα τα καλώδια, πλην του βασικού μοντέλου Pearl 48 διαθέτουν ασημένιους αγωγούς και κατατάσσονται σε έξι (6) επίπεδα ικανότητας εξάλειψης θορύβου που είναι κατασκευασμένα για να επιτυγχάνουν. Είναι σε θέση να μεταφέρουν σήματα με ανάλυση έως και 10K Ultra-HD video, όπως και τα ιδιαίτερα απαιτητικά πρότυπα αναλύσεων / refresh rate 8K/60 HFR και 4K/120 HFR. Τα HFR πρότυπα χρησιμοποιούνται από τις σύγχρονες τηλεοράσεις για την απεικόνιση περιεχομένου High Frame Rate. Παραδείγματα περιεχομένου HFR αποτελούν λήψεις σπορ, wild life και video games.

hdmi resolution, frame rate and data rates
Με κόκκινο χρώμα διακρίνονται οι προδιαγραφές Resolution / Frame Rate, Chroma, Color Depth και τα αντίστοιχα Data Rate που οδήγησαν στην απαίτηση για την έκδοση της προδιαγραφής HDMI 2.1. Η ανάγκη για ταχύτητα είναι παραπάνω από φανερή! (φωτό: HDMI LA)

eArc-Priority HDMI

Τρια κορυφαία καλώδια της σειράς HDMI 48 είναι χαρακτηρισμένα ως eArc-Priority, με ασημένιους αγωγούς σε όλα τα ζεύγη σήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρουν το ηχητικό σήμα από την έξοδο ήχου της τηλεόρασης. Έτσι, έχουν την ικανότητα μεταφοράς συμπεσμένων, αλλά και ασυμπίεστων (lossless), σημάτων πολυκαναλικού ήχου, όπως Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio και DTS: X. με τον καλύτερο τρόπο.

Τα eARC-Priority HDMI καλώδια Vodka eARC, ThunderBird eARC και Dragon eARC, διατηρούν 5% ασήμι στους αγωγούς A/V, ενώ ο αγωγός eARC έχει στρώση από 100% ασήμι. Με τις επιλογές αυτές, η AudioQuest επιτυγχάνει μέγιστη απόδοση στο ενισχυμένο κανάλι επιστροφής ήχου, με μικρή μόνο αύξηση στο κόστος. (φωτό: AudioQuest)

Στη γκάμα των καλωδίων της AudioQuest περιλαμβάνονται καλώδια ενεργά καλώδια HDMI, τα όποια είναι διαθέσιμα σε μήκη μεγαλύτερα των 5m, έως 30m.

audioquest thunderbird 48 hdmi level 5 noise dissipation
Το ThunderBird 48, το τρίτο κατά σειρά καλώδιο της AudioQuest από την κορυφή της γκάμας της, είναι Level 5 σε ό,τι αφορά την ικανότητα εξάλειψης του θορύβου. Αυτό επιτυγχάνεται με τριπλή θωράκιση στους μονόκλωνους αγωγούς με μέταλλο, άνθρακα και γραφένιο, όπως και Global Carbon στο περίβλημα του καλωδίου. Οι αγωγοί είναι επιστρωμένοι με 100% ασήμι. Στο Επίπεδο εξάλειψης θορύβου 6 (Level 6), στα FireBird 48 και Dragon 48 χρησιμοποιείται ενεργό διηλεκτρικό με χρήση power conditioner. (φωτό: AudioQuest)

Η AudioQuest εστιάζει σε τρία σημεία για να παραδώσει τα καλώδια HDMI 48 που υπερέχουν:

 • Ποιότητα μετάλλου (χαλκός ή ασήμι)
 • Απαγωγή θορύβου
 • Κατασκευή με μονόκλωνους αγωγούς και τερματισμούς solid cap

Με τις επιλογές αυτές, η AudioQuest επιτυγχάνει:

 • Να μεγιστοποιήσει την αγωγιμότητα
 • Να εμποδίσει, κατά το δυνατόν, τον θόρυβο να εισέλθει στο καλώδιο
 • Να απομακρύνει τον θόρυβο

Η απαγωγή του θορύβου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που οδηγεί στη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ των καλωδίων HDMI της AudioQuest, τον οποίο αναλύουμε στην επόμενη παράγραφο.

Εξαφανίστε τον θόρυβο

audioquest hdmi esoteriko
Όπως επεξηγείται σε αυτό και στα αμέσως παρακάτω σχήματα, κάθε αγωγός στο εσωτερικό ενός καλωδίου λειτουργεί ως κεραία, η οποία με τη λήψη της μολύνει το σήμα μέσω παρεμβολών. Οι μονόκλωνοι αγωγοί στα καλώδια της σειράς HDMI 48 συμβάλλουν στη δραματική μείωσή τους των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών. Όλα τα καλώδια AudioQuest HDMI 48 έχουν κατευθυντικότητα για την απομάκρυνση των παρασιτικών σημάτων που συλλαμβάνονται από τις θωρακίσεις. (φωτο: AudioQuest)
standard vs solid conductors
(φωτό: AudioQuest)
signal plus noise
(φωτό: AudioQuest)

Όπως ξεκαθαρίζουν στην AudioQuest, ένα καλώδιο δεν μπορεί να κάνει ένα ψηφιακό σύστημα καλύτερο. Σκοπός κάθε καλωδίου είναι να περιορίσει τη ζημιά του σήματος κατά τη μεταφορά του, όσο αυτό είναι δυνατό. Και αυτό είναι για την εταιρεία το κυριότερο κριτήριο για το ποιο είναι καλύτερο καλώδιο HDMI.

noise em polution
Ο αόρατος ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος στο περιβάλλον αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυξάνει το πλήθος, η ένταση και το εύρος των εκπεμπόμενων ακτινοβολιών. Με αυτό το σκεπτικό, τα AudioQuest HDMI 48 είναι future proof αγοραστική επιλογή, καθώς με την υψηλή προστασία από το θόρυβο που παρέχουν, είναι σε θέση να εξασφαλίζουν, κατά το δυνατόν, τη μη ενεργοποίηση των κυκλωμάτων διόρθωσης σφαλμάτων στο σήμα όχι μόνο κατά το χρόνο εγκατάστασής τους, αλλά και μελλοντικά. (φωτό: AudioQuest)

Ο ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος στο περιβάλλον δεν είναι στατικός σε κάθε τοποθεσία, αλλά ούτε παραμένει στο βάθος του χρόνου. Ο θόρυβος που επηρεάζει ένα οπτικοακουστικό σύστημα μπορεί να μεταβάλλεται από ημέρα σε ημέρα και από μήνα σε μήνα, κοκ. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η μεταβολή τείνει να αυξάνει προς τα πάνω, καθώς οι εκπεμπόμενες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες αυξάνονται διαρκώς σε αριθμό, εύρος φάσματος που καλύπτουν, αλλά και ισχύ, αυξάνοντας τις πιθανότητες ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.

Το “καλύτερο σήμα” είναι γενική απαίτηση, είτε μιλάμε για το σήμα Wi-Fi μέσα στο σπίτι, είτε για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είτε για τηλεοπτικό σήμα – για να αναφέρουμε μερικές μόνο “καταναλωτικές” εφαρμογές που μολύνουν, θέλουμε-δε θέλουμε, το οπτικό και ηχητικό σήμα στα συστήματά μας. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες άλλες εκπομπές σημάτων για στρατιωτικούς, πειραματικούς και πολλούς άλλους σκοπούς, τις οποίες δεν γνωρίζουμε, οι οποίες όμως έχουν την επίδρασή τους στο σήμα εικόνας και ήχου.

Καθώς ο θόρυβος δεν είναι ελεγχόμενος, το ίδιο καλώδιο μπορεί να έχει διαφορετική απόδοση ανάμεσα σε συστήματα που βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη. Οι διαφορές στην απόδοση μπορεί να ποικίλουν ακόμη και σε διαφορετικά σημεία μέσα σε ένα σπίτι. 

Είναι οι διαφορές μεγάλες; Εδώ η απάντηση είναι “όχι”, ειδικά αν δεν έχετε τη δυνατότητα (και την περιέργεια, ίσως) να τις αντιληφθείτε. Οι διαφορές στην εικόνα και στον ήχο είναι μεγαλύτερες ανάμεσα σε ένα τυχαίο καλώδιο και ένα καλώδιο AudioQuest HDMI 48, από εκείνες ανάμεσα στα μοντέλα της σειράς. Υπάρχουν όμως. Το πόσο και το πώς γίνονται αντιληπτές εξαρτάται από την ικανότητα του θεατή-ακροατή να τις διακρίνει και, φυσικά, από την αναλυτική ικανότητα του συστήματος αναπαραγωγής. 

audioquest 48 hdmi termatismos
Η ποιότητα κατασκευής είναι καθοριστική για την καλύτερη μεταφορά των σημάτων εικόνας και ήχου και την αποτελεσματική απομόνωση από τον θόρυβο. Κρίσιμο σημείο αποτελεί ο τερματισμός, καθώς “μαζεύει” θόρυβο, ενώ μπορεί αποδειχθεί αχίλλειος πτέρνα σε ό,τι αφορά την αντοχή του καλωδίου στις καταπονήσεις που -είναι σχεδόν βέβαιο- ότι θα δεχθεί κατά τις πολλαπλές (παραδεχθείτε το) συνδέσεις-αποσυνδέσεις. Η AudioQuest χρησιμοποιεί στερεά caps στους τερματισμούς, τα οποία αποτελούν μέρος της θωράκισης των καλωδίων HDMI 48. (φωτό: AudioQuest)

AudioQuest HDMI 48 & Gaming

Σε ερώτησή μας σε ό,τι αφορά το VRR και το Gaming γενικότερα, οι άνθρωποι της AudioQuest μας απάντησαν ότι το μεταβλητό Refresh Rate δεν επηρεάζεται από το καλώδιο -σ.τ.σ.: εκτός ακραίων συνθηκών-, καθώς αυτό είναι θέμα συμβατότητας και software. Υπάρχουν όμως ηχητικές διαφορές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές και αφορούν τη δυναμική περιοχή, “στις εκρήξεις”, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες για τα καλώδια HDMI και όλα τα τα προϊόντα της AudioQuest μπορείτε να πάρετε από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Πληροφορίες για το HDMI 2.1 μπορείτε να πάρετε, επίσης, από το άρθρο μας, HDMI 2.1: Το χρειάζεστε, πότε και γιατί;

#Sponsored by AudioQuest

Previous Article

“Το πιο ισχυρό Galaxy” έρχεται σύντομα από την Samsung

Next Article

Sony Xperia 1 III & Xperia 5 III: ανακοινώθηκαν επίσημα